Έτοιμα να υποδεχθούν τους πολίτες είναι τα καταστήματα λιανικής σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα καθώς «ανεβάζουν» ρολά από το πρωί της Δευτέρας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στην Κοζάνη, με τις οποίες αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μεταφέρονται -τουλάχιστον- για την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη τα καταστήματα θα λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away, ενώ στην Αχαΐα με click away και click inside όπως συμβαίνει και στην Αττική από την προηγούμενη Δευτέρα.

«Οι επιχειρήσεις έχουν τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα»

Με φόντο το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο γ.γ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Όπως είπε ο κ. Σταμπουλίδης  η πρώτη εβδομάδα ανοίγματος στην υπόλοιπη Ελλάδα κύλησε ομαλά. «Οι επιχειρήσεις έχουν τηρήσει απαρέγκλιτα τα μέτρα και αυτό δείχνει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να πάμε ένα βήμα παρακάτω» σημείωσε.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ότι από αύριο μπαίνει σε μια μικρή επανεκκίνηση με το click away, δηλαδή την παράδοση εκτός καταστήματος, «προκειμένου να κερδίσουμε κι άλλο υγειονομικό χώρο την ερχόμενη εβδομάδα και στο τέλος της εβδομάδας η Επιτροπή θα ξανασυζητήσει με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ποια φάση θα συνεχιστεί η επαναλειτουργία της αγοράς στην περιοχή».

Αντίστοιχα, σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, η Αχαΐα μπαίνει στο status της Αττικής, με ραντεβού και για παράδοση εκτός και για αγορές εντός του καταστήματος. «Θεωρούμε ότι η αποκλιμάκωση που συντελέστηκε την προηγούμενη εβδομάδα επέτρεψε στους ειδικούς να πάρουν αυτή την απόφαση» τόνισε.

Κλειστά παραμένουν στην Κοζάνη

Για την Κοζάνη, δήλωσε ότι έμεινε σε μια επιπλέον εβδομάδα αναστολής, ενώ μίλησε και για την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Νίκο Χαρδαλιά, για την επιδημιολογική εικόνα της περιοχές.

«Χθες κάναμε μια ευρεία σύσκεψη για την Κοζάνη και βεβαιώθηκε ότι χρειάζεται μια τοπική προσπάθεια προκειμένου να διακοπεί η διασπορά του ιού, να συμμετέχουν περισσότερο οι συμπολίτες μας στο εμβολιαστικό πρόγραμμα στις ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες και φυσικά από την πλευρά μας θα πρέπει να εντείνουμε τους ελέγχους».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου υπογράμμισε ότι για τη στήριξη των επιχειρήσεων έχουν ενεργοποιηθεί χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι πρωτόγνωρα για την ελληνική οικονομία σε καιρό ειρήνης.

Τι ισχύει για το όριο ατόμων στα καταστήματα

Υπενθυμίζεται ότι άλλαξε το όριο ατόμων στα καταστήματα, καθώς αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία έχει ως εξής:

  • Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τετραγωνικά, 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά.
  • Για επιφάνειες άνω των 500 τετραγωνικών, για κάθε 100 τετραγωνικά πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.