To λιανεμπόριο, εφόσον λειτουργήσει με συχνό testing των εργαζόμενων και οι καταναλωτές σεβαστούν και είναι συνεπείς όσον αφορά την ατομική ευθύνη, δεν συμβάλλει στη μεταδοτικότητα, σημείωσε  o Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου.

«Αν συμπεριφερθούμε απερίσκεπτα τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι καταναλωτές, τότε θα κάψουμε και αυτή την απελευθέρωση της δραστηριότητας» τόνισε.

Για την αναστολή του ανοίγματος σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, ο κ. Τζανάκης, ανέφερε στον ΘΕΜΑ 104,6, ότι «καταλαβαίνουμε τον προβληματισμό της επιτροπής και είναι ίσως λίγο επίφοβο το άνοιγμα».

Όπως εξήγησε : «Αν δείτε τους αριθμούς των τριών περιοχών βρίσκονται στην κορυφή της χώρας. Αυτή τη στιγμή η περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο από όλες τις περιοχές. Έχει ξεπεράσει το 700, στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 500, ενώ στην Πάτρα είναι εδώ και καιρό στο 500 με μια περίεργη επιπέδωση της καμπύλης που δεν λέει να πέσει».

Για το Πάσχα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι είναι ακόμη νωρίς.  Σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις όπου δεν υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή οι διανομαρχιακές εφόσον βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο επιδημιολογικής εικόνας.