Οι ειδικοί το περίμεναν. Ό,τι θα κάναμε δύο μαύρα ρεκόρ,  ένα διασωληνωμένων που ξεπέρασαν τους 800 (802 για την ακρίβεια) και ένα ρεκόρ θανάτων που ξεπέρασαν τους 90 (93 κατά ακρίβεια). Το περίμεναν και ξέρετε γιατί; Επειδή, όπως είχαν προειδοποιήσει ήταν αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των πολιτών το περασμένο δεκαπενθήμερο. Κάτι οι συνωστισμοί στις παραλίες, στα πάρκα και έξω από τα μπαράκια, κάτι τα κορωνοπάρτι και οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις στους δρόμους κτλ. έφεραν αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό ακριβώς λένε. Σε ένα θέμα οι ειδικοί είναι κατηγορηματικοί.  Ό,τι αυτή η έκρηξη κρουσμάτων, αυτό μαύρο ρεκόρ διασωληνωμένων  και θανάτων δεν οφείλεται ούτε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου ούτε στην επαναλειτουργία της Γ Λυκείου.

Ξέρετε τι άλλο μου είπαν οι επιδημιολόγοι; Ό,τι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χαλαρώσουμε, επιβάλλεται και τώρα, λένε, να είμαστε προσεκτικοί, να κρατάμε με σχολαστικότητα τα υγειονομικά μέτρα, πάσει θυσία να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, να γίνουν περισσότερα τα selftest και γενικά να δείξουμε υπομονή και ας έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από την πανδημία. Ο κίνδυνος καραδοκεί, ακόμα και για τους εμβολιασμένους. Για όλους υπάρχει η κόπωση, ιδίως για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά πρέπει να αντέξουμε. Μου είπαν ακόμα ότι θα αργήσει να πέσει αισθητά ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ό,τι μελετούν με προσοχή από ποιες περιοχές προέρχονται οι θάνατοι και τις ηλικίες των συνανθρώπων μας που έχασαν τη μάχη με τον ιό για να βγάλουν επιστημονικά συμπεράσματα. Ίσως και για να κοκκινίσουν περιοχές.  Όπως μου είπε η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, από τον «Ευαγγελισμό»,  ο χρόνος νοσηλείας για τους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ είναι μεν μικρότερος απ΄ότι τον Μάρτιο του 2020, αλλά οι ασθενείς είναι πιο βαριά απ΄ότι ήταν πέρυσι, στο πρώτο κύμα και ότι απαιτείται  περισσότερος χρόνος θεραπείας. Η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αντωνία Κουτσούκου του «Σωτηρία», μου είπε ότι νοσηλεύονται πολλές οικογένειες με την covid-19. ‘Αλλα μέλη της οικογένειας σε απλές κλίνες και άλλα σε ΜΕΘ. Υπάρχουν περιπτώσεις που ολόκληρη οικογένεια νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Σωτηρία. Αυτά μου είπαν, αυτά σας μετέφερα, με την υπόδειξη ότι θα πρέπει να κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς και η κυβέρνηση, για να αντέξει, τούτες τις δύσκολες ημέρες, το σύστημα υγείας.

Η Ούρσουλα, ο Μισέλ και ο Ερντογάν

Μπορεί ο θόρυβος που προκάλεσε ο Ερντογάν με το Sofa gate να μην έχει ακόμα κοπάσει, μπορεί η οργή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν να εξακολουθεί να υφίσταται, αλλά η επίσκεψή της στην Τουρκία μαζί με τον Σαρλ Μισέλ κρίνεται από τους ευρωπαίους ως επιτυχής. Η ελληνική κυβέρνηση, αποδοκιμάζει το sofa gate, αλλά στέκεται και στα μηνύματα που έδωσαν οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον Πρόεδρο της Τουρκίας. Μαθαίνω λοιπόν ότι του παρουσίασαν σαφέστατα ελληνικές θέσεις έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά έστειλαν και μηνύματα  και για το κυπριακό. Είπαν λοιπόν στον Ερντογάν ότι όχι μόνον δεν συμφωνούν με τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, αλλά εάν γίνει κάτι τέτοιο μονομερώς τότε οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν καμία ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν πρόκειται ποτέ να τους δεχτούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

***

Δεν έχουμε άγχος για το Johnson & Johnson

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό (και τις κυβερνητικές εξαγγελίες) σήμερα πρόκειται να παραληφθούν περί τις 33.000 δόσεις του μονοδοσιακού εμβολίου της Johnson & Johnson. Μήπως όμως θα υπάρξει κάποια ανατροπή στα δεδομένα του εμβολιασμού, λόγω της εισηγήσεως των αμερικανικών ομοσπονδιακών αρχών που ζήτησαν την Τρίτη την προληπτική «άμεση διακοπή» της χρήσης του εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, μετά την εμφάνιση σπάνιων περιστατικών θρόμβωσης; Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να ρωτήσεις τους πλέον αρμόδιους. Ρώτησα λοιπόν τον Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος μου απάντησε ως εξής: «Δεν έχω κανένα άγχος για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ούτε καμία αγωνία. Συνεχίζουμε κανονικά τον προγραμματισμό. Περιμένουμε βεβαίως και τις αποφάσεις του ΕΜΑ, του ευρωπαϊκού οργανισμού φαρμάκων».

Συνολικά, στις ΗΠΑ, έξι γυναίκες 18-48 ετών εμφάνισαν τη διαταραχή του αίματος, από τις οποίες η μία πέθανε και μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

***

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το Πειθαρχικό

Τι γίνεται με το περιβόητο πειθαρχικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο είχε συσταθεί με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή αρκετών στελεχών, ανάμεσα στα οποία η Όλγα Γεροβασίλη και οι Δ. Τζανακόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, και Νάσος Ηλιόπουλος; Σας πληροφορώ ότι τέτοιο όργανο με αυτή ειδικά τη σύνθεση δεν λειτούργησε ποτέ. Ποιος ξέρει γιατί; Ή μήπως λειτούργησε, αλλά με άλλη σύνθεση; Λέτε ο κ. Τσίπρας να προτιμά ολιγότερα μέλη να απαρτίζουν το Πειθαρχικό, παρά περισσότερα που πιθανόν να έχουν διαφορετικές απόψεις, ενστάσεις ή να ανήκουν σε διαφορετικές συνιστώσες;  Η μοναδική φορά που το (νέο) Πειθαρχικό του ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε στέλεχος, ήταν, εάν θυμάμαι, όταν διεγράφη ο Στ. Κοντονής (μετά την σύγκρουση για τον Ποινικό Κώδικα)). Συνεδρίασε  με δύο μέλη,  δηλαδή τους δύο γραμματείς, της ΚΟ,  Όλγας Γεροβασίλη και του κόμματος Δ. Τζανακόπουλο. Τόσο καιρό, πιθανόν να πείτε, δεν είχε ευκαιρίες για να συνεδριάσει το Πειθαρχικό; Οι διαφωνίες για παράδειγμα Δρίτσα και Φίλη, η απάντηση του Πολάκη στον κ. Τσίπρα είναι μερικές από τις υποθέσεις που κάλλιστα θα μπορούσε να επιληφθεί το Πειθαρχικό. Αλλά, όπως λένε οι «σύντροφοι» στον ΣΥΡΙΖΑ σπανίως διαγράφουν. Μπορεί ορισμένες δηλώσεις ή πράξεις στελεχών να εξοργίζουν τον Πρόεδρο και την πλειοψηφία των μελών, αλλά αρκούνται σε μερικές παρατηρήσεις (με τη λεγόμενη κίτρινη- προειδοποιητική κάρτα).

***
Όταν θέλεις να πας Καλαμαριά και καταλήγεις Βουδαπέστη

Mε έκπληξη διαπίστωσαν από τη Δευτέρα οι Θεσσαλονικείς ότι κάποια από τα λεωφορεία που σταματούσαν στις στάσεις του ΟΑΣΘ δεν πήγαιναν στην Τούμπα, την Καλαμαριά ή άλλες συνοικίες της συμπρωτεύουσας, αλλά στην πανέμορφη και αγαπητή στους Έλληνες… Βουδαπέστη. Και μάλιστα μέσα σε δέκα λεπτά. Για τους λάτρεις της Formula 1, άλλο δρομολόγιο πήγαινε στο… Hungaroring όπου βρίσκεται η διάσημη πίστα αγώνων. Τι είχε συμβεί; Πρόκειται για τα νέα μεταχειρισμένα λεωφορεία με leasing που «κατέβηκαν» στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών στους δύσκολους αυτούς καιρούς του κορωνοϊού και δεν πρόλαβαν να αλλάξουν τις πινακίδες τους. Προέχει, μου λένε η εξυπηρέτηση του κοινού και η αποφυγή συνωστισμού στα ΜΜΜ και όχι οι πινακίδες. Το θέμα είναι τι βλέπει ο επιβάτης για να επιβιβαστεί. Εάν θέλει να πάει στην Καλαμαριά και βλέπει ότι το λεωφορείο πάει Βουδαπέστη δεν θα έχει κάποια αμφιβολία για το πού θα τον πάνε; Να ξέρετε πως με τα λεωφορεία που πάνε Βουδαπέστη έγινε ένας μικρός χαμός στο Διαδίκτυο.

***

Από τον Μάιο η θητεία των 12 μηνών

Όσοι καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, σε λίγες εβδομάδες, δηλαδή τον Μάιο, με την 2021 Γ’ ΕΣΣΟ θα υπηρετήσουν δωδεκάμηνη θητεία. Θα είναι η πρώτη σειρά κατάταξης που θα υπηρετήσει στον Στρατό Ξηράς αντί εννέα, 12 μήνες θητεία, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική απόφαση. Η οριζόντια αύξηση της θητείας εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό. Ίσως επειδή από τον Μάιο ανακοινώθηκε πως θα αυξηθεί η στρατιωτική θητεία στην προηγούμενη ΕΣΣΟ, τον Απρίλιο, (με υποχρέωση θητείας στον Στρατό Ξηράς τους εννέα μήνες) παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός κληρωτών. Με την οριζόντια αύξηση της θητείας αναμένεται να εφαρμοστεί και μια άλλη κυβερνητική απόφαση για την αύξηση του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στο σύνολο των στρατιωτικών σχολών αξιωματικών και υπαξιωματικών, καθώς και προσλήψεις οπλιτών βραχείας ανακατατάξεως και επαγγελματιών οπλιτών.

***

Η non stop air base

Υπάρχει μια βάση της Πολεμικής Αεροπορίας που αυτές τις ημέρες ξαγρυπνά. Λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως. Οι απογειώσεις και οι προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών είναι συνεχείς. Κάπου 100 μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, στην 117 Πτέρυγα Μάχης για την άσκηση «Ηνίοχος», εξυπηρετώντας τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη, όπως τα F-18 από την Ισπανία, τα Rafale και τα Mirage από την Γαλλία, τα F-16 από τις ΗΠΑ και από τα Εμιράτα, τα Ισραηλινά F-15 και F-16, ενώ ένα θηριώδες αμερικανικό ιπτάμενο τάνκερ (KC-135) ενεργεί καθημερινώς  από την Ανδραβίδα, ανεφοδιάζοντας στον αέρα του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού Πελάγους τα μαχητικά αεροσκάφη που μετέχουν στην άσκηση. Υπάρχει ακόμα ένα αμερικανικό UAV (μη επανδρωμένο) MQ-9 το οποίο φιλοξενείται και αυτό στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας. Η φιλοξενία και η εξυπηρέτηση στη βάση είναι υποδειγματική. Για 15 ημέρες δεν πρόκειται να σταματήσει τη λειτουργία της ούτε λεπτό, είναι όπως την χαρακτήρισαν οι ξένοι πιλότοι μια «non stop air base».

***

Η πανδημία αυξάνει το άγχος και το κάπνισμα

Το συμπέρασμα από τις συνέπειες της πανδημίας  που προκύπτουν από την πανελλαδική έρευνα της Marc που διεξήχθη τον Μάρτιο του 2021, για λογαριασμό της εταιρείας Παπαστράτος, είναι αν μη τι άλλο ανησυχητικά. Και τούτο γιατί: Η πανδημία οδήγησε το 27,2% των καπνιστών να δηλώνουν πως αυτή την περίοδο καπνίζουν περισσότερο και το 7% να ομολογεί πως άρχισε να καπνίζει ξανά κατά την διάρκεια της πανδημίας, ενώ είχε διακόψει το κάπνισμα. Στην έρευνα αναφέρεται ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της συχνότητας καπνίσματος παρατηρούνται στους αυτοαπασχολούμενους και στους άνεργους.

Όσον αφορά την επίδραση του καπνίσματος στις σχέσεις καπνιστών και μη καπνιστών, περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές (51,7%) ανέφεραν πως η βλαβερή τους συνήθειά ενοχλεί τον/την σύντροφό τους, με περίπου το ίδιο ποσοστό (50,5%) μη καπνιστών να θεωρεί πως τα άτομα που καπνίζουν είναι λιγότερο ελκυστικά και επιθυμητά. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως 4 στους 10 καπνιστές (38,8%) δηλώνουν πως το κάπνισμα αποτελεί συχνά αιτία εντάσεων και τσακωμών με αγαπημένα τους πρόσωπα.