«Είναι τολμηρό, ναι, και μπορούμε να το φέρουμε εις πέρας», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πριν από μερικές εβδομάδες λανσάροντας ένα φαραωνικό μεταπανδημικό αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους σχεδόν 3 τρισ. δολαρίων.

Από αυτά, πάνω από 2 τρισ. δολάρια θα κατευθυνθούν στην ανανέωση των αμερικανικών υποδομών: δρόμοι, γέφυρες, λιμάνια και συστήματα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης θα εκσυγχρονιστούν, ενώ 580 δισ. Θα ενισχύσουν την έρευνα σε πεδία που περιλαμβάνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την τεχνητή νοημοσύνη. Μελλοντικά θα επενδυθούν ακόμη 2 τρισεκατομμύρια για την παιδική φροντίδα, την εκπαίδευση και την Υγεία, ενώ το ύψους 1,9 τρισ.

Πρόγραμμα Διάσωσης που σκοπό έχει την αντιμετώπιση της πανδημικής ύφεσης ανακοινώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα. Δεν είναι τυχαίες οι συγκρίσεις που γίνονται με το «New Deal» του Φραγκλίνου Ρούζβελτ ή με το πρόγραμμα «Μεγάλη Κοινωνία» του Λίντον Τζόνσον.

Ο Μπέρνι Σάντερς αποκάλεσε μάλιστα το American Rescue Plan «την πιο σημαντική νομοθεσία για την εργατική τάξη των ΗΠΑ που έχει περάσει εδώ και δεκαετίες». Το πιο εντυπωσιακό είναι πως το όλο σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί κατά βάση από την αύξηση της φορολογίας των εταιρικών κερδών και των ευκατάστατων Αμερικανών που δηλώνουν εισοδήματα μεγαλύτερα των 400.000 δολαρίων.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», η Νατάσα Μπαστέα αναλύει το φιλόδοξο σχέδιο του 78χρονου POTUS και ο Γιώργος Νάστος εξετάζει τον ρόλο που θα παίξουν η δυναμική και πνευματώδης πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν και ο δευτερότοκος γιος του Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε ένα αποκαλυπτικό memoir.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»