Ανεκτίμητης πολιτιστικής σημασίας είναι η ανακάλυψη που έκανε ομάδα αρχαιολόγων, κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου, στην περίφημη Κοιλάδα των Βασιλέων.

Η σκαπάνη έφερε στο φως την Άτεν, την χαμένη «χρυσή πόλη», που θεωρείται πως είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρύματα μετά την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών και χρονολογείται στα  3.400 έτη.

«Η αιγυπτιακή αποστολή με επικεφαλής τον δρ. Ζαχί Χαβάς εντόπισε την πόλη που είχε χαθεί κάτω από την άμμο», δήλωσε η αρχαιολογική ομάδα. «Η πόλη είναι 3.000 ετών, χρονολογείται στη βασιλεία του Αμενχοτέπ (ή Αμένωφις) ΙΙΙ και συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους Τουταγχαμών και Φαραώ Άυ».

Ο Μπέτσι Μπράιαν, καθηγητής αιγυπτιακής τέχνης και αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, δήλωσε ότι αυτό το εύρημα είναι η «δεύτερη πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών», σύμφωνα με δηλώσεις της ομάδας.

Έχουν βρεθεί κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια, χρωματιστά αγγεία κεραμικής, φυλακτά και τούβλα από λάσπη που φέρουν τη σφραγίδα του Αμενχοτέπ III.

Η ομάδα ξεκίνησε ανασκαφές τον Σεπτέμβριο του 2020. «Αυτό που ανακάλυψαν ήταν η τοποθεσία μιας μεγάλης πόλης που συντηρούνταν ακόμη σε καλή κατάσταση. Έχουν διατηρηθεί σχεδόν πλήρως τα τείχη της, ένω στα δωμάτια εντοπίστηκαν εργαλεία της τότε καθημερινής ζωής», αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας. «Τα αρχαιολογικά στρώματα, τα οποία «άφησαν» οι αρχαίοι κάτοικοι, έχουν παραμείνει ανέγγιχτα εδώ και χιλιάδες χρόνια», συνεχίζει.

Ο Μπράιαν σημείωσε ότι η πόλη «θα μας δώσει μια σπάνια ματιά για τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων σε μια περίοδο που η αυτοκρατορία βρισκόταν στην ακμή του πλούτου της».

«Αναμένουμε να αποκαλύψουμε τάφους γεμάτους θησαυρούς», πρόσθεσε η ομάδα στη δήλωσή της.