Δίνεται πραγματική μάχη για τον έλεγχο της έξαρσης των κρουσμάτων στην Αττική και ο προβληματισμός των ειδικών για το βαρύ φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλος. Το απόγευμα της Παρασκευής κλήθηκαν να συνεδριάσουν εκτάκτως τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή υπουργών (Κικίλια, Άδωνη Γεωργιάδη) και ξέρετε γιατί; Για να προτείνουν τι θα γίνουν με τα μέτρα στις περιοχές που χαρακτηρίστηκαν με κόκκινο, τη στιγμή που τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι πάνω από 3.000, οι θάνατοι 72 και οι διασωληνωμένοι 753, με το Σύστημα Υγείας να δέχεται πίεση. Αλλά, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία της χώρας θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες self-tests προκειμένου να τις προσφέρουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου, 16 έως 18 ετών, και στους εκπαιδευτικούς, και στη συνέχεια στις ηλικίες 18 έως 64 χρόνων. Και κάτι ακόμα. Μόλις άνοιξε η πλατφόρμα για εμβολιασμό των ατόμων 64-69 ετών, πάνω από 220.000 άτομα έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού. Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

***

Θα αρχίσω όμως με το μπαράζ τουρκικών προκλήσεων, όχι μόνον στο Αιγαίο με τις τουρκικές ακταιωρούς, αλλά και με τις τουρκικές απειλές, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, για έξοδο των ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Πάμε πρώτα στα απαράδεκτα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Βόρειο Αιγαίο.

Μπαράζ προκλήσεων με τουρκικές ακταιωρούς σημειώθηκε βορειοανατολικά της Λέσβου, ανεβάζοντας πάλι την ένταση στο Αιγαίο. Πρόκειται σαφέστατα για απόπειρα της Άγκυρας να προωθήσει παρανόμως μετανάστες, με παράλληλη αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Γιατί όταν μια τουρκική ακταιωρός παραβιάζει ελληνικά χωρικά ύδατα, παρενοχλεί εντός αυτών περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς, τότε τι άλλο από πρόκληση και αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί. Τρία περιστατικά με έξι τουρκικές ακταιωρούς βορειοανατολικά της Λέσβου κατέγραψε το πρωί της Παρασκευής το Λιμενικό. Συγκεκριμένα από τα ξημερώματα έως τις 7 το πρωί κατεγράφησαν έξι συνολικά περιστατικά απόπειρας εισόδου λέμβων με μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα, τρία ανατολικά της Λέσβου, δύο βόρεια και ένα στο νότιο τμήμα. Υπήρξε αντίδραση των ανδρών του Λιμενικού και καμία λέμβος με αλλοδαπούς δεν εισήλθε σε ελληνικό χώρο.

***
Βγάζει πάλι τα ερευνητικά η Τουρκία

Την ίδια ώρα την επιστροφή των τουρκικών ερευνητικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Φατίχ Ντονμέζ, μία εβδομάδα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής όπου η ΕΕ έθεσε το νέο πλαίσιο στις σχέσεις με την Τουρκία, καλώντας τη γείτονα «να απέχει από ανανεωμένες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου», υποσχόμενοι (σ.σ. οι «27») να δεσμευτούν με «σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας». Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber ο τούρκος αξιωματούχος αναφέρθηκε στις έρευνες που πραγματοποιούν τα γεωτρύπανα της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και στις έρευνες που σχεδιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο. To Oruc Reis, είπε, συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες του στα ανοιχτά της Αττάλειας. Το Μπαρμπαρός πήγε για μακροχρόνια συντήρηση και είναι στα ναυπηγεία στην Τούζλα. Τo Γιαβούζ ολοκληρώνει τις προμήθειες του και σύντομα θα επιστρέψει στις προγραμματισμένες τους εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο Ντονμέζ.

***
Πιάνουν δουλειά τα ισραηλινά drones

Ενώ οι τουρκικοί ακταιωροί στο Βόρειο Αιγαίο επιχειρούν έκνομες ενέργειες κατά παράβαση του Δικαίου των Θαλασσών, η Ελλάδα ετοιμάζεται για πλήρη επιτήρηση του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου της. Εντός Απριλίου εγκαθίστανται στην Σκύρο (στην καρδιά του Αιγαίου) και αρχίζουν τις επιχειρησιακές τους αποστολές τα δύο drones (Heron) που προμηθεύτηκε η χώρα μας με τη διαδικασία Leasing από Ισραήλ. Ήδη έχει εγκατασταθεί η πλατφόρμα απογείωσής τους και ο χειρισμός τους θα γίνεται αποκλειστικά από Έλληνες που έχουν εκπαιδευτεί στο Ισραήλ. Θεωρούνται ιδανικά για την επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας. Είναι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους σε ύψος 40.000 πόδια. Φέρουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, κάμερες και ηλεκτρο- οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και ένα πακέτο τεχνικής νοημοσύνης. Με δυο λόγια εύκολα θα είχαν εντοπίσει τις τουρκικές ακταιωρούς στο Βόρειο Αιγαίο.

***
Το πρώτο ελληνικό drone

Αφού έγινε λόγος για drones έχω να σας πω και τούτο: Σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Και ξέρετε γιατί; Για να δει από κοντά το πρώτο ελληνικό drone που κατασκεύασαν οι φοιτητές με supervisor τον καθηγητή Κύρο Υάκινθο. Το ελληνικό drone, εάν αναπτυχθεί καταλλήλως μπορεί να μεταφέρει και οπλισμό, θα κάνει την πρώτη του δοκιμαστική πτήση τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο δηλαδή θα βρίσκεται στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. Ένα πρόγραμμα που πρωτίστως ενδιαφέρει το υπουργείο Άμυνας που όταν μπει στην παραγωγή αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

***
Έρχεται στο Τατόι το θρυλικό Spitfire

Αυτές τις ημέρες ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος, από τα πλέον δημοφιλή στον κόσμο, με βρετανό πιλότο καταθέτει σε διάφορες χώρες σχέδια πτήσεως για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Και να προσγειωθεί δόξη και τιμή στο Τατόι. Πρόκειται για ένα (θρυλικό) Supermarine Spitfire MJ 755 το οποίο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο και ανασκευάστηκε στην Αγγλία από Άγγλους τεχνικούς και έρχεται τώρα στην Ελλάδα. Θα ενταχθεί στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας και θα μετέχει σε πτήσεις επιδείξεων. Έτσι μετά το 1947 το μονοθέσιο και μονοκινητήριο μαχητικό αυτό, που φέρει δύο πολυβόλα επιστρέφει στον ελληνικό ουρανό. Είχε αποσυναρμολογηθεί και συναρμολογηθεί στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η εταιρία Spitifire Company LTD διατηρεί ακόμα εργοστάσιο. Σε αυτό ακριβώς το εργοστάσιο το ελληνικό Spitifire ξαναζωντάνεψε. Απέκτησε πτητική ισχύ. Τώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Ελλάδα και καταθέτει τα σχέδια πτήσεως σε όλες τις χώρες όπου θα περάσει και θα ανεφοδιασθεί με καύσιμα.

***
Αλλοι 4 πιλότοι πάνε στα Rafale

Αναχωρεί και η δεύτερη τετράδα επισμηναγών για την Γαλλία προκειμένου να εκπαιδευτούν στα Rafale. Η πρώτη τετράδα ήδη ολοκλήρωσε την επίγεια εκπαίδευσή τους και πετούν στον γαλλικό ουρανό με τα Rafale. Όταν ο υπουργός Άμυνας αποχαιρετούσε έναν επισμηναγό που σήμερα εκπαιδεύεται στα Rafale και τυγχάνει να ήταν και υπασπιστής του πέραν από την ευχή, του έδωσε και ένα σταυρουδάκι και ένα ζευγάρι γυαλιά…Top Gun. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ίσως να είναι ο μοναδικός υπουργός Άμυνας που έως τώρα δεν έχει λάβει (όπως οι προκάτοχοί του) δώρα όπλα ρεπλίκες. Αντιθέτως, έχει εισπράξει τσεκούρια (από τα Εμιράτα), σπαθί (από την Αίγυπτο) μπουφάν και καπελάκι (από Αμερικανούς) και μια στολή ασυρματιστή πολυβολητή ίλαρχου στα Λέοναρντ. Αλήθεια όλα αυτά τα όπλα (έστω ως ρεπλίκες) που πήραν οι προκάτοχοί του πού να βρίσκονται σήμερα;

***
Η Ντόρα προκάλεσε συζήτηση για την Τουρκία

Συζήτηση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη συμπεριφορά της Τουρκίας (Ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά, κυπριακό) προκάλεσε η επιστολή που έστειλε αρμοδίως η Ντόρα Μπακογιάννη και είχε αμέσως τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Αριστερών και των Συντηρητικών. Αφήστε που ενδέχεται να υπάρξει και πόρισμα.

***
Η ενόχληση της Φώφης

Ας πάμε τώρα στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στη χθεσινή συζήτηση κατά την οποία προκάλεσε την ενόχληση της Φώφης Γεννηματά το γεγονός ότι η Ντόρα Μπακογιάννη σηκώθηκε από τα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ και προσέγγισε τα κυβερνητικά έδρανα όπου είχε ένα σύντομο διάλογο με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρενέβη και ζήτησε ησυχία ενώ άφησε υπονοούμενα για ενδοκυβερνητικές και εσωκομματικές κόντρες στη ΝΔ. «Σας παρακαλώ κάντε ησυχία. Μπορείτε να τις λύσετε άλλη ώρα τις διαφορές σας. Ούτως ή άλλως το κάνετε και δημοσίως» ανέφερε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννήματα. Λίγο μετά την ομιλία της η κυρία Γεννηματά πέρασε δίπλα από τον πρωθυπουργό και απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη, τον κ. Κικίλια και στην κυρία Μπακογιάννη είπε: «Τι πάθατε σήμερα; Πολλή φασαρία κάνετε». Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την παρατήρηση και χαριτολογώντας της απάντησε με νόημα: «Μετά από τέτοια ομιλία δεν χρειάζεται να μιλήσει ο κ. Τσίπρας».

***
Οι πέντε λέξεις του Μητσοτάκη

Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να απαντήσει με πέντε λέξεις, μία για κάθε πολιτικό αρχηγό να απαντήσει στα πυρά της αντιπολίτευσης για την διαχείριση της πανδημίας. «Χρέωσε» στην κυρία Γεννηματά «μαξιμαλισμό» και στους κ.κ Τσίπρα, Κουτσούμπα, Βελόπουλο και Βαρουφάκη, «μηδενισμό», «αρνητισμό», «λαϊκισμό» και «σουρεαλισμό» αντίστοιχα. Επιλέγοντας το πεδίο του «ρεαλισμού», όπως είπε, απευθύνθηκε στους πολίτες και επιχείρησε να δώσει «ευανάγνωστες» απαντήσεις για όλα τα μείζονα ζητήματα της περιόδου που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την επιδημιολογική κρίση.

***
Ο Κουτσούμπας και το κορδελάκι της Εταιρίας Αυτιστικών

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην πρωτολογία του σήμερα στη Βουλή αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Μέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Μάλιστα, φορούσε στο πέτο του το χαρακτηριστικό κορδελάκι που του είχαν δώσει οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων με τους οποίους είχε νωρίτερα συνάντηση.

***
Η Ελλάδα αγαπάει και το …Κατάρ

Επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στο Κατάρ, από τις 3 έως και τις 5 Απριλίου, έπειτα από πρόσκληση του ομολόγου της Σαλάχ Μπιν Γκανέμ Αλ Αλί. Οι πληροφορίες λένε ότι αντικείμενο των συζητήσεων των δύο Υπουργών θα είναι η διεύρυνση και η ενδυνάμωση των πολιτιστικών σχέσεων και των δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και του Κατάρ (το Κατάρ δεν είναι ακριβώς η χώρα με την οποία περιμένεις κάτι τέτοιο αναφορικά με την Ελλάδα). Η Λίνα Μενδώνη θα συναντηθεί επίσης με την Πρόεδρο της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ Σέικα Αλ-Μαγιάσα Μπιντ Χαμάντ Αλ-Τανί και στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η συνεργασία ανάμεσα στα μουσεία των δύο χωρών, η διεξαγωγή κοινών αρχαιολογικών και ανασκαφικών προγραμμάτων, η ανταλλαγή εμπειριών στη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, η θεσμοθέτηση συνεργασίας σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την παράνομη διακίνηση και την αρχαιοκαπηλία κ.α.

***
Ο Σημίτης για τον Λάζαρο Αγγέλου

Έφυγε» από τη ζωή ο Λάζαρος Αγγέλου, μέλος επί σειρά ετών της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και ένα από τα πιο δραστήρια στελέχη του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Ο Λάζαρος Αγγέλου έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το βράδυ της Τετάρτης, έχοντας παλέψει σκληρά με την ασθένεια για περισσότερα από δυο χρόνια. Μετά την ενασχόλησή του με την κεντρική πολιτική ασχολήθηκε με τα κοινωνικά κινήματα, κυρίως της οικολογίας, ενώ είχε διατελέσει και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΟΤΕ. Για τον θάνατο του Λάζαρου Αγγέλου έκανε δήλωση και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης. «Ο Λάζαρος Αγγέλου υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ακέραιος χαρακτήρας, επίμονος αγωνιστής, αφοσιωμένος και ανιδιοτελής συνεργάτης. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του», είπε.