Σήμερα θα αρχίσω με κάτι διαφορετικό που ενοχλεί, για να μην πω ότι έχει εξοργίσει την κοινή γνώμη: Με την πολυπληθή αστυνομική προστασία που έχουν στην υπηρεσία τους διάφοροι παράγοντες και παραγοντίσκοι του δημόσιου βίου και με τη φρουρά που έχει διατεθεί στον Μένιο Φουρθιώτη. Σας λέω λοιπόν πως ο ασκός του Αιόλου που άνοιξε η υπόθεση της φρούρησης του Μένιου Φουρθιώτη είναι τόσο μεγάλος που αν σκάσει, θα… σκάσει, όπως μαθαίνω, με πάταγο.

Αυτό μου λένε κυβερνητικοί παράγοντες που εμφανίζονται σφόδρα ενοχλημένοι με τους πολλούς… Φουρθιώτηδες του δημόσιου βίου. Δηλαδή ορισμένους παράγοντες, παραγοντίσκους, μικροεκδότες αγνώστου… προελεύσεως , ακόμη και… ιδιοκτήτες σάιτ που πιέζουν συνεχώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να τους παρέχει αστυνομικούς για φύλαξη. Να θυμηθείτε ότι οι επιτροπές για την παροχή αστυνομικής προστασίας, δεν έχουν αλλάξει, είναι οι ίδιες από την προηγούμενη κυβέρνηση. Και όμως…

«Υπάρχουν πολλά ψώνια που νομίζουν ότι ανεβαίνουν… level αν έχουν αστυνομικό φρουρό», μου λέει κάποιος που ξέρει καλά από αυτά. Εάν θέλουν, όλοι αυτοί οι διάφοροι «παράγοντες του δημοσίου βίου» να έχουν το τίμημα της δόξας ας προσλάβουν δική τους προστασία, δηλαδή ας αναλάβουν τα έξοδα της φρούρησής τους  και όχι να επιβαρύνουν με αστυνομική προστασία τους φορολογούμενους. Αφήστε που ορισμένοι από αυτούς εφευρίσκουν διάφορες υποτιθέμενες απειλές για να υποβάλουν το αίτημά τους, αντί να πληρώνουν οι ίδιοι το… ψώνιο τους.

«Θα κοπούν μαχαίρι όλα αυτά, αλλάζει οσονούπω το πλαίσιο για την φρούρηση προσώπων», μου διαμηνύουν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη που βλέπουν τη ζημιά που προκάλεσε ο Μένιος.

***

Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα

Ο οποίος Μένιος, μου λένε ότι θα περάσει σύντομα την πόρτα του εισαγγελέα  για να δώσει εξηγήσεις σε  διάφορες υποθέσεις που δεν είναι και τόσο… καθαρές. Από τις υπέρογκες αμοιβές που εμφανιζόταν να  έπαιρνε προκειμένου να «χτυπήσει» και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του υπουργείου Εργασίας, έως διάφορες εταιρείες αμφιβόλου σοβαρότητας. Ενώ, πληροφορούμαι ότι και η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να κάνει φύλλο και φτερό τα οικονομικά του. Ήδη, έμαθα, την υπόθεση ανέλαβε οικονομικός εισαγγελέας. Και κάτι ακόμα. Μπορεί ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να μην γνώριζαν  μέχρι προσφάτως ποιος είναι ο Φουρθιώτης και τι δουλειά κάνει αλλά εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν έγινε τότε η καταγγελία από τον τότε υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση όταν ο κ. Φουρθιώτης, όπως είπε «μπούκαρε»« στο υπουργείο του. Δηλαδή έχετε καμία αμφιβολία ότι εάν τότε γινόταν καταγγελία δεν θα είχε τότε κινηθεί η Δικαιοσύνη εναντίον του;

***

Προαναγγελία άρσης μέτρων

Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικό προσωπικό, κυβέρνηση και επιτροπή ειδικών. Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν έλεγα ότι σε γρίφο για δυνατούς λύτες φαίνεται πως εξελίσσεται η επαναλειτουργία σχολείων -αποκλειστικά των Λυκείων- την προσεχή Δευτέρα 12 Απριλίου, και κατ’ επέκταση ο εορτασμός του Πάσχα.

Με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να βρίσκεται, όπως υποστηρίζει μερίδα επιστημόνων, στη χειρότερη φάση από την αρχή της πανδημίας -κάτι που αποτυπώνεται τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων όσο και των εισαγωγών στα νοσοκομεία (μόνον χθες εισήχθησαν 529 άτομα στα νοσοκομεία και σημειώθηκαν 4.309 νέα κρούσματα, ενώ 751 συνάνθρωποί μας διασωληνώθηκαν)- οι όποιες εκτιμήσεις, προτού υπάρξουν σχετικές αποφάσεις, ενέχουν τον κίνδυνο ανατροπής, όπως άλλωστε έχει συμβεί ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα αναφορικά με το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

***

Λιγότερες εισαγωγές από τις εξαγωγές

Αυτό που πρέπει να ξέρετε και που εστιάζεται η προσοχή των Ειδικών δεν τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά στον αριθμό εισαγωγών και εξαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό  έχει σημασία, όπως με λέει η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου. Για παράδειγμα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, όπως διαβάσατε παραπάνω 529 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Δηλαδή 100 λιγότερες από προχθές. Το τελευταίο διάστημα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπερνούσαν τις 600, συνεπώς επήλθε μια εξισορρόπηση, κάτι που κρίνεται θετικό.

***

Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά

Παρά ταύτα όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά έως την τελευταία στιγμή, με την πρώτη πιο σαφή εικόνα σχετικά με τα σχολεία να την έχουμε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων την Τετάρτη. Στη συνέχεια, το θέμα θα παραπεμφθεί προς συζήτηση στην επιτροπή των «33» την προσεχή Παρασκευή, όπου και θα υπάρξει η σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση, η οποία σημειώνεται πως εμφανίζεται… ένα βήμα πιο μπροστά προαναγγέλλοντας ουσιαστικά άνοιγμά τους. Γιατί σας το λέω αυτό;

***

Ο κ. Γεραπετρίτης και οι Λοιμωξιολόγοι

Επειδή, αυτά που λέει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για την εξέλιξη της πανδημίας και για το πότε θα αρθούν ορισμένα μέτρα να ξέρετε πως αποτελούν προαναγγελία κυβερνητικών αποφάσεων. Μπορεί ο κ. Γεραπετρίτης να μην είναι λοιμωξιολόγος, ή πνευμολόγος ή έστω γιατρός, αλλά τελευταίως μετέχει σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ειδικών, με προτάσεις αλλά και να λύνει απορίες του τύπου, «γιατί δεν πρέπει να ανοίξει μόνον η Γ Λυκείου τη στιγμή που μπορεί να ανοίξει ολόκληρο το Λύκειο». Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης είναι αποδέκτης και διαφόρων παραπόνων μελών της Επιτροπής για άλλους υπουργούς, ότι για παράδειγμα δέχονται πιέσεις. Στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής αρκετά μέλη της  ζήτησαν να υπάρχει στις συνεδριάσεις ενιαία κυβερνητική εκπροσώπηση. Με δυο λόγια ένας υπουργός να βρίσκεται στις συνεδριάσεις. Έτσι λοιπόν αυτά που δηλώνει ο κ. Γεραπετρίτης θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Για παράδειγμα, μιλώντας στα ΜΜΕ ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό – και τις προθέσεις της κυβέρνησης σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών – όσον αφορά τα σχολεία, «δείχνοντας» προς επαναλειτουργία των λυκείων από την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου, με «σύμμαχο» τα self-tests. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν το Πάσχα οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών, όχι όμως προς περιοχές με μεγάλη επιβάρυνση και, όπως προκύπτει, από τα λεγόμενά του, με κλειστά τα καταστήματα εστίασης.

***

Η επανεμφάνιση του καθηγητή Τσιόδρα

Επανεμφάνιση Τσιόδρα, μετά από πέντε μήνες. Πραγματοποίησε μια ενδιαφέρουσα από κάθε ομιλία (φορώντας την μάσκα του) σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ακαδημίας με τίτλο «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα της αναζήτησης της αλήθειας». Η ομιλία του Σωτήρη Τσιόδρα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας είναι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει την τακτική ενημέρωση των πολιτών, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας. Να σημειώσω ότι η τελευταία του επίσημη εμφάνιση του ήταν στις 5 Νοεμβρίου, όταν από κοινού με τον πρωθυπουργό ανακοίνωσαν το δεύτερο lockdown. Από τότε, ο κ. Τσιόδρας αποσύρθηκε από το δημόσιο βήμα, συνεχίζοντας -ωστόσο- να συνδράμει στη μάχη της αναχαίτισης του ιού και συμμετέχοντας στις κρίσιμες συνεδριάσεις της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ενώ βρίσκεται καθημερινώς στο γραφείο του στο υπουργείο Υγείας παράλληλα με την παρουσία του στο «Αττικόν». Έχει άμεση συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και την ηγεσία του υπουργείου  Υγείας και αναλύει κάθε φορά που συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών τα επιδημιολογικά δεδομένα: «Τα εμβόλια δεν έχουν ζωντανό ιό», είπε στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών, «αλλά διδάσκουν τον σώμα μας πως να σκοτώνει τον ιό».

***

Αρχηγός αδειάζει βουλευτή και βουλευτής αδειάζει… αρχηγό

Συνέβη και αυτό. Αρχηγός κόμματος να αδειάζει βουλευτή του και εν συνεχεία ο βουλευτής να αδειάζει τον αρχηγό. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Αλέξης Τσίπρας απορρίπτει την άποψη του Παύλου Πολάκη ότι η ΝΔ είναι κόμμα δωσίλογων, χαρακτηρίζοντας την ως υπερβολή. Σχολιάζοντας μάλιστα όσα είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, από τη Βουλή κατά τη συνεδρίαση για την προανακριτική του Νίκου Παππά, ο πρόεδρος του κόμματος είπε πως δεν θεωρεί τη Νέα Δημοκρατία παράταξη των δωσίλογων, «όπως και ο Κολοκοτρώνης δεν ήταν ΣΥΡΙΖΑ». «Σε μία πολιτική αντιπαράθεση ακούγονται και υπερβολές», τόνισε, μιλώντας στον Kontra. «Οι παρατάξεις έχουν την ιστορία τους. Δεν είναι η ΝΔ παράταξη δωσίλογων, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα, όπως μας έχουν κατηγορήσει», συμπλήρωσε, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον Παύλο Πολάκη.

Ο Παύλος Πολάκης δεν άφησε αναπάντητη τη δήλωση Τσίπρα και με ανάρτησή του στο Facebook, υπερασπίστηκε την αρχική τοποθέτησή του. Λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει!».

***

Βούτσης αδειάζει Πολάκη

Άρχισαν όμως τα όργανα φαίνεται για τον «αψύ Σφακιανό» αν κρίνω από την γκρίνια που υπάρχει στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ για άλλη μια φορά σχετικά με τις απόψεις του, οι οποίες, όπως φάνηκε και με την αμφισβήτηση των όσων είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξή του, θα έχουν ακόμα μέλλον. Το ερώτημα που τίθεται πλέον μετά και την αμφισβήτηση του «Αρχηγού», όπως τον αποκαλούσε σε παλαιότερες διθυραμβικές δηλώσεις του ο κ. Πολάκης, είναι πού το πάει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, τον οποίο, θυμίζω, ο κ. Τσίπρας έβαλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που θα διερευνήσει τα πεπραγμένα του «κολλητού» και των δυο Νίκου Παππά. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν έχω παρά να επισημάνω το «άδειασμα» που επιφύλαξε στον κ. Πολάκη και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δηλώνοντας χθες στο δημοτικό ραδιόφωνο του Πειραιά «ΚΑΝΑΛΙ 1 90,4» ότι «έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα ως Αριστερά την ακραία διχαστική ρητορική ως “φιλοτρομοκράτες”, ”εθνομηδενιστές”, ως ”σκευωροί” ενώ έχουμε ακούσει και πάρα πολλά άλλα από τη ΝΔ» για να προσθέσει: «Αυτό δεν είναι το γήπεδο, δεν είναι η ατζέντα της Αριστεράς. Εάν απαντάμε επίσης με διχαστικούς και ανιστόρητους χαρακτηρισμούς υπονομεύουμε τελικά τη σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση επί της ουσίας των κυβερνητικών πεπραγμένων». Και για να το κάνει πιο σαφές σημείωσε ο έμπειρος κ. Βούτσης: «Αυτό προφανώς μας κάνει ζημιά και στέλνει τη μπάλα στο γήπεδο αυτών που κατά καιρούς μας έχουν “λούσει” με διάφορους χαρακτηρισμούς.  Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσα στη Βουλή είτε εκτός, κρίνονται και κρινόμαστε και κατά μόνας και συλλογικά». Και ο νοών νοείτο…

***

Ο Ηνίοχος πήγε Κατάρ

Το ακριβές αντίγραφο του Ηνιόχου των Δελφών, ενός από τα γνωστότερα αγάλματα της κλασικής γλυπτικής τέχνης, κοσμεί πλέον τον κεντρικό σταθμό του Μετρό στο διεθνές αεροδρόμιο της Ντόχα, στο Κατάρ. Η επίσημη τελετή εγκαινίων της έκθεσης του αντιγράφου του Ηνιόχου, το οποίο αποτελεί δώρο της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Κατάρ, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στο Κατάρ, και από τον Γενικό Διευθυντή της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ, Ahmad Al-Namla.