Τα δύσκολα επιδημιολογικά δεδομένα και οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σχεδόν καθημερινά σε πολλά σημεία στα αστικά κέντρα, προβληματίζουν κυβέρνηση και ειδικούς όσον αφορά την χαλάρωση των μέτρων για τις εορτές του Πάσχα.

Κυβερνητικά στελέχη δεν θέλουν να αποκλείσουν από τώρα το ενδεχόμενο για ένα Πάσχα καλύτερό από το περσινό ωστόσο οι επιστήμονες, εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις τους για το θέμα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, για παράδειγμα, μιλώντας στο MEGA, είχε υπογραμμίσει πόσο κρίσιμη είναι η σημερινή (σ.σ. Σάββατο) ημέρα και είχε προειδοποιήσει ότι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να «πλημμυρίσουν» οι εμπορικοί δρόμοι, εξαιτίας του πρόσφατος ανοίγματος του λιανεμπορίου.

«Τις πρώτες πέντε ημέρες, δεν είδαμε κάτι ανησυχητικό», είχε πει ο κ. Εξαδάκτυλος, τονίζοντας πως «η κρίσιμη ημέρα είναι το Σάββατο».

Μάλιστα, είχε εκφράσει την προσδοκία των επιστημόνων, πως το ραντεβού και ο περιορισμός του τρίωρου για τα ψώνια, θα λειτουργήσουν, «έτσι ώστε να υπάρχει μια κατανομή των ανθρώπων στο χρόνο, για να μην έχουμε εικόνες κοσμοπλημμύρας».

Οι εικόνες, όμως, από το κέντρο της Αθήνας, αλλά και από την παραλιακή της Θεσσαλονίκης, δυστυχώς, τον διέψευσαν «πανηγυρικά».

Συγκεκριμένα, στην οδό Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο της πρωτεύουσας, παρατηρήθηκαν εικόνες μεγάλου συνωστισμού αυτό το Σάββατο – το πρώτο εδώ και μήνες με ανοιχτά τα καταστήματα – καθώς οι πολίτες, εκμεταλλευόμενοι τον καλό καιρό και την άνοδο της θερμοκρασίας, βρήκαν την ευκαιρία να ψωνίσουν ή να κάνουν τη βόλτα τους στο κέντρο, θυμίζοντας εποχές προ πανδημίας.

Το ίδιο συνέβη από νωρίς το μεσημέρι και στον παραλιακό δρόμο της Θεσσαλονίκης.

Όσο και να είναι κατανοητή η κούραση του κόσμου από το διαρκές lockdown και τα περιοριστικά μέτρα, αλλά και από τα κλειστά καταστήματα επί μήνες, όσο και να είναι λογικό να μην «μένουμε – πια – σπίτι» με αυτό τον ωραίο ανοιξιάτικο καιρό, άλλο τόσο θα ήταν αναμενόμενη μία μεγαλύτερη υπευθυνότητα, ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό.

Κανείς δεν λέει να μη βγούμε να περπατήσουμε, να κάνουμε τη βόλτα μας, αλλά δεν είναι ανάγκη, για παράδειγμα, με το που ανοίγουν τα καταστήματα να σπεύσουμε όλοι μαζί «λεφούσι»! Όταν όλοι γνωρίζουμε πια, ότι τα μέτρα προστασίας πρέπει να συνεχιστούν για καιρό, ακόμη και όταν εμβολιαστούμε οι περισσότεροι.

Στην Ερμού, όμως, το Σάββατο, το μόνο μέτρο προστασίας που απέμεινε ήταν η μάσκα, αφού η τήρηση αποστάσεων πήγε… περίπατο, λόγω συνωστισμού.

Οι δυσοίωνες εκτιμήσεις απομακρύνουν τη χαλάρωση ενόψει Πάσχα

Παράλληλα, ιδιαίτερα ανησυχητικά συνεχίζουν να είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα, με τους επιστήμονες να παρακολουθούν με αγωνία την άνοδο της επιδημιολογικής καμπύλης, προκειμένου να δουν σημάδια κορύφωσης που θα επιτρέψουν μια σχετική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ενόψει του Πάσχα.

Με τη χώρα, όμως – όπως υποστηρίζει μερίδα ειδικών – να βρίσκεται στη χειρότερη φάση από την αρχή της πανδημίας, κάτι που αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων και κυρίως σε αυτόν των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και των διασωληνωμένων, όπως και με την ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, οποιεσδήποτε αποφάσεις για ένα καλύτερο Πάσχα από το περσινό απομακρύνονται.

Σε κάθε περίπτωση, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων δύο εβδομάδων. Ωστόσο, θα ήταν καλό να έχουμε όλοι μας κατά νου ότι οι εικόνες συνωστισμού της Ερμού μπορεί να μας στοιχίσουν – όχι μόνο για το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα, φυσικά, αλλά και επιδημιολογικά, στην υγεία μας.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που αναμένουν κορύφωση του τρίτου κύματος ακριβώς τη Μεγάλη Εβδομάδα, με τους διασωληνωμένους και τα νέα κρούσματα να κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, τα οποία μπορεί να «δέσουν τα χέρια» κυβέρνησης και ειδικών σε οποιαδήποτε απόφαση πασχαλινής χαλάρωσης.

Το «καμπανάκι» Τσιόδρα

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες ημέρες και του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος εκτιμά πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να φτάσουν τους 1.000.

«Είναι μία πανδημία που έχει κουράσει τους πάντες και κυρίως τον κόσμο, που πλέον δυσκολεύεται να εφαρμόσει τα μέτρα», αναγνώρισε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι «μόνο βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε για την πανδημία», καθώς η πορεία της εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, αλλά «και από τη συμπεριφορά μας», όπως υπογράμμισε.

«Στο καλό σενάριο, το Πάσχα θα έχουμε 2.000 κρούσματα τη μέρα»

Το Πάσχα, στο καλό σενάριο, θα έχουμε 2.000 κρούσματα κοροναϊού την ημέρα, εκτίμησε από την πλευρά του ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως εξήγησε, η μετάδοση του ιού δεν μειώνεται τόσο γρήγορα και, συνεπώς, σε τρεις εβδομάδες «δεν περιμένει κανείς ότι θα γίνουν θαύματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το Πάσχα στο χωριό, ο καθηγητής δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, πως δεν μπορεί να πει ότι είναι απόλυτα ασφαλές, «αλλά δεν μπορώ να σας πω πως δεν θα δουλέψει».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερο Πάσχα από πέρυσι, «χωρίς να είναι αυτό που κάναμε το 2019, με συστάσεις για το μέγεθος των συγκεντρώσεων των πολιτών, αλλά και τεστ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, προτεραιότητα είναι να βγει ο κόσμος από τα σπίτια, με άνοιγμα κλειστών παραλιών, ενώ και η λειτουργία της εστίασης θα βοηθούσε.

Επιδείνωση της πίεσης στο ΕΣΥ τη Μεγάλη Εβδομάδα

Μικρή επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων στην Αττική, την επόμενη εβδομάδα, αναμένει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, υπολογίζοντας ότι στις 28 Απριλίου θα έχουμε περίπου 900 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

«Λάθος στρατηγική να αποφύγουμε τη μετακίνηση το Πάσχα»

Υπάρχει, πάντως, και η αντίθετη άποψη, με τον καθηγητή του Stanford, Γιάννη Ιωαννίδη, να υποστηρίζει πως δεν είναι λύση ο περιορισμός στο σπίτι.

Ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της άρσης των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις, εξήγησε μιλώντας στο MEGA πως ο στόχος είναι να περιορίσουμε τον συγχρωτισμό. Όμως, «όταν περιορίζουμε τους χώρους και το χρόνο που μπορεί κάποιος να κινηθεί»,  όπως είπε, «θα έχουμε την ίδια κινητικότητα, σε πιο περιορισμένο διάστημα».

Και προσέθεσε πως «θέλουμε τον πληθυσμό σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αραίωση, αλλά δεν τον θέλουμε να παραμείνει κλεισμένος, να αποφύγει τη μετακίνηση το Πάσχα και να μείνει περιορισμένος», καθώς αυτή θα ήταν «λάθος στρατηγική», όπως εκτίμησε.