Χρούσος: Εξαιρετικά σπάνιες οι παρενέργειες των εμβολίων – Υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος

«Αν αποφασίζαμε, να μην κάνουμε εμβόλια με τέτοιου είδους παρενέργειες, δηλαδή με μία περίπτωση στο εκατομμύριο, δεν θα κάναμε κανένα εμβόλιο ποτέ», σημειώνει ο κ. Χρούσος

Υπερβολικό,  χαρακτηρίζει, τον θόρυβο γύρω από τις παρενέργειες των εμβολίων κατά του κοροναϊού, ο ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος, συστήνοντας ψυχραιμία.

Έξι σοβαρά περιστατικά εμφάνισης θρόμβων αίματος σε γυναίκες -μεταξύ των οποίων και ένα θανατηφόρο- σε 6,8 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Αμερική με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, στάθηκαν αφορμή να εκδώσουν ισχυρή σύσταση προσωρινή παύσης των εμβολιασμών οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές (FDA – CDC).

Τις ίδιες περιπτώσεις μελετά τώρα και η Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου και Φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), για να αποφασίσει εάν απαιτείται έκδοση κανονιστικής ενέργειας, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Οργανισμός.

Εν αναμονή της απόφασης του ΕΜΑ, ο κ. Χρούσος, εμφανίζεται καθησυχαστικός: «Η Ευρώπη έχει κρατήσει πιο ψύχραιμη στάση. Στην Αμερική μόλις εντόπισαν το πρόβλημα το διέκοψαν το εμβόλιο. Δεν είπαν βέβαια ότι το έπαυσαν οριστικά, αλλά μόνο μέχρι να δουν ακριβώς τι γίνεται. Προσωρινά δηλαδή, αλλά για μένα ακόμη κι αυτό είναι υπερβολικό», σημειώνει.

«Εξαιρετικά σπάνιες οι παρενέργειες – Να μη διακοπή η χρήση ενός σωτήριου εμβολίου»

Σύμφωνα με τον κ. Χρούσο, αυτού του είδους οι εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες δεν αξιολογούνται ως σοβαρές για τη διακοπή της χορήγησης ενός σωτήριου εμβολίου.

«Νομίζω ότι είναι υπερβολικός όλος αυτός ο θόρυβος», αναφέρει στο iatropedia.gr. «Υπάρχει μια υπεραντίδραση από όλους μας. Απ’ ότι φαίνεται ακόμα κι από το CDC υπήρξε υπεραντίδραση. Ο κόσμος φοβάται, αν και είναι τόσο σπάνια αυτή η παρενέργεια. Φοβούνται, γιατί σκέφτονται, “τι θα γίνει αν μου τύχει εμένα το “λαχείο”; Αν αποφασίζαμε, όμως, να μην κάνουμε εμβόλια με τέτοιου είδους παρενέργειες, δηλαδή με μία περίπτωση στο εκατομμύριο, δεν θα κάναμε κανένα εμβόλιο ποτέ. Η ιατρική, όμως, είναι το ισοζύγιο κόστους-οφέλους», σημειώνει.

«Δεν είναι κάτι καινούριο»

«Δεν είναι καινούργιο. Είναι μια πάρα πολύ σπάνια επιπλοκή των εμβολίων που την ξέρουμε και από τα παλιά εμβόλια», λέει ο κ. Γεώργιος Χρούσος, καθώς τα εμβόλια AstraZeneca και Johnson & Johnson, έχουν κατασκευαστεί με την παραδοσιακή τεχνολογία της χρήσης των αδενοϊών, με την οποία παρασκευάζεται και το εμβόλιο της γρίπης.

Η θρόμβωση, που προκαλείται ως επιπλοκή στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου -με συχνότητα περίπου ένα περιστατικό στο ένα εκατομμύριο άτομα- έχει περιγραφεί και με παλιότερα εμβόλια, προ πανδημίας, όπως λέει ο κ. Χρούσος και εξηγεί:

«Στα εμβόλια με την παλαιού τύπου τεχνολογία έχει περιγραφεί αυτό το φαινόμενο και γι’ αυτό και το ξέρουμε. Είναι ένα σύνδρομο, βασικά ένα αυτοάνοσο πρόβλημα. Παράγεται ένα αντίσωμα εναντίον ενός παράγοντα των αιμοπεταλίων. Ενεργοποιεί τα μεγακαρυοκύτταρα και κάνει θρόμβωση. Ταυτόχρονα αναλίσκονται τα αιμοπετάλια και έχουμε και αιμορραγία. Αυτό είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει συμβεί και με τα παλιότερα εμβόλια, αλλά δεν έχει συμβεί με τα εμβόλια mRNA (σ.σ.Pfizer – Moderna). Στα mRNA έχουν συμβεί θρομβώσεις πολύ σπάνια, αλλά όχι των κόλπων», διευκρινίζει.

Ακόμη δύο εμβόλια, το ρωσικό Sputnik V και το κινέζικο Sinovac, χρησιμοποιούν επίσης, την τεχνολογία της χρήσης των αδενοϊών, “οπότε και με αυτά τα εμβόλια συμβαίνουν τα ίδια, αλλά ή δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, ή δεν το λένε», τονίζει ο καθηγητής.

«Συμβαίνει σε γυναίκες γιατί έχουν αυξημένη πηκτικότητα αίματος σε σχέση με τους άνδρες»

Η εμφάνιση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας, σύμφωνα με τον κ. Χρούσο: «Είναι “λαχείο” κανονικά. Αν κρίνουμε από τους ανθρώπους που το έπαθαν δεν είχε κανείς κάποιο πρόβλημα προηγουμένως. Αυτό είναι το περίεργο. Ούτε θρομβωτικά επεισόδια, ούτε κάποιο ιστορικό. Το μόνο, που είναι γυναίκες και μάλιστα νέες γυναίκες».

Σύμφωνα με τον ειδικό, «συμβαίνει σε γυναίκες, γιατί οι γυναίκες έχουν αυξημένη πηκτικότητα του αίματος γενικά, σε σχέση με τους άνδρες. Και σχετίζεται κυρίως με τις αναπαραγωγικές ορμόνες. Και γι’ αυτό είναι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Γι’ αυτό και αποφεύγουμε, αν κάποια γυναίκα έχει προβλήματα, όπως παχυσαρκία, ή καπνίζει κλπ, να δίνουμε αντισυλληπτικά. Απαγορεύεται. Κι ο λόγος είναι, ότι αυξάνεται η θρομβωτικότητα του αίματος, κατά πολύ».

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χρούσος, επιμένει ότι τα εμβόλια αυτά είναι πολύτιμα και οι τόσο σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες, υπήρχαν πάντα. Το μόνο πρόβλημα είναι ο ψυχολογικός παράγοντας και η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί επειδή έχουν πέσει πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας.

«Πιστεύω ότι αυτά τα εμβόλια θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν. Κοιτάξτε αν είχαμε πολλά εμβόλια από τα άλλα, και μπορούσαμε να κάνουμε γρήγορα εμβολιασμούς, θα μπορούσαμε και να τα σταματήσουμε, καθαρά για ψυχολογικούς λόγους δηλαδή. Αλλά τώρα γίνεται αγώνας δρόμου για να σταματήσουμε την επιδημία», σημειώνει.

Θα επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί

“Πιστεύω ότι με τις νέες παραλαβές θα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε πολύ γρήγοροι. Όπως έρχονται τα εμβόλια τα κάνουμε κατ’ ευθείαν. Έχει δημιουργηθεί ένας πολύ καλός μηχανισμός. Παραλαμβάνουμε τώρα πολύ μεγάλες ποσότητες εμβολίων οπότε δεν θα έχουμε πρόβλημα”, τονίζει ο κ. Χρούσος.

Με αυτούς τους ρυθμούς κι αν δεν υπάρξουν απρόοπτες καθυστερήσεις έως τα μέσα του καλοκαιριού θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο με τους εμβολιασμούς, προσθέτει:

«Φαίνεται ότι η ανοσία κρατάει τουλάχιστον 6 μήνες και πιθανόν και 8 μήνες. Ίσως ακόμη και παραπάνω. Τα αντισώματα που κάνουμε κατά των κορονοϊών -γιατί δεν είναι μόνο οι SARS 1 και 2, υπάρχουν πολλοί κορονοϊοί- κρατάνε χρόνια. Αυτοί που πήραν και τις δύο δόσεις δεν θα χρειαστούν σύντομα εμβόλιο. Έτσι, όπως πάμε φαντάζομαι κατά τον Ιούλιο θα είμαστε καλά. Ελπίζω το καλοκαίρι να είμαστε εντάξει», καταλήγει ο καθηγητής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk