Φωτιές στον ΣΥΡΙΖΑ άναψε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να κατατεθεί νέο νομοσχέδιο που να άρει τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στον πρόσφατο συναινετικό νόμο για την ψήψο των αποδήμων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άδειασε Τζάκρη

Μάκης Βορίδης και Αριστοτελία Πελώνη προανήγγειλαν το πρωί την κατάθεση αυτής της ρύθμισης αφού στο μεταξύ αξιοποίησαν δηλώσεις της αναπληρωτή τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» σύμφωνα με τις οποίες «όχι μόνο θα δώσουμε τη μάχη για την άρση των περιορισμών, αλλά και θα τους καταργήσουμε αμέσως μόλις επιστρέψουμε στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι άδικοι. Υποτιμητικοί. Δεν έχω λόγια να τους χαρακτηρίσω».

Στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελαν επ’ ουδενί να συναινέσουν σε μια νέα παρέμβαση για διεύρυνση ουσιαστικά του εκλογικού σώματος του εξωτερικού έτρεχαν να μαζέψουν τις δηλώσεις-πάσα στην κυβέρνηση από την Θεοδώρα Τζάκρη και ουσιαστικά η Κουμουνδούρου έβαλε την κα Τζάκρη στο πλαίσιο κοινής δήλωσης με τους Γιώργο Κατρούγκαλο και Κώστα Ζαχαριάδη να διαψεύσει και να αναιρέσει την προηγούμενη τοποθέτησή της καταθέτοντας μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δικιά του τροπολογία.

Λαγός

Με τη ρύθμιση Βορίδη συντάχθηκε το ΚΙΝΑΛ, ενώ το ΚΚΕ διαφώνησε με νέες παρεμβάσεις για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων και έστρεψε τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τη Θεοδωρά Τζάκρη «λαγό της ΝΔ» ενώ άφησε σαφείς υπαινιγμούς για υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν νοιάζονται για τους απόδημους αλλά για την πολιτική εκμετάλλευσή τους.

Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε και στην ολομέλεια της Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης άλλου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών όπου ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μίλησε για αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την να πάρει ξεκάθαρη θέση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του τομεάρχη Εσωτερικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, που έκανε λόγο για διαστρέβλωση των δηλώσεων της κ. Τζάκρη και  κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «κωλοτούμπα, τυχοδιωκτισμό,  επικοινωνιακές φωτοβολίδες και προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού διχασμού προκειμένου να αλλάξει την εσωτερική ατζέντα».

Καταργείται η διετία και η φορολογική δήλωση

Με βάση τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων εξωτερικού» που τροποποιούν τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων και όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση καταργούνται τα δύο κριτήρια για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, η διεύθυνση εκλογέων του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει αν θα γίνονται ή όχι δεκτές οι αιτήσεις εγγραφής και καταργείται η ειδική διακομματική επιτροπή για τον έλεγχο των αιτήσεων εγγραφής.

Ειδικότερα με τη νέα ρυθμίση προτείνεται από την κυβέρνηση η κατάργηση του όρου της συνολικά διετούς διαμονής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της τελευταίας 35ετίας από την ημερομηνία υποβολής αίτησης για την εγγραφή του ψηφοφόρου στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού, καθώς η κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Απαιτούνται 200 βουλευτές

Πάντως για να τεθεί σε ισχύ το νέο νομοσχέδιο -που αντικειμενικά θα διευρύνει κατά πολύ το εκλογικό σώμα του εξωτερικού- θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή να λάβει 200 το λιγότερο ψήφους στη Βουλή, κάτι που με τα ως τώρα δεδομένα δεν φαίνεται καθόλου ρεαλιστικό.