Αντιδράσεις από τα κόμματα προκαλεί η πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να φέρει μετά το Πάσχα νομοσχέδιο «σεισμό» για την εργατική νομοθεσία.

Αλλάζουν όλα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής οι 7 αλλαγές που έχει στο συρτάρι προς νομοθέτηση ο Κωστής Χατζηδάκης είναι:

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, η καθιέρωση ψηφιακής κάρτας τηλεργασίας, η δουλειά και τα Σαββατοκύριακα για τους κλάδους υψηλής τεχνολογίας, η εξίσωση και η αύξηση των υπερωριών σε 150 το χρόνο για υπηρεσίες και βιομηχανία, η καθιέρωση μητρώου μελών των συνδικάτων και των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών για τις αποφάσεις για απεργία.

«Αλλάζουν όλα στην εργασία. Ο Κωστής Χατζηδάκης ανατρέπει την εργατική νομοθεσία του 1982. Τον Μάιο στη Βουλή το νομοσχέδιο που εισάγει την ευελιξία στην απασχόληση» αναφέρει μεταξύ άλλων στο πρωτοσέλιδό του «Το Βήμα».

Αντεργατικές πολιτικές

Την έντονη διαφωνία του με την πρόθεση του υπουργείου εργασίας εκφράζει το ΚΙΝΑΛ τονίζοντας ότι τα σημερινά δημοσιεύματα  αποκαλύπτουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

«Το Κίνημα Αλλαγής, όπως δήλωσε η πρόεδρος, Φώφη Γεννηματά, στη Βουλή, στέκεται απέναντι σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει ότι πρόκειται για «κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης, απροστάτευτος ο εργαζόμενος απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Με το ωράριο εργασίας και τη ζωή του να γίνεται λάστιχο. Χωρίς κανόνες ακόμη και για το Σαββατοκύριακο!!! Δεκάωρη δουλειά και απλήρωτες υπερωρίες».

Το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι «το σχέδιο ανάκαμψης της ΝΔ στηρίζεται στη φθηνή και απαξιωμένη εργασία. Το βάρος της κρίσης θα το πληρώσουν πάλι οι πιο αδύναμοι. Για τον κ. Μητσοτάκη οι δίκαιες αμοιβές θεωρούνται αντιπαραγωγικές και αντιαναπτυξιακές. Εμείς πιστεύουμε στην ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη».

Αιτία πολέμου

«Αιτία πολέμου» για τους εργαζόμενους χαρακτηρίζει το ΚΚΕ το νομοσχέδιο που έχει στα σκαριά το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το ΚΚΕ «καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα» και «να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας για τα εργασιακά αποτελεί αιτία πολέμου για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά αυτών.

»Το νομοσχέδιο αποτελεί το αναγκαίο συμπλήρωμα του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης που παρουσίασε η κυβέρνηση, ενώ τα μέτρα που προβλέπονται αποτελούν τους «όρους» της ανάκαμψης που επιθυμούν κεφάλαιο και ΕΕ, με ακόμη φτηνότερη εργατική δύναμη, γενίκευση των νέων μορφών εκμετάλλευσης και της ευελιξίας.

Ανατροπή του αιώνα

»Η κατάργηση του 8ωρου, η θέσπιση του 10ωρου μετά το 1920 που είχε καταργηθεί, η σύνδεση του ωραρίου και της σχέσης εργασίας με την παραγωγικότητα κάθε επιχείρησης ή κλάδου, η πλήρης απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, η απογείωση των υπερωριών έως και 150 ώρες, αποτελούν μέτρα – κόλαση για τη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων.

»Επιπλέον, νομοθετείται η παρέμβαση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας στη λειτουργία των συνδικάτων -για πρώτη φορά μετά το 1982 που ψηφίστηκε ο συνδικαλιστικός νόμος- και επιχειρείται κατ’ εντολή του κεφαλαίου να ολοκληρωθεί το χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

»Η καθιέρωση ηλεκτρονικών ψηφοφοριών δεν αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των συνδικάτων, αλλά ένα ακόμα μέσο παρέμβασης του κράτους και της εργοδοσίας στη λειτουργία τους και την δράση τους. Η μεγάλη εργοδοσία θέλει δεμένα τα χέρια των εργαζομένων για να επιβάλει τους όρους της χωρίς εμπόδια.

»Η ανάγκη «ρύθμισης της τηλεργασίας» αποτελεί το πρόσχημα για τη γενίκευσή της, με όρους που τσακίζουν τα όρια μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής, οικογενειακής ζωής.

»Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη, αν νομίζει ότι θα αξιοποιήσει για μια ακόμη φορά την πανδημία, για να περάσει τα άθλια σχέδιά της. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα».