Ενώ βρίσκονται εν εξελίξει οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία , οι στρατιωτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες στο ΝΑΤΟ για την αποσόβηση θερμών επεισοδίων και οι επαφές για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η Άγκυρα δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα τις προκλήσεις της στο Αιγαίο.
Εκτός από τον Χουλουσί Ακάρ που του έγινε εμμονή η αποστρατιωτικοποίηση των νήσων και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, η Άγκυρα έστειλε τους πρώτους τρεις  μήνες του 2021 στο Αιγαίο, 241 μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες εναέριας ναυσιπλοϊας  με αποτέλεσμα να συντηρεί την ένταση.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 208 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ήτοι 66 τον Ιανουάριο, 46 τον Φεβρουάριο και 96 τον Μάρτιο (ακόμα και όταν η χώρα μας τιμούσε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση).

Επιπλέον πραγματοποίησε 477 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, τις περισσότερες τον Φεβρουάριο (277), ενώ σε 23 περιπτώσεις τα τουρκικά αεροπλάνα εισήλθαν στο FIR Αθηνών οπλισμένα με πυραύλους αέρος- αέρος. Σημειώθηκαν συνολικά 28 εικονικές αερομαχίες (dogfights), οι περισσότερες τον Μάρτιο (23), ενώ υπήρξαν σε 13 περιπτώσεις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και από ελληνικές βραχονησίδες.