Ένας νέος κύκλος του σεμιναρίου “EthnoCine: Ανθρωπολογία & Κινηματογράφος” ξεκινάει την άνοιξη σφίγγοντας ακόμα πιο σθεναρά την σχέση και  δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στο Fårö Creative Learning με το Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

 

Το σεμινάριο που θα ολοκληρωθεί σε οκτώ τρίωρες συναντήσεις, στοχεύει να ανοίξει την πόρτα στο θαυμαστό κόσμο της οπτικής ανθρωπολογίας, του εθνογραφικού κινηματογράφου και της πολυμεσικής εθνογραφίας. Αυτό θα γίνει μέσα από διαλέξεις, προβολές ταινιών αλλά και ανοιχτές δημιουργικές συζητήσεις.

Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, Διδάκτορας Ανθρωπολογίας, Συνιδρυτής και Διευθυντής του οργανισμού Ethnofest και το ομώνυμου Φεστιβάλ. Γνωστός κινηματογραφόφιλος, ο κ. Αϊβαλιώτης έχει συνεργαστεί δημιουργικά με διάφορους κινηματογραφικούς θεσμούς, ανάμεσα στους οποίους και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, Νύχτες  Πρεμιέρας.

 

«Στο πλαίσιο των συναντήσεών μας» αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, «θα ακολουθήσουμε την ιστορική πορεία του εθνογραφικού κινηματογράφου, θα δούμε πώς η τεχνολογία επηρέασε την εξέλιξη της οπτικής ανθρωπολογίας και θα λάβουμε μια γενική επιμόρφωση για την χρήση των οπτικοακουστικών μέσων στις κοινωνικές επιστήμες.»

Θα συζητηθούν επίσης αναλυτικά οι εξελίξεις και καινοτομίες στην ιστορία του κινηματογράφου, τόσο της μυθοπλασίας όσο και της τεκμηρίωσης, ενώ ενδιαφέρον η ανάλυση του πως οι εθνογραφικές ταινίες συνδυάζονται με το τεχνολογικό, επιστημολογικό και αισθητικό πλαίσιο στο οποίο εμφανίστηκαν.

Γενικότερος στόχος άλλωστε  είναι η απόκτηση μιας συνολικής εικόνας για την ιστορική πορεία αλλά και τις θεωρητικές προσεγγίσεις του κλάδου της οπτικής ανθρωπολογίας.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε διαδικτυακή πλατφόρμα από την Πέμπτη 15 Απριλίου ως την Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021 και μέρες και ώρες του θα είναι οι  Πέμπτες (19.00 – 22.00). Το κόστος συμμετοχής είναι 100€ (+24% ΦΠΑ) και 85€ (+24%ΦΠΑ) για φοιτητές και ανέργους (η θέση κατοχυρώνεται με κατάθεση προκαταβολής).

 

 

Περισσότερες πληροφορίες –  αναλυτική περιγραφή της ύλης του σεμιναρίου στο info@faro.gr