Με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επικοινώνησε ο πρωθυπουργός, στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων για την αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη.

Απόφαση των ειδικών και όχι της κυβέρνησης

Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Θεσσαλονίκης πως η απόφαση αναστολής του λιανεμπορίου δεν ήταν της κυβέρνησης, αλλά των ειδικών. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αγορά της Θεσσαλονίκης ήταν ανοιχτή για περισσότερες ημέρες από ότι στην Αττική και τον ενημέρωσε ότι το πρωί της Δευτέρας θα ανακοινωθεί πρόσθετο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επικοινωνία των δύο πλευρών έγινε σε καλό κλίμα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Πέτρος Φιλιππίδης δήλωσε νωρίτερα ότι οι έμποροι εμμένουν στο αίτημά τους να επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων τους αύριο και γνωστοποίησε ότι «βρίσκονται εν αναμονή τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εντός των επόμενων ωρών, σε σχέση με το αν θα γίνει τελικά δεκτό -ή όχι».

Όπως ανέφερε ο κ. Φιλιππίδης, είχε επίσης νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο στον οποίο εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης για το μη άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων στην πόλη.

Ένα επιπλέον μέτρο

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τη Δευτέρα θα ανακοινωθεί «επιπλέον μέτρο που θα αφορά τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, που θα παραμείνουν κλειστές το μήνα Απρίλιο με κυβερνητική εντολή».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για έκτακτο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης προκειμένου να τιθασευθούν οι αντιδράσεις των εμπόρων που αντιδρούν στην αναστολή του ανοίγματος του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα.