Στους δρόμους της Μιανμάρ, δεκάδες διαδηλωτές διακινδυνεύουν τη ζωή τους, μαγνητοσκοπώντας και μεταδίδοντας τις αιματηρές και βίαιες τακτικές των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, του διαβόητου στρατού «Τατμαντό». Οι ζωντανές μεταδόσεις έχουν γίνει βασικό όπλο για τους διαδηλωτές, ο δίαυλος επικοινωνίας τους με τον έξω κόσμο. Ακριβώς για τον λόγο ότι μεταδίδονται τη στιγμή που διαδραματίζονται, τα αιματηρά γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κατασκευασμένα ή μονταρισμένα και εύλογα, ο στρατός εμποδίζει τη μετάδοσή τους.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη η χούντα της Μιανμάρ έδωσε εντολή στους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου να κλείσουν αρχικά τις ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες, ενώ στη συνέχεια διέκοψε το internet και για τη σταθερή τηλεφωνία. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί συσκευές για χακάρισμα τηλεφώνων, λογισμικό για χακάρισμα υπολογιστών, κατασκοπευτικά drones, εντείνει την καταστολή με εντάλματα σύλληψης σε βάρος επικριτών του πραξικοπήματος και αποκλείει ακτιβιστές και δημοσιογράφους από το Ίντερνετ.

Πολλοί από όσους βιντεοσκοπούν τα όσα διαδραματίζονται στους δρόμους, εκφοβίζονται και συλλαμβάνονται από τους άνδρες καταστολής. Άλλοι εφευρίσκουν τρόπους πρόσβασης στο διαδίκτυο, παρακάμπτοντας τους εθνικούς παρόχους. Για τον λόγο, αυτό οι ζωντανές μεταδόσεις που βγαίνουν τελικά στον αέρα του ίντερνετ έχουν μειωθεί αισθητά, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται κατακόρυφα.

Όσα βίντεο από τις αιματηρές διαδηλώσεις έχουν βγει στο φως παρακολουθούνται στενά από διεθνείς παρατηρητές και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία λέει ότι αυτή είναι η «πρώτη φορά που βλέπουμε μια άγρια καταστολή σε ζωντανή μετάδοση». Είναι όμως η φωνή και το πρόσωπο της αλήθειας. Ο μόνος τρόπος ο λαός της χώρας να δείξει στον κόσμο όσα συμβαίνουν εντός.

«Χάρη στο θάρρος του κόσμου της Μιανμάρ, έχουμε άποψη από πρώτο χέρι για τον τρόμο που βιώνουν καθημερινά στη χώρα», αναφέρει στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο Τομ Άντριους, ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι η «ζωντανή αναμετάδοση είναι πιο ισχυρή από τα βίντεο (που ανεβαίνουν σε ύστερο χρόνο). Μαζί με άλλα στοιχεία όπως η ανάλυση εμπειρογνωμόνων για όπλα και σφαίρες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστικές διαδικασίες. Πρόκειται για ξεκάθαρα στοιχεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».

Σε ένα από αυτά τα βίντεο που μεταδόθηκαν livestream, η μοναχή Αν Ρόζα Νου Τουάνγκ σε μια κίνηση αυτοθυσίας απαθανατίστηκε να γονατίζει μπροστά στις δυνάμεις καταστολής στη διάρκεια επεισοδίων εκλιπαρώντας τους ένοπλους άνδρες να σταματήσουν να πυροβολούν διαδηλωτές. Το βίντεο έκανε το γύρο του κόσμου με την ίδια, να γίνεται σύμβολο της αντίστασης και αναλυτές να παρομοιάζουν τη στιγμή με τον άοπλο άνδρα που στάθηκε μπροστά στα τανκς στην πλατεία Τιενανμέν.