Θα παρατηρήσατε, υποθέτουμε, ότι από τις ανακοινώσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, του πιο σημαντικού μετα-πανδημικού εργαλείου της οικονομικής πολιτικής, έλειπε ο αρμοδιότερος όλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Στην παρουσίαση του σχεδίου πλαισίωναν τον Πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος, ο οικονομικός του σύμβουλος Αλ. Πατέλης και οι επικεφαλής σύμβουλοι του Ταμείου κ.κ. Μαντζούφας και Σκάλκος. Οι του Μαξίμου λένε ότι πρόκειται για ειδικό πρότζεκτ που απαιτούσε ξεχωριστή αντιμετώπιση, επιμένοντας ότι ουδόλως η συγκεκριμένη κυβερνητική εκπροσώπηση, κατά την παρουσίαση του ξεχωριστού σχεδίου, θίγει ή πολύ περισσότερο παρακάμπτει τον υπουργό Οικονομικών.

 

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι διακρίνουν εδώ και καιρό, προτού ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας καταθέσει, τον περασμένο Γενάρη, πρόταση μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα, ότι ο ρόλος του υπουργού Οικονομικών έχει περιοριστεί σημαντικά. Ορισμένοι μάλιστα, οι πιο ευφάνταστοι, αποδίδουν με όρους αμιγώς επιχειρηματικούς τους ρόλους των εμπλεκομένων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Κατ’ αυτούς, ο κ. Σταϊκούρας διατηρεί πλέον ρόλο CFO αμιγώς διαχειριστικό, ο κ. Σκυλακάκης, παρότι υφιστάμενος, έχει προαχθεί σε CEO και καθήκοντα προέδρου, με εκτελεστικές όμως αρμοδιότητες, έχει αναλάβει ο κ. Πατέλης.

Κάπως έτσι ανακατανέμουν οι πιο ευφάνταστοι παρατηρητές των τεκταινομένων τους νέους ρόλους των προσώπων στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Και οφείλουμε να ομολογήσουμε πως δύσκολα μπορούμε να τους αμφισβητήσουμε…

Βγήκαν τα μαχαίρια στον ΣΥΡΙΖΑ

Αν στον κυβερνητικό κύκλο αναζητούν ευφάνταστες προσεγγίσεις για να εξηγήσουν τα ανεξήγητα, στον αντιπολιτευόμενο έχουν βγει τα μαχαίρια. Οι πολλές ομάδες και ομαδούλες που συνθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, έχουν καταλάβει θέσεις μάχης και δίνουν αγώνα επικράτησης, διεκδικώντας επιρροή στον Αλέξη Τσίπρα και θέσεις στο προεδρικό σχήμα. Από μια ο κύκλος Παππά Πολάκη, από δίπλα οι «πασοκογενείς» και από την άλλη οι Τσακαλώτος, Φίλης, Σκουρλέτης, οι «53+», η «Ομπρέλα», η «Γέφυρα» και ένας Θεός ξέρει πόσοι ακόμη. Και ο πρώην πρωθυπουργός σε διαρκή διαπραγμάτευση με όλους και για όλα, όπως φάνηκε από την υπεράσπιση του Νίκου Παππά και την επιστράτευση των πιο απίθανων της συριζαϊκής προπαγάνδας στα χρόνια της διακυβέρνησης. Αν ο κ. Τσίπρας δεν αλλάξει γρήγορα, αν δεν επιλέξει εγκαίρως με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, προκοπή δεν πρόκειται να δει…

 

Η μάχη στη Βουλή, οι «-ισμοί» και ο Νιόνιος

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν διαφωνώντας για τη διαχείρισή της. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε απέναντί του όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάτι που τον ώθησε, ποιητική αδεία, να πει ότι από τις τοποθετήσεις τους εισέπραξε από τη Φώφη Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον Αλέξη Τσίπρα μηδενισμό, από τον Δημήτρη Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον Κυριάκο Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον Γιάνη Βαρουφάκη σουρεαλισμό, διατηρώντας για τον εαυτό του το στοιχείο του ρεαλισμού.

Ο κ. Τσίπρας δεν άφησε ασχολίαστη την παρατήρηση αυτή: «Μας είπε ότι πάσχουμε όλοι από έναν αρνητικό «-ισμό». Ο μόνος που δεν πάσχει και έχει έναν θετικό «-ισμό» είναι ο ίδιος. Πώς γίνεται όμως να είστε μόνος απέναντι σε όλους σε αυτή την αίθουσα;» του είπε. «Αρνούμαστε τον ρεαλισμό σας» του είπε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το διά ταύτα πάντως της συζήτησης ήταν ότι διανύουμε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε να είναι το τελευταίο. Στόχος «να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και το καλοκαίρι πιο ελεύθεροι», όπως είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να μπορούμε με ασφάλεια να πούμε αν οι πολίτες θα κάνουν Πάσχα στο χωριό…

 

Την τιμητική του, πάντως, είχε ο Διονύσης Σαββόπουλος στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στα μέτρα που κρατούν κλειστή την εστίαση, προτρέποντας σε επανεκκίνηση με τραπέζια στον εξωτερικό χώρο, με τήρηση των μέτρων προστασίας, προκάλεσε κάποια σχόλια μεταξύ του Πρωθυπουργού και της Ντόρας Μπακογιάννη που κάθονταν στα πρώτα βουλευτικά έδρανα, τα οποία άκουσε ο ομιλητής. «Ηταν πολύ ωραίος δίσκος το «Τραπεζάκια έξω» του Σαββόπουλου, να τον ακούσετε» είπε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Μητσοτάκη να διερωτάται «αυτό προτείνετε, τραπεζάκια έξω;». «Αυτό που λέω είναι ότι δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε» του απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ομως ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε στη δευτερολογία του θυμίζοντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι στον ίδιο δίσκο του Σαββόπουλου υπάρχει και ένα ακόμα κομμάτι: το «Τσάμικο», που περιλαμβάνει τον στίχο «η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει κι όποιος δεν καταλαβαίνει δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει». «Να ‘ναι καλά ο Διονύσης Σαββόπουλος, νομίζω ότι αυτός ο στίχος γράφτηκε για εσάς!» είπε στον κ. Τσίπρα.

Τα «σφυρίγματα» Τασούλα και τα παράπονα Τσίπρα

Η διάρκεια των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών είναι ο μόνιμος «πονοκέφαλος» του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος πάντα πριν από κάθε συζήτηση επιχειρεί μέσω συνεννοήσεων να τηρηθούν κατά το δυνατόν οι χρόνοι και να μην έχουμε τις γνωστές μακρόσυρτες διαδικασίες που φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, τουλάχιστον όσον αφορά το ενδιαφέρον των πολιτών. Η παραίνεσή του προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώνει την πρωτολογία του, καθώς είχε υπερβεί τον προβλεπόμενο χρόνο, πρόσφερε αν μη τι άλλο την ευκαιρία στον ομιλητή να δώσει μια ελαφριά νότα στη βαριά πολιτική συζήτηση: «Κύριε Πρόεδρε, θα μετράτε και με την κλεψύδρα τον χρόνο μου; Μη με διακόπτετε πάνω στον ειρμό μου γιατί γίνεστε σαν τον διαιτητή που σφυρίζει πάνω που η ομάδα πάει να αναπτυχθεί! Δεν είναι δίκαιος ο διαιτητής αυτός» του είπε χαριτολογώντας.

 

Αν και αποφεύχθηκαν οι ακραίες οξύτητες, ωστόσο περίσσεψαν οι πολιτικές αιχμές και οι επιθέσεις. Μια φράση της κυρίας Γεννηματά για «μπίζνες από τη Μαξίμου ΑΕ» εξόργισε τον Πρωθυπουργό, ο οποίος την προκάλεσε, αν έχει κάτι, να μιλήσει με στοιχεία καταλογίζοντάς της ότι «θύμισε τον κ. Τσίπρα, χωρίς όμως το ταλέντο στο ψέμα και στον λαϊκισμό». Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας την απόσταση που τους χωρίζει, της είπε ότι «αλλιώς ξεκινήσατε και αλλιώς καταλήγετε…». Πάντως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ φρόντισε να πάρει αποστάσεις από την ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ που της επιφύλαξε ο Πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντάς τον ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με τον τρόπο αντιπολίτευσης του κ. Τσίπρα, γιατί έχουμε απόλυτα τεκμηριωμένες προτάσεις. Εσείς μοιάζετε με τον κ. Τσίπρα. Κάθε μέρα μοιάζετε και περισσότερο με έναν γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ…» του είπε.

Σύμπραξη υπουργών για τις συντάξεις

Στενή σχέση έχουν οι υπουργοί Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και αυτό αντανακλάται στην ανάπτυξη κοινών δράσεων που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών. Η αρχή έγινε με τις 13 ψηφιακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και τις 8 του ΟΑΕΔ, που πλέον θα μπορούν να διεκπεραιώνονται και μέσω των ΚΕΠ. Σύντομα από τα ΚΕΠ θα μπορούν να «περνούν» και οι διαδικασίες για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Η συνεργασία των δύο υπουργείων επεκτείνεται σε ακόμα περισσότερους τομείς, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ και κατ’ επέκταση την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους. «Προσεχώς στις οθόνες σας» έρχονται οι συναλλαγές με τους πολίτες μέσω βιντεοκλήσης με τις υπηρεσίες myEFKAlive και myOAED live, που ήδη λειτουργεί πιλοτικά στον ΟΑΕΔ. Σε προτεραιότητα μπαίνει ο σχεδιασμός ψηφιακών υπηρεσιών εξυπηρέτησης για τα άτομα με αναπηρία στα ΚΕΠΑ.

Βεβαίως ο πιο μεγάλος και εμβληματικός στόχος για το υπουργείο Εργασίας είναι η έκδοση των ψηφιακών συντάξεων, που έχει ξεκινήσει αλλά θέλει δουλειά ακόμα για να επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων. Αλλά «εξ όνυχος τον λέοντα». Σε κάθε περίπτωση, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει θέσει ως προσωπικό στοίχημα τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών από το υπουργείο Εργασίας σε όλα τα επίπεδα. Οπως λέει συχνά στους συνεργάτες του, «ενώ το υπουργείο μοιράζει χρήματα και κάνει σημαντικό έργο για τους πολίτες, τους το βγάζει από τη μύτη λόγω κακής εξυπηρέτησης…».

Ο πρώτος διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας είναι κάτοχος ενός ρεκόρ. Παραμένει σε νευραλγική θέση στο Δημόσιο επί μία δεκαετία. Ξεκίνησε ως ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, ο ΣΥΡΙΖΑ τον διατήρησε στη θέση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ τον προήγαγε σε γενικό γραμματέα και τελευταίως, με απόφαση του Πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε διοικητής του πιο σημαντικού Ταμείου, του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δηλώνει πως δεν αγχώνεται επειδή θα διαχειριστεί 57,6 δισ. ευρώ, γιατί, όπως λέει, «για εμένα το στοίχημα είναι η σωστή υλοποίηση και η διαφάνεια του εξαιρετικού αυτού προγράμματος. Αναπτύσσεται με συστηματική δουλειά, με την επιλογή περίπου 40 συνεργατών, από την αφρόκρεμα της δημόσιας διοίκησης. Ο,τι καλύτερο δηλαδή έχει να προσφέρει το Δημόσιο σε εργατικότητα, σε εντιμότητα και σε επιστημονικότητα». Αλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο εκ Πατρών διοικητής καλείται να εφαρμόσει προγράμματα, μικρότερων ποσών, αλλά υψίστης, όπως λέει, σημασίας. Για παράδειγμα, από την προηγούμενη θέση του είχε προχωρήσει το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τα 24 δημόσια σχολεία. Κορυφαία ίσως αναγνώριση των υπηρεσιών του ήταν όταν η Ελλάδα κατετάγη για το 2020 στη 2η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Καλές Διαγωνιστικές Διαδικασίες» στον τομέα των ΣΔΙΤ από την Παγκόσμια Τράπεζα.