Τη γαλλική εμπειρία θα αξιοποιήσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) για την αξιολόγηση των υπεράκτιων και χερσαίων πόρων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Ειδικότερα, η ΕΔΕΥ προχωρά σε συνεργασία με το γαλλικό Ινστιτούτο IFP Energies nouvelles (IFPEN) για την αξιολόγηση και προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων.

Το IFPEN είναι ένας οργανισμός που πρωτοστατεί στην έρευνα και καινοτομία και συνεργάζεται με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς συμβάλλοντας στη χάραξη πολιτικής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο στους τομείς της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Βιώσιμης Κινητικότητας και του Πετρελαίου και Φυσικού αερίου.

Σήμερα, ΕΔΕΥ και IFPEN,  σε ειδική διαδικτυακή εκδήλωση, επισημοποίησαν την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας το οποίο προβλέπει πιθανές συνέργειες σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως είναι η χρήση προηγμένων τεχνολογιών για την αξιολόγηση των υπεράκτιων και χερσαίων πόρων υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια, τη στρατηγική υποβολής προσφορών και οργάνωση μελλοντικών παραχωρήσεων, προς όφελος της Ελλάδας και τη μεταφορά τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης στο επιστημονικό προσωπικό της ΕΔΕΥ. Η διοίκηση της ΕΔΕΥ θεωρεί ότι μπορεί να επωφεληθεί από τη σημαντική εμπειρία του IFPEN στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για την περαιτέρω ανάπτυξη των δυνατοτήτων που υπάρχουν για τον τομέα στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, χαιρέτισε την υπογραφή του ΜοU μεταξύ της ΕΔΕΥ και του IFPEN σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη συνεργασία αποτελεί ένα ακόμη βήμα για τη διεύρυνση της γνώσης και την αξιοποίηση του γεωλογικού δυναμικού των υδρογονανθράκων της χώρας λαμβάνοντας υπ’ όψιν περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. «Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην πορεία για την Ενεργειακή Μετάβαση και η ΕΔΕΥ ενσωματώνει στην πολιτική της μια σειρά νέων δραστηριοτήτων σε τομείς που ενισχύουν το πέρασμα από το φυσικό αέριο στην καθαρή ενέργεια, το υδρογόνο αλλά και τη χρήση τεχνολογιών και υποδομών που θα συμπληρώνουν και θα ενισχύουν την προώθηση νέων έργων με πράσινο αποτύπωμα», τόνισε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του IFPEN και του IFP Group κ. Πιέρ – Φρανκ Σεβέ, αναφέρθηκε στη εκτεταμένη εμπειρία του ομίλου στην αξιολόγηση και προώθηση των πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι, η συνεργασία θα συμβάλει στην ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας, θα ενισχύσει το knowhow σε τεχνικό επίπεδο και θα αυξήσει την ελκυστικότητά της σε διεθνές επίπεδο. 

 Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥ, κ. Αριστοφάνης Στεφάτος δήλωσε ότι «διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με φορείς της αγοράς διεθνούς εμβέλειας  και εξελίσσουμε τη δραστηριότητά μας προς όφελος των νέων, των μελλοντικών αλλά και των παλαιών συνεργατών μας».

Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο κ. JeanBurrus, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρείας στον τομέα του Πετρελαίου και του Φυσικού Αερίου BeicipFranlab, ο κ. Ρίκαρντ Σούφιας, πρόεδρος της ΕΔΕΥ, η κυρία Emmanuelle Boulestreau, οικονομική σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, η κα AnneMarie Fanouarki από το Οικονομικό Τμήμα της Γαλλικής Πρεσβείας, ο κ. Gérard Momplot, Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του IFPEN, ο κ. PierreLeThiez, σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του IFPEN και ο κ. Ευθύμιος Ταρτάρας, υπεύθυνος της γεωεπιστημονικής ομάδας της ΕΔΕΥ.