Ενώπιον των εισαγγελικών αρχών θα κληθεί να καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σχετικά με όσα έχει δηλώσει περί «δόλιας επίσπευσης» της επικύρωσης του Ποινικού Κώδικα τον Ιούνιο του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ωφεληθούν κάποιοι από τη μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Η Εισαγγελία Εφετών ανασύρει από το αρχείο τη δικογραφία και έτσι ξεκινά νέα έρευνα, με αντικείμενο τις δηλώσεις τού πρώην υπουργού.

Ο κ. Κοντονής είχε ισχυριστεί ότι δολίως, από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισπεύσθηκε η επικύρωση του νέου Ποινικού Κώδικα, ώστε να ωφεληθούν συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι από τη μετατροπή της δωροδοκίας σε πλημμέλημα.

Έτσι, ο κ. Κοντονής θα βρεθεί άμεσα ενώπιον του Εισαγγελέα, ώστε ως πρώτος μάρτυρας να δώσει στοιχεία για όσα έχει υποστηρίξει, ανοίγοντας τον κύκλο της νέας διερεύνησης.

Να σημειωθεί ότι η πρώτη έρευνα που είχε γίνει, με αφορμή τις επίμαχες δηλώσεις του πρώην υπουργού, είχε τεθεί στο αρχείο, καθώς δεν είχε προκύψει εύρημα ποινικά αξιοποιήσιμο – αρχειοθέτηση, στην οποία είχε συναινέσει και ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών. Ο κ. Κοντονής, πάντως, δεν είχε κληθεί να καταθέσει σε εκείνη τη φάση.

Η υπόθεση ήρθε ξανά στο προσκήνιο, όμως, μετά από νέες δηλώσεις του κ. Κοντονή, ο οποίος, προ ολίγων ημερών, σε τηλεοπτική εκπομπή, επανήλθε στο θέμα, αναφέροντας πως για τη μετατροπή του ποινικού χαρακτηρισμού της δωροδοκίας «άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου».

Οι επίμαχες δηλώσεις Κοντονή

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοντονής είχε δηλώσει (Action 24) για το θέμα:

«Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα. Ψηφίστηκαν 1000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Και άλλαξε δολίως διάταξη κειμένου, για να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Υπήρξε σκοπιμότητα, το λέω ευθέως, έτσι ώστε κάποιες δίκες να οδηγηθούν στο αρχείο προεκλογικά. Έχω υπόψιν μου συγκεκριμένες υποθέσεις και αν με καλέσει οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή η δικαιοσύνη, είμαι έτοιμος να καταθέσω. Εάν κληθώ, θα τα πω αυτά τα οποία γνωρίζω, θα τα καταθέσω», είχε πει ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα πει ότι δεν θέλω να συνδέσω το όνομά μου με αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και πίστευα πως είναι αδιανόητο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ήρθε να κάνει κάθαρση, να φέρνει αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, με αποτέλεσμα πολλές υποθέσεις να τεθούν στο αρχείο. Υπήρξαν δίκες κατά την προεκλογική περίοδο που ήταν να γίνουν και ετέθησαν στο αρχείο. Γι’ αυτό και είχα ζητήσει ο κώδικας να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο ή από τον Ιανουάριο, ώστε να δοθεί ο χρόνος στην όποια κυβέρνηση να πράξει τις αναγκαίες διορθώσεις και να έχει και το βάρος αυτών των επιλογών», είχε προσθέσει.