Προσπάθεια από την κυβέρνηση εξεύρεσης μόνιμης λύσης στη μείωση του ΦΠΑ για τα πέντε νησιά που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος στη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων και τους βουλευτές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στόχος η μείωση να αφορά Λέρο και Κω

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, ο κ. Μηταράκης διευκρίνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση να αφορά επίσης την Λέρο και την Κω, παρά το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες, με τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που έχουν σήμερα, δεν θα έπρεπε να δικαιούνταν μειωμένο ΦΠΑ.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε επίσης στην ουσιαστική μείωση των ροών στα νησιά, που αγγίζει το 90%, αλλά και την αποσυμφόρηση, καθώς από 41.000 διαμένοντες στα ΚΥΤ πέρυσι, φέτος καταγράφονται 11.000.

Τέλος, ο κ. Μηταράκης επισήμανε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, στα ελληνικά νησιά έφτασαν 798 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο αριθμός την αντίστοιχη περίοδο του 2020, ήταν 7.328.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ