Με φυγή προς τα εμπρός, ξορκίζοντας την εσωστρέφεια που τροφοδοτούν μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, και με έμφαση στον προγραμματικό λόγο θα επιχειρήσει να αλλάξει το κλίμα για την αξιωματική αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρώην Πρωθυπουργός με εμφανή στόχευση να απευθυνθεί στο μετριοπαθές ακροατήριο, αν και διατηρεί πολύ υψηλούς τόνους έναντι της κυβέρνησης, έκανε μια κίνηση το βράδυ της Δευτέρας που έδειξε ότι θέλει να επικεντρωθεί η δημόσια συζήτηση στα ουσιώδη.

«Ούτε η ΝΔ είναι η παράταξη των δοσιλόγων ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ η παράταξη του Κουφοντίνα. Αυτά είναι ακρότητες» είπε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και συμπλήρωσε ότι «το μείζον είναι να μιλάμε με όρους μέλλοντος» και να συζητηθεί τι κομίζουν στο δημόσιο διάλογο αυτές οι δυο παρατάξεις.

Η προσπάθεια του Αλ. Τσίπρα να αλλάξει τη δημόσια συζήτηση ήταν χαρακτηριστική καθώς τις τελευταίες ημέρες, αντί όλα τα φώτα να πέσουν στην κυβέρνηση και στα εσωτερικά της προβλήματα έγινε το αντίστροφο με έμφαση στον Παύλο Πολάκη και στα όσα είπε, αλλά και στις απαντήσεις που του έδωσαν οι Νίκος Φίλης, Νίκος Μπίστης και Στέλιος Κούλογλου.

Η φράση του πρώην Πρωθυπουργού ήταν και ένα μήνυμα στο κόμμα, αν και ο Π. Πολάκης φαίνεται δεν άκουσε και προκάλεσε οργή σε πολλούς στην Κ.Ο. και στην ομάδα των προεδρικών καθώς εμφανίστηκε το πρωί της Τρίτης, λίγες ώρες μετά την συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα και επέμεινε σε όσα είπε ότι η ΝΔ είναι η παράταξη των δοσιλόγων.

Η ανάρτηση του Π. Πολάκη:

«Να το ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ για να τελειώνουμε με τις «παρανοήσεις»: Η ιστορία της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους είναι η ιστορία της πάλης δυο παρατάξεων. Της προοδευτικής δημοκρατικής αριστερής που εξέφραζε την κοινωνική πλειοψηφία ΚΑΙ της συντηρητικής ,δεξιάς και ακροδεξιάς που εξέφραζε την εκάστοτε μειοψηφία των εκμεταλλευτών και της ολιγαρχίας. Η πρώτη είχε Κολοκοτρώνηδες,Μακρυγιάννηδες ,αγωνιστές της εθνικής ανεξαρτησίας και των εργατικών δικαιωμάτων, Βελουχιώτηδες, 114, Πολυτεχνείο, Αλλαγή. Η δεύτερη φτιάχτηκε από τους κοτζαμπάσηδες τους Τουρκοκρατίας και σε αυτήν βρήκαν καταφύγιο, από μαυραγορίτες και δωσίλογους μέχρι υπόκοσμο των Γκοτζαμάνηδων και χουντικούς!!
Τέλεια και παύλα ! Η ιστορία γράφει και δεν ξεγράφει !

Από την Κουμουνδούρου δεν υπήρξε αντίδραση και επιμένουν στα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας που δεν εμφανίζεται όμως διατεθειμένος για πειθαρχικά μέτρα, αν και όπως ξεκαθαρίζουν ανώτερα κομματικά στελέχη αυτές τις απόψεις δεν τις ασπάζεται ο πρόεδρος του κόμματος. Βέβαια όλων τα βλέμματα είναι στραμμένα στην προσεχή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου όλα τα θέματα θα τεθούν επί τάπητος, όπως και η υπόθεση με τις παρεμβάσεις Πολάκη.

Παράλληλα σημειώνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας είναι προσηλωμένος στην αντιπολίτευση που πρέπει να κάνει το κόμμα συντεταγμένα στην κυβέρνηση και βέβαια στην κατάθεση προγραμματικού λόγου και προς αυτή την κατεύθυνση η προεργασία γίνεται για την Τρίτη 13 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα παρουσιαστεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στις 13 Απριλίου που θα βασίζεται σε τρεις άξονες: διαγραφή μέρους του χρέους στα ασφαλιστικά 40% – 60% και 120 δόσεις, ενέσεις ρευστότητας και νέος Πτωχευτικός Κώδικας.

Στο μέτωπο της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας  τόνισε ότι «το μεγαλύτερο έγκλημα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι αυτή η κυβέρνηση που έταξε λαγούς με πετραχήλια στη μεσαία τάξη τώρα την τσακίζει», ενώ είναι ενδεικτικός ο χαρακτηρισμός που της απέδωσε στο φεισμπουκ, με αφορμή το άνοιξε-κλείσε των μαγαζιών: «κυβέρνηση αχρήστων».

Επίσης, υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να μπορούν να λειτουργούν με τα απαραίτητα μέτρα και όρους μαγαζιά σε εξωτερικούς χώρους, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν επίσης με όρους τα μικρά μαγαζιά του λιανικού εμπορίου.

Αδειασμα Πολάκη από Βούτση

Ηχηρό είναι το άδειασμα του Π. Πολάκη από τον τέως πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που σημείωσε στο Ρ/Σ Κανάλι Ενα του Πειραιά: «Έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα ως Αριστερά την ακραία διχαστική ρητορική ως «φιλοτρομοκράτες», «εθνομηδενιστές», ως «σκευωροί» ενώ έχουμε ακούσει και πάρα πολλά άλλα από τη ΝΔ. Αυτό δεν είναι το γήπεδο, δεν είναι η ατζέντα της Αριστεράς. Εάν απαντάμε επίσης με διχαστικούς και ανιστόρητους χαρακτηρισμούς υπονομεύουμε τελικά τη σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση επί της ουσίας των κυβερνητικών πεπραγμένων».

Ο Ν. Βούτσης, σημείωσε ότι όλο αυτό που γίνεται προφανώς κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και τονίζει: «Στέλνει τη μπάλα στο γήπεδο αυτών που κατά καιρούς μας έχουν «λούσει» με διάφορους χαρακτηρισμούς. Όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσα στη Βουλή είτε εκτός, κρίνονται και κρινόμαστε και κατά μόνας και συλλογικά».