Αρχίζω με τα πιο ενθαρρυντικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας: Πρώτα απ΄όλα ένα νέο εμβόλιο μπαίνει στη ζωή μας με σκοπό να επιτευχθεί η αναμενόμενη επιτάχυνση των εμβολιασμών. Αύριο (14/4) πρόκειται να παραλάβουμε τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με αυτό το σκεύασμα ξεκινούν την Δευτέρα 19 Απριλίου. Την Μεγάλη Πέμπτη θα παραλάβουμε άλλες 300.000 δόσεις και τον Ιούνιο άλλες 900.000. Όλοι ελπίζουν με το εμβόλιο της J&J να μην υπάρξουν τα προβλήματα που υπήρξαν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Πώς όμως αρχίζει η διαδικασία για την επίτευξη της ανοσίας;

* Την προσεχή Παρασκευή (16/4) κι έως την Δευτέρα (19/4) ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τα νοσήματα.

*Ακολουθεί στις 21 Απριλίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και τους τις ηλικίες 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24/4 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τις ηλικίες 50-54 ετών.

Θα πρέπει να ξέρετε και τούτο: Ότι η ανοσία αγέλης δεν υπολογίζεται μόνον από τον αριθμό των εμβολιασθέντων. Ναι μεν, όπως λέει ο Μάριος Θεμιστοκλέους ότι έως τα μέσα καλοκαιριού θα έχει εμβολιασθεί το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά η ανοσία εξαρτάται και από τον αριθμό αυτών που νόσησαν και έχουν αποκτήσει αντισώματα. Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.212.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνοντας ότι με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 1.428.000 άνθρωποι (14% εμβολιαστική κάλυψη) και 743.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις (ποσοστό 7%).

***

Στα θετικά νέα για την αντιμετώπιση της πανδημίας περιλαμβάνονται και δύο φάρμακα:

* Ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε, εδώ και μερικούς μήνες από τη φαρμακευτική εταιρεία Regeneron – επικεφαλής της οποίας είναι ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Γιανκόπουλος – παρέχει ισχυρή προστασία κατά της Covid-19 όταν χορηγείται σε ανθρώπους που συγκατοικούν με κάποιον που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό. Τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες (Δευτέρα).

* Ένα φτηνό εισπνεόμενο φάρμακο (στοιχίζει δύο ευρώ) θεωρείται αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού
Η εισπνεόμενη βουδεσονίδη, όπως αναφέρει ο Ηλίας Μόσιαλος, στις πρώτες 7 ημέρες των συμπτωμάτων COVID-19 φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα ανάγκης επείγουσας ιατρικής περίθαλψης

****
Στη Χιλή παρά τους εμβολιασμούς γέμισαν οι ΜΕΘ

Εκείνο που κάνει εντύπωση με τα εμβόλια είναι αυτά που συμβαίνουν στην Χιλή και προκαλεί εύλογη ανησυχία. Η χιλιανή κυβέρνηση εμβολίασε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, πλην όμως οι ΜΕΘ της χώρας γέμισαν. Τι ακριβώς συμβαίνει; Από ότι μου είπαν οι ειδικοί οφείλεται πρώτον στο ότι το εμβόλιο που χορηγήθηκε είναι το κινεζικό που έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι και τόσο αποτελεσματικό (το παραδέχθηκαν και οι ίδιοι οι Κινέζοι) αλλά και στο γεγονός ότι στη Χιλή υπήρξαν πολλές μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή, από πόλης σε πόλη με την έναρξη των εμβολιασμών. Αυτός είναι και λόγος που επικαλούνται οι δικοί μας ειδικοί για να μην «ανοίξουν» οι μετακινήσεις για το Πάσχα. Να σημειώσω εδώ ότι κινεζικό εμβόλιο έχουν προμηθευτεί πολλές αραβικές χώρες, ενώ βρίσκεται κ ανάμεσα στα εμβόλια που κυκλοφορούν και στην Τουρκία. Στις 14 Ιανουαρίου η τουρκική τηλεόραση έδειξε τον Ερντογάν να εμβολιάζεται με κινεζικό εμβόλιο.

***
Ο Ηνίοχος στην εσχατιά του Αιγαίου

Αυτό ίσως που έχει περισσότερη σημασία στην πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος» που άρχισε από τη Δευτέρα είναι ότι περίπου 100 μαχητικά αεροσκάφη από την Ελλάδα και από άλλες χώρες που μετέχουν την άσκηση θα βρεθούν σε όλο το μήκος και το μάκρος του FIR Αθηνών. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ό,τι τα μαχητικά θα πετούν από το Βόρειο Αιγαίο έως τα Νότια της Κρήτης και από τα Επτάνησα έως το σύμπλεγμα της Μεγίστης. Με δυο λόγια, θα βρεθούν τα αμερικανικά ή γαλλικά, ή ισπανικά αεροσκάφη μαζί με τα ελληνικά σε όλο το FIR Αθηνών. Γιατί έτσι έχει σχεδιαστεί και έτσι θα εκτελεστεί. Οι χώρες που μετέχουν γνωρίζουν καλά το σενάριο της άσκησης. Τα μαχητικά θα είναι αμερικανικά, γαλλικά, ισπανικά, ισραηλινά, αραβικά των Εμιράτων, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Θα υπάρξει εμπλοκή εκατοντάδων στελεχών από συνολικά επτά χώρες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

***
Απόντος του Τσακαλώτου

Έλαβα μια ειδοποίηση ότι σήμερα (Τρίτη) ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το «ολοκληρωμένο σχέδιό του για την βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση του lockdown». Έψαχνα να βρω ποιοι θα παρουσιάσουν αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομία. Για την ακρίβεια έψαχνα στις ανακοινώσει ΣΥΡΙΖΑ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που τόσα χρόνια ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ ο «τσάρος» της Οικονομίας και σήμερα Νο1 κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Αλλά δεν τον βρήκα πουθενά. Ηχηρή απουσία. Τι γίνεται; ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει το οικονομικό του πρόγραμμα με Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση, Λούκα Κατσέλη και λοιπούς χωρίς τον Τσακαλώτο; Μου θύμιζε ότι η κυβέρνηση παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες, το Ταμείο Ανάκαμψης απόντος του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

***
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στη Σαουδική Αραβία

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία ήρθαν τελευταίως τόσο κοντά πολιτικά, στρατιωτικά και διπλωματικά, όσο ποτέ άλλοτε. Δεν είναι μόνον η μεταστάθμευση Σαουδαραβικών F-15 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα και η συνεκπαίδευσή τους με ελληνικά F-16, ούτε βεβαίως η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας σε ελληνικές ασκήσεις, αλλά η απόφαση της ελληνικής κυβερνήσεως να δανείσει μία συστοιχία αντιπυραυλικού συστήματος Patriot στη Σαουδική Αραβία, ως αμυντικό όπλο στις επιθέσεις που δέχεται το Ριάντ στις πετρελαιοπηγές του. Τη συμφωνία θα υπογράψουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στο Ριάντ όπου θα βρίσκονται στις 20 Απριλίου.

***
Οι Ρώσοι τουρίστες

Αυτή την περίοδο διεξάγεται ένας αγώνας δρόμου για να ξεκλειδώσουν οι τουριστικές αγορές της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, με συμφωνίες που προσομοιάζουν με αυτή του Ισραήλ. Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε: Την Τετάρτη αναχωρεί για τη Μόσχα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μια επίσκεψη λίαν σημαντική ώστε να ξαναφέρει στην Ελλάδα τους Ρώσους τουρίστες, που απουσίασαν λόγω της πανδημίας.

Πάντως να ξέρετε ότι η χώρα μας εκτός απροόπτου και αρνητικής εξέλιξης της πανδημίας, πρόκειται να ανοίξει εφέτος τα σύνορά της ενάμιση μήνα νωρίτερα από πέρυσι. Όταν λένε στο υπουργείο Τουρισμού πως θα ανοίξει τα σύνορά της, εννοούμε ότι θα ανοίξει και τις 11 πύλες εισόδου στην χώρα. Για τους Σέρβους τουρίστες για παράδειγμα, όπως μου εξήγησε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη θα υπάρξουν δύο πύλες εισόδου. Η κυβέρνηση αναμένει και άλλη χαλάρωση των μέτρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους τουρίστες στις 16 Απριλίου. Μου λένε πως μπορεί να επιτραπούν εκ νέου οι αφίξεις ξένων ταξιδιωτών αναψυχής, χωρίς δηλαδή επιβολή καραντίνας αλλά υπό προϋποθέσεις (υγειονομικών μέτρων) , από τις 14 Μαΐου, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Τουρισμού, ενώ πέρυσι άνοιξαν στα τέλη Ιουνίου. Μαθαίνω επίσης ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ένα «soft opening» για να ανοίξει πιλοτικά ο κλάδος, με τουρίστες είτε από το Ισραήλ, είτε (δευτερευόντως) από τη Ρωσία. Όπως όμως μου λένε οι ειδικοί, εκείνο που προέχει είναι να εμβολιασθούν και όλοι όσοι βρίσκονται στην βιομηχανία τουρισμού, καθώς και οι υπάλληλοι και το διοικητικό προσωπικό των αεροδρομίων της χώρας. Σημειώνεται πως έχει ήδη επιτραπεί η άφιξη έως 10.000 Ισραηλινών και 4.000 Ρώσων, κάθε εβδομάδα χωρίς υποχρέωση καραντίνας, υπό την προϋπόθεση εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ

***
Ο Βορίδης, η Τζάκρη και η ψήφος των αποδήμων

Πρόσεξε ( εάν είσαι πολιτικός) τι εύχεσαι γιατί μπορεί να γίνει πραγματικότητα (και να δεσμεύσει όλο το κόμμα σου, θα πρόσθετα εγώ). Παράδειγμα η Θεοδώρα Τζάκρη (πρώην ΠαΣοΚ νυν ΣΥΡΙΖΑ), ευχήθηκε να καταργηθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για την άσκηση εκλογικού δικαιώματος του αποδήμου Ελληνισμού. Ο κ. Βορίδης άκουσε τις δηλώσεις (ή την επιθυμία, πείτε το όπως θέλετε) της κυρίας Τζάκρη και έσπευσε να την πραγματοποιήσει. Προανήγγειλε, λοιπόν, ότι θα καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου με ένα άρθρο, στο οποίο θα προβλέπεται η κατάργηση των περιορισμών που έχουν τεθεί για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του απόδημου Ελληνισμού από τον τόπο κατοικίας του. Και όμως συνέβη το απρόσμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ «άδειασε» την Τζάκρη και υπαναχώρησε από την πρόταση για άρση των περιορισμών στην εξ αποστάσεως άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού. Την είδε ως κυβερνητικό… πυροτέχνημα. Για «φόβο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο ο Μάκης Βορίδης, ενώ το Κίνημα Αλλαγής λέει «Ναι» και το ΚΚΕ «Όχι».

***
«Don’t be Ridiculous»

Το είδα στο BBC, τώρα που έχει συνεχώς αφιερώσεις για το Πρίγκηπα Φίλιππο, Δούκα του Εδιμβούργου. Πριν από μερικούς μήνες μία ρεπόρτερ τον είχε ρωτήσει εάν παρακολουθεί ή εάν παρακολούθησε την τηλεοπτικά σειρά «The Crown» η οποία αναφέρεται στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, στη βασίλισσα Ελισάβετ, στους βρετανούς πρωθυπουργούς (περιλαμβανομένων και των Τσώρτσιλ και Θάτσερ), στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, στον διάδοχο Κάρολο και βεβαίως στον Φίλιππο. Η τηλεοπτική σειρά σημείωσε εξαιρετική επιτυχία στη Βρετανία αλλά και σε πολλές χώρες. Και έτσι ετοιμόλογος και χιουμορίστας που ήταν ο επί 73 έτη σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ απάντησε στην ρεπόρτερ με τρεις λέξεις: «Don’t be Ridiculous». Είδες το BBC;