«Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο εργαζόμαστε συντονισμένα, ώστε να κάνουμε τις διμερείς σχέσεις πολύ ισχυρότερες μετά το Brexit και να διαμορφώσουμε τη μελλοντική στρατηγική συνεργασία των δύο κρατών», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Wendy Morton, η οποία επισκέπτεται τη χώρα μας.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών, βρέθηκαν το θέμα της επανεκκίνησης του τουρισμού, το Κυπριακό, η συνεργασία στο μεταναστευτικό, τα θέματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε και το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ειδικότερα, σχετικά με τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών πολιτών στην Ελλάδα, σε εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως στόχος είναι να μη διαταραχθεί η καθημερινότητα των πολιτών που ζουν στις δύο χώρες. «Είναι σημαντικό να δουλεύουμε από κοινού, για να διατηρήσουμε ένα υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων και να διαχειριζόμαστε όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», προσέθεσε.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει και πάλι τα εκατομμύρια των Βρετανών, που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας για τις διακοπές τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει μετά τις 14 Μαΐου, που ανοίγει ο τουρισμός στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, σε σχέση με το Κυπριακό, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντικό, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτριες δυνάμεις, να ανταλλάσσουν ιδέες ενόψει της Πενταμερούς του Απριλίου.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέδειξε ένα ζήτημα που, όπως δήλωσε, κάθε Έλληνας πολιτικός έχει χρέος να θέτει και, συγκεκριμένα, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Υπογράμμισε ότι πρέπει να επαναπατριστούν και να συνενωθούν με το μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τον Παρθενώνα, ιδίως μετά το άνοιγμα του Μουσείου της Ακρόπολης, που είναι έτοιμο να υποδεχτεί τα Μάρμαρα «πίσω στο σπίτι τους».