Το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε δύο από τις τρεις περιοχές που έμενε ακόμα κλειστό, την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μοναδική πλέον περιοχή όπου… τα ρολά των καταστημάτων παραμένουν κλειστά είναι η Κοζάνη.

Τους λόγους που οδήγησαν την επιτροπή να εισηγηθεί να παραμείνουν κλειστά τα μαγαζιά στην Κοζάνη εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Γιατί παραμένουν κλειστά τα καταστήματα στην Κοζάνη

«Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης το λιανεμπόριο παραμένει σε αναστολή λόγω της ιδιαίτερης επιδημιολογικής επιβάρυνσης που παρατηρείται στην περιοχή» είπε ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης.

«Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους, είναι 36,4 στην Αχαΐα, 36,3 στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Κοζάνη είναι 59,3. Την ίδια στιγμή ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου είναι 478 στην Αχαΐα και 459 στην Θεσσαλονίκη, όταν στην Κοζάνη είναι 714.

»Είναι, λοιπόν, εμφανές ότι η επιδημιολογική εικόνα της Κοζάνης είναι εξαιρετικά δύσκολη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη και δεν δείχνει το παραμικρό σημείο σταθεροποίησης» τόνισε.

«Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση»

«Ειδικότερα θέλω να σταθώ, να το εξηγήσω, στο Δήμο Κοζάνης ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 62,4, όταν το όριο συναγερμού είναι 15, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων δεκατετραημέρου είναι 791, όταν το όριο συναγερμού είναι 150» συμπλήρωσε.

«Αντίστοιχα, στο Δήμο Σερβίων ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου είναι 60,6, ενώ ο μέσος όρος δεκατετραημέρου 893,8, με όριο συναγερμού το 150. Τέλος, στο Δήμο Εορδαίας ο μέσος όρος κρουσμάτων εφταημέρου ανά 100.000 κατοίκους είναι 59,2, ενώ στο δεκατετραήμερο είναι 721» υπογράμμισε.

«Επίσης, τόσο στο Δήμο Κοζάνης, όσο και στο Δήμο Εορδαίας έχουμε αύξηση κρουσμάτων 23,5% και 35% αντίστοιχα, με τον αριθμό κρουσμάτων να διαφοροποιείται αυξητικά, σε 432 στην Κοζάνη και 241 στην Εορδαία. Η κατάσταση όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά δύσκολη και κάνουμε έκκληση για άλλη μία φορά στους κατοίκους για πιστή εφαρμογή των μέτρων» κατέληξε.

Όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς: