Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανέλαβε σήμερα ότι, ελλείψει «των κατάλληλων δεδομένων», δεν μπορεί να συστήσει για αλλαγή του εμβολίου Covid-19 από την πρώτη στη δεύτερη δόση, όπως σχεδιάζει να κάνει η Γαλλία για τους πολίτες κάτω των 55 ετών που έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

«Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα δεδομένα για να πούμε αν αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει» και συνεπώς οι ειδικοί του οργανισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα «ότι η εναλλαγή εμβολίων δεν είναι κάτι που μπορούν να συστήσουν στο στάδιο αυτό» δήλωσε η Μάργκαρετ Χάρις, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε πως αυτή είναι η θέση που υιοθετήθηκε από τη συμβουλευτική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ (SAGE) για τον εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, πριν από τις αναφορές για ενδεχόμενη σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο αυτό και πολύ σπάνια περιστατικά θρόμβωσης.

Η Χάρις υπογράμμισε επίσης πως η ομάδα SAGE είχε απευθύνει τότε έκκληση να γίνουν επιστημονικές μελέτες για τον συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων.

Στη Γαλλία, οι πολίτες κάτω των 55 ετών που έχουν εμβολιασθεί με μια πρώτη δόση της AstraZeneca, θα λάβουν ως δεύτερη δόση το εμβόλιο της Pfizer ή της Moderna, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ανώτατη Αρχή Υγείας (HAS) της χώρας.

Αυτό αφορά 533.000 άτομα στη Γαλλία, σύμφωνα με τη HAS. Η εν λόγω αρχή είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για τους κάτω των 55 ετών στις 19 Μαρτίου, εξαιτίας σπάνιων περιπτώσεων θρομβώσεων που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη.

«Για τα πρόσωπα αυτά, συνιστούμε να χορηγηθεί ένα εμβόλιο με αγγελιοφόρο RNA» για τη δεύτερη δόση με απόσταση 12 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο, δήλωσε η πρόεδρος της HAS Ντομινίκ Λε Γκιλιντέκ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης.