Την Τετάρτη 14 Απριλίου αναμένονται στην χώρα μας οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

Πρόκειται για τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου με τις οποίες θα ξεκινήσει εμβολιασμός τη Δευτέρα 19 Απριλίου γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί. Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14%, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%, ανέφερε.

Ποιοι θα κλείσουν ραντεβού για εμβόλιο μέσα στον Απρίλιο

Σχετικά με την προτεραιοποίηση είπε ότι από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca. Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου. Όπως προσέθεσε η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.

Όπως είπε ακόμη, την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών. Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών, και τον Ιούνιο εκτίμησε ότι θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca και αν έχει παρατηρηθεί μειωμένη προσέλευση για εμβολιασμό, είπε ότι δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή αλλά τόνισε πως «είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια διστακτικότητα. Όμως σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ «είμαστε σε καλύτερο επίπεδο και σιγά-σιγά θα κερδηθεί η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο».

Σε περίπτωση που υπάρξουν αυξημένες παραδόσεις, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «είναι πιθανό να ενταχθούν στην επιχείρηση εμβολιασμών ιδιώτες γιατροί αλλά και φαρμακοποιοί, εφόσον απαιτηθεί», και άφησε να εννοηθεί ότι ανακοινώσεις για το θέμα αυτό θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Ραντεβού… εξπρές για 800.000 πολίτες με υποκείμενα νοσήματα

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο στόχος είναι τον Ιούνιο να ξεκινήσουν τα ραντεβού και για τους υγιείς 40άρηδες.

Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό:

  • Στις 14 Απριλίου η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Oι εμβολιασμοί με το σκεύασμα αυτό θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.
  • Στις 16-19 Απριλίου ανοίγουν τα ραντεβού της δεύτερης κατηγορίας πολιτών με υποκείμενα νοσήματα (αφορά 800.000 πολίτες ηλικίας 19 έως 59 ετών). Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, δηλαδή τη μία μέρα μπορεί να προσέρχονται άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη, την επόμενη με άλλο νόσημα.
  • Στις 21 Απριλίου ανοίγουν τα ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες ηλικίας 55-59 ετών.
  • Από τις 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό οι πολίτες 50-54 ετών.

Ποιοι ανήκουν στην ευπαθή ομάδα Β

Στην ομάδα Β εντάσσονται μεγάλες υπο-ομάδες ασθενών οι οποίοι κρίνεται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για νόσηση λόγω κορωνοϊού.

Αυτές ταξινομούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ως εξής:

  • Ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, ειδικότερα με συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσο, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.
  • Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, τύπου 1 και τύπου 2.
  • Ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία, με Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2.
  • Ασθενείς με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, ειδικότερα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων.
  • Ασθενείς με καρκίνο συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία ασθενών της ομάδας Α).
  • Ασθενείς σε σνοσοκαταστολή καθώς και με λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL).
  • Ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
  • Ασθενείς με χρόνια ηπατική νόσο, αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος.
  • Ασθενείς με αιμοσφαιρινοπάθειες, ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία.
  • Ασθενείς με διαταραχές σπληνός, ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία).
  • Ασθενείς με χρόνια νευρολογικά νοσήματα, ειδικότερα με αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσο Πάρκινσον, νόσο κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα.
  • Ασθενείς με σοβαρή ψυχική νόσο, σχιζοφρένεια ή διπολική διαταραχή.
  • Άτομα με σοβαρή αναπηρία, που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί.
  • Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα, που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.