Η Τουρκία έστησε «παγίδα» στην επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, αναγκάζοντας την να καθίσει μακριά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αναφερόμενος στο «sofagate» ο υπουργός Ευρώπης της Γαλλίας, Κλεμέν Μπον, σφίγγοντας κι άλλο τον κλοιό για τον «σουλτάνο».

Μιλώντας στο δίκτυο RTL, ο γάλλος υπουργός χαρακτήρισε «προσβολή από πλευράς Τουρκίας» το περιστατικό.

«Η Τουρκία συμπεριφέρθηκε άσχημα» επεσήμανε, κάνοντας λόγο για εσκεμμένη τουρκική κίνηση, η οποία δεν θα έπρεπε να προκαλεί ενοχές μεταξύ των Ευρωπαίων.

«Ήταν ένα είδος παγίδας» συνέχισε.

Αναφερόμενος στο σχόλιο του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ερντογάν «δικτάτορα», ο γάλλος υπουργός Ευρώπης είπε ότι υπάρχει «ένα πραγματικό πρόβλημα με έλλειψη σεβασμού για τη δημοκρατία και ένα αυταρχικό ρεύμα στην Τουρκία» που θα έπρεπε να ωθήσει τους Ευρωπαίους να είναι πολύ σταθεροί απέναντι στην Άγκυρα.

Θα μπορούσε να είναι και χειρότερο

Πάντως, ενώ το «Sofagate» ήταν ήδη κακό, τα χειρότερα αποφεύχθηκαν. Το αρχικό σκηνικό για ένα μεσημεριανό γεύμα εργασίας στην Άγκυρα θα «υποβάθμιζε» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε απλό βοηθό του Σαρλ Μισέλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, υπήρχαν δύο καρέκλες με πλάτες «περίπου διπλάσιες από αυτές των άλλων» στο δωμάτιο, είπε άτομο με γνώση του θέματος. Σε αυτές δίπλα, υπήρχαν τέσσερες καρέκλες κανονικού μεγέθους για κάθε πλευρά. Δύο σημαίες – μία της Τουρκίας, μία της ΕΕ- τοποθετήθηκαν μπροστά από κάθε καρέκλα.

Η διάταξη σχεδιάστηκε για να δείξει ότι υπήρχε ένας αρχηγός αντιπροσωπείας της ΕΕ – ο Μισέλ, με τέσσερις βοηθούς να τον υποστηρίζουν.

Ούτε το Συμβούλιο ούτε η Επιτροπή αμφισβητούν ότι αυτό ήταν το σχέδιο μέχρι να παρέμβει ένα μέλος της αντιπροσωπείας της ΕΕ, λίγο πριν ξεκινήσει το μεσημεριανό γεύμα. Με παρέμβαση ενός συμβούλου της προέδρου άλλαξαν τρία πράγματα: η καρέκλα της προέδρου, η παρουσία του συμβούλου της και η σημαία.