Toν οδικό χάρτη για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού το 2021 παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, απαντώντας  σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακής Μάλαμα.

Ο κ. Θεοχάρης, που κάλεσε την αντιπολίτευση να επιδείξει υπευθυνότητα και να στηρίξει την εθνική προσπάθεια στο νευραλγικό για την οικονομία και την κοινωνία τομέα του τουρισμού, υπογράμμισε ότι είναι επιχειρησιακό το ζήτημα του εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού στα μικρά νησιά, λέγοντας ότι «δεν χωρίζεται η χώρα σε Covid free προορισμούς και όχι».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όσες υποχρεώσεις ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες, θα ισχύουν και για τους τουρίστες, και η χώρα δεν πρόκειται να κάνει διαχωρισμό σε εμβολιασμένους και μη: «Δεν θα έχουμε εστιατόρια ανοιχτά μόνο για εμβολιασμένους», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην εστίαση.

Ειδικότερα, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «θα ανοίξουμε στις 14 Μαΐου και θα ανοίξουμε με ασφάλεια, παρά την κινδυνολογία». Και προσέθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει να απευθύνει εκκλήσεις, όπως έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, για πορείες και συγκεντρώσεις, που εντείνουν την αβεβαιότητα για την υγειονομική κατάσταση».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις πέντε γραμμές άμυνας που θα εφαρμόσει η χώρα μας για το άνοιγμα του τουρισμού και συγκεκριμένα:

1) Τις προϋποθέσεις και τα αντίστοιχα πιστοποιητικά πριν από την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα – είτε με εμβολιασμό, είτε με αρνητικό τεστ.

2) Την ενεργοποίηση του άκρως επιτυχημένου συστήματος τυχαίων ελέγχων «EVA», για το οποίο έχουμε κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, ώστε να εντοπίζουμε τα θετικά κρούσματα στα σύνορα.

3) Τα ξενοδοχεία καραντίνας, ώστε να μπορούμε να απομονώνουμε τυχόν κρούσματα.

4) Τον εμβολιασμό των εργαζομένων, ο οποίος θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικά ευάλωτων συμπολιτών μας.

5) Την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Δεν υπάρχουν νησιά Covid free

Για την παρανόηση περί «Covid free» νησιών, ο υπουργός Τουρισμού διευκρίνισε ότι «η συζήτηση περί ενός νησιού, του οποίου οι κάτοικοι εμβολιάζονται για επιχειρησιακούς λόγους, δεν είναι συζήτηση που αφορά στον τουρισμό». Και προσέθεσε ότι όλη η χώρα είναι ασφαλής.

«Δεν πρέπει να υπάρχει εσωτερικός ανταγωνισμός μεταξύ προορισμών. Απευθύνω έκκληση να σταματήσει αυτή η αντιπαραγωγική φιλολογία. Είναι προφανές ότι μόνο επιχειρησιακοί λόγοι οδηγούν στον εμβολιασμό ορισμένων νησιών. Δεν τίθεται θέμα ουσίας. Είναι νησιά με μικρό δυναμικό, σε σχέση με τις κλίνες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γενικότερη υγειονομική κατάσταση», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Έλληνες πολίτες και τουρίστες, ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις

«Ό,τι ισχύει για τους Έλληνες πολίτες, ισχύει και για τους τουρίστες», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και χαρακτήρισε «ψευδή» όλη αυτή την «παραφιλολογία περί ελεύθερης μετακίνησης τουριστών», ξεκαθαρίζοντας ότι οι τουρίστες που έρχονται, «είναι απομονωμένοι και ισχύει ό,τι ισχύει για κάθε Έλληνα πολίτη. Δεν θα κάνουμε διακρίσεις. Η χώρα μας έχει συγκεκριμένους κανόνες – κατόπιν εισήγησης των ειδικών – οι οποίοι ισχύουν για όλους τους τουρίστες και για όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και το φετινό καλοκαίρι».

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε χαρακτηριστικά: «Είναι δικαίωμά σας να υιοθετείτε τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Και πέρσι εκτιμούσατε ότι τα έσοδα θα ήταν 3 δισ. ευρώ, ενώ τελικά ήταν περίπου 40% περισσότερα, 4,3 δισ. ευρώ». Κάλεσε, μάλιστα, την αξιωματική αντιπολίτευση να συνταχθεί με τις εκκλήσεις της κυβέρνησης, ώστε να εμβολιαστεί και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης.

Κωνσταντινόπουλος: Όχι σε περιοχές δύο ταχυτήτων

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο προεδρεύων της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επεσήμανε στον κ. Θεοχάρη πως «οι προορισμοί δύο ταχυτήτων είναι κάτι που η κυβέρνηση θα βρει μπροστά της», καθώς – όπως ανέφερε – «όταν θα υπάρχουν 60 covid free νησιά, κανένας στο εξωτερικό δεν θα ψάχνει δικαιολογία εάν αυτό έγινε από το Υπουργείο Υγείας για επιχειρησιακούς λόγους».

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι θα υπάρξει σχετική διαφήμιση από μηχανισμούς δήμων και νησιών, συμπληρώνοντας πως πρέπει να βρεθεί λύση, προκειμένου να μη δημιουργηθούν περιοχές δύο ταχυτήτων.