Πρόκειται για δύο από τις ιστορικότερες ομάδες της «Γηραιάς Ηπείρου». Είναι υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού και δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Ο λόγος για τον Ολυμπιακό και τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι αναμετρήσεις μεταξύ των δύο αυτών ομάδων πάντα προκαλούν ενδιαφέρον, ανατροπές, συγκινήσεις και τον θαυμασμό των ευρωπαίων φιλάθλων. Ολυμπιακός και Ρεάλ λοιπόν. Δύο μεγάλες ομάδες οι οποίες έχουν συναντηθεί συνολικά 43 φορές στην Ευρώπη.

Η «Βασίλισσα» μετρά 23 νίκες. Ο Θρύλος 20. Οι 12 αγώνες πραγματοποιήθηκαν σε επίπεδο FIBA (από 6 νίκες έχουν αμφότεροι οι σύλλογοι). Ενώ σε επίπεδο Euroleague έχουν γίνει 31 παιχνίδια μεταξύ των δύο ομάδων. Με τη Ρεάλ να έχει 17 νίκες και τον Ολυμπιακό 14.

Αφού είδαμε τη συνολική προϊστορία των αναμετρήσεων, ας ξεχωρίσουμε τα σημαντικότερα ματς. Όλα ξεκίνησαν το 1978, όταν Ολυμπιακός και Ρεάλ διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Για τη φάση των «6» τότε, η ισπανική ομάδα νίκησε δύο φορές τους «ερυθρόλευκους (113-72 στη Μαδρίτη και 101-97 στο Φάληρο), επιτυγχάνοντας την πρόκρισή της στην επόμενη φάση.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός εκείνη τη χρονιά είχε πετύχει κάτι σπάνιο για ελληνική ομάδα τότε. Να μπει στις 6 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Σπουδαία διάκριση!

Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού επί της Ρεάλ επιτεύχθηκε το 1993, όταν επικράτησε 63-62 στο ΣΕΦ.

Μία από τις ελάχιστες φορές που ο Ολυμπιακός κατάφερε να νικήσει τη Ρεάλ δύο φορές μέσα σε μία χρονιά, ήταν το 1994, όταν έκανε το 2/2. 58-57 στη Μαδρίτη (πρώτη νίκη εκτός έδρας!) και 75-73 στο ΣΕΦ.


Ιδιαίτερη αναμέτρηση χαρακτηρίζεται εκείνη του 2000 στη Μαδρίτη. Με τον αγώνα εκείνον να είναι ο πρώτος στην ιστορία της Euroleague! Η Ρεάλ νίκησε 75-73, με τον Ντίνο Ράτζα να πετυχαίνει το πρώτο καλάθι της διοργάνωσης!

Το 2009 ο Ολυμπιακός πήρε μία από τις μεγαλύτερες προκρίσεις της ιστορίας του, καθώς απέκλεισε τη Ρεάλ στα play off με 3-1 νίκες, ενώ «σφράγισε» την επιτυχία του μέσα στην έδρα της αντιπάλου του.

Από εκεί και πέρα, Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν κοντραριστεί σε 3 ευρωπαϊκούς τελικούς. Το 1995 και το 2015 η Ρεάλ κατέκτησε το τρόπαιο, αλλά το 2013 ήταν η χρονιά του Ολυμπιακού! Με το εκκωφαντικό 100-88 η αρμάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έγραψε ιστορία, με το έπος του Λονδίνου να μένει χαραγμένο στις μνήμες εκατομμυρίων οπαδών της ομάδας του Πειραιά!