Εδώ και μερικές μέρες είναι live η πλατφόρμα αιτήσεων για την Ψηφιακή Μέριμνα 2021. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες οικογένειες μπορούν να δουν αν θα επωφεληθούν από το πρόγραμμα του Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης. Πριν κάνεις κι εσύ την αίτησή σου, μάθε τα πάντα για το πρόγραμμα που θα βοηθήσει μαθητές και φοιτητές να ανανεώσουν τον τεχνολογικό τους εξοπλισμό και δες ποια προϊόντα αξίζουν της προσοχής σου.

Ψηφιακή Μέριμνα 2021: Οι λεπτομέρειες του προγράμματος

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος. Η Ψηφιακή Μέριμνα είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού από οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Βασικός γνώμονας είναι η πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση από όλους, αλλά και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό, στους δικαιούχους του προγράμματος θα χορηγηθούν επιταγές (voucher) αξίας 200€ για την προμήθεια tablet, laptop ή σταθερού υπολογιστή. Το πρόγραμμα αναμένεται να υποστηρίξει περίπου 325.000 οικογένειες και 560.000 νέους 4 έως 24 ετών. Το voucher παρέχεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων και χορηγείται ανά παιδί. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000€. Κι αφού τώρα είδαμε τι ισχύει γύρω από το πρόγραμμα, ήρθε η ώρα να δούμε μερικές από τις καλύτερες συσκευές που εντοπίσαμε, για να αξιοποιήσεις έξυπνα το voucher.

Ψηφιακή Μέριμνα 2021 – Επιλέγουμε laptops

Τα laptops είναι η πιο δημοφιλής συσκευή για μαθητές και φοιτητές που έχουν ανάγκη τη φορητότητα. Για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης δεν απαιτείται κάποιο εξαιρετικά ισχυρό μηχάνημα, οπότε μπορείς να καλύψεις τις απαιτήσεις φοιτητών και μαθητών αρκετά οικονομικά. Η πρώτη επιλογή που ξεχωρίσαμε είναι το HP 14s. Το συγκεκριμένο laptop διαθέτει 4GB RAM και δίσκο SSD, οπότε μπορεί να πλοηγηθεί στο internet και να τρέξει εφαρμογές τηλεδιάσκεψης χωρίς πρόβλημα. Διαθέτει ό,τι χρειάζεται από περιφερειακά, δηλαδή web camera και μικρόφωνο, ενώ είναι και πλήρες από θύρες. Παρόμοια χαρακτηριστικά διαθέτει και το Lenovo 14W. Εκεί που κερδίζει, όμως, είναι στο γεγονός πως εξοπλίζεται με οθόνη Full HD ανάλυσης και υποστήριξη touch. Και τα δύο αυτά μοντέλα είναι εξαιρετικά φορητά, χάρη στην οθόνη 14″, ενώ συνοδεύονται και από antivirus προστασία για 2 έτη.

Tablet για τα μικρότερα παιδιά

Για τους μαθητές Δημοτικού θα προτείναμε καλύτερα τη λύση ενός tablet, καθώς οι μικρότερες ηλικίες είναι πιο εξοικειωμένες με φορητές συσκευές με οθόνη αφής. Για να μην περιορίσουμε τις δυνατότητες της συσκευής, όμως, η πρώτη μας πρόταση είναι ένα tablet διαφορικό από τα περισσότερα. Αυτό είναι το Lenovo IdeaPad Duet Chromebook. Αυτό που το ξεχωρίζει είναι το λειτουργικό του, το οποίο είναι το Chrome OS. Οι web εφαρμογές μπορούν να καλύψουν σχεδόν όλες τις ανάγκες ενός μαθητή, ενώ υποστηρίζονται επίσης και apps από το Google Play Store. Η συσκευή συνοδεύεται και από αποσπώμενο πληκτρολόγιο, για τις φορές που τα παιδιά θα χρειαστεί να ασχοληθούν με εργασίες. Εξαιρετικά χρήσιμο για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης μπορεί να αποδειχθεί και το iPad 8ης γενιάς. Το iPadOS έχει μετατρέψει την ταμπλέτα της Apple σε ένα μίνι laptop, ενώ τα εξειδικευμένα αξεσουάρ, όπως η θήκη πληκτρολόγιο και το Apple Pencil, κάνουν το iPad ένα εργαλείο για όλες τις δουλειές.

Επένδυση σε desktop

Η τελευταία κατηγορία που συμμετέχει στο πρόγραμμα είναι τα desktop συστήματα. Οι λόγοι για να επενδύσεις σε έναν σταθερό υπολογιστή είναι πολλοί. Αρχικά, η αναβαθμισιμότητα. Όσο δυνατό κι αν είναι σήμερα το σύστημα που θα επιλέξεις, μπορείς στο μέλλον να το κάνεις ακόμα δυνατότερο. Επίσης, το desktop σύστημα μπορεί να χάνει σε φορητότητα, αλλά κερδίζει σε προστασία από πτώσεις και ατυχήματα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό όταν έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Σε αυτή την κατηγορία σου προτείνουμε το HP M01. Οι λόγοι που το επιλέξαμε ξεκινούν από τον επεξεργαστή. Ο AMD Ryzen 5 3400G σου δίνει ό,τι χρειάζεσαι σήμερα από ταχύτητα και γραφικά, ενώ στο μέλλον μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια πλατφόρμα για να αναβαθμίσεις το σύστημα. Ο συγκεκριμένος σταθερός υπολογιστής συνοδεύεται, επίσης, από 4GB RAM, δύο δίσκους και 2ετή προστασία από ιούς. Για να ολοκληρωθεί το σύστημα, μην ξεχάσεις την οθόνη και τα απαραίτητα περιφερειακά.

Ψηφιακή Μέριμνα: Εξαργύρωσε το voucher σου στα Public

Όλες οι προτάσεις μας για την εξαργύρωση του voucher των 200€ προέρχονται από το Public.gr. Οι λόγοι που επιλέξαμε το Public είναι πολλοί. Αρχικά, γιατί εκεί βρήκαμε μία τεράστια ποικιλία tech επιλογών από όλες τις σχετικές κατηγορίες συσκευών, αλλά και πληθώρα αξεσουάρ. Επιπλέον, οι αγορές για την Ψηφιακή Μέριμνα από το Public υποστηρίζουν τη δράση «ΔΕΣΜΟΣ για τα σχολεία» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «ΔΕΣΜΟΣ». Μέσω αυτής θα εξοπλιστούν αίθουσες πληροφορικής σε σχολεία όλης της Ελλάδας, και πιστεύουμε πως αυτός ο σκοπός αξίζει υποστήριξη.

Για να εκμεταλλευτείς κι εσύ τις παροχές του προγράμματος Ψηφιακή Μέριμνα, μπες πρώτα στο digital-access.gov.gr για να κάνεις τη σχετική αίτηση και να δεις αν είσαι δικαιούχος. Έπειτα μπες στη σχετική σελίδα του Public για να επιλέξεις νέο τεχνολογικό εξοπλισμό για τα παιδιά.