Αιφνιδιαστική επιχείρηση παράνομης εισόδου προσφύγων και μεταναστών σε ακτές της βορειοανατολικής Λέσβου καταγράφηκε από αργά χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί.

Μάλιστα οι βάρκες με τους πρόσφυγες συνοδεύονταν από τουρκικές ακταιωρούς. Στις βάρκες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, επέβαιναν τουλάχιστον 300 πρόσφυγες και μετανάστες ενώ καμία από αυτές δεν έφτασε στις ακτές της Λέσβου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι καταγράφηκαν τουλάχιστον έξι απόπειρες παράνομης μεταφοράς μεταναστών.

Όλα αυτά συνέβησαν λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Θεόδωρου Κλιάρη στη Λέσβο ενώ σήμερα βρίσκεται στη Χίο με στόχο την εμψύχωση του προσωπικού που επιχειρεί στη πρώτη γραμμή. Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζοντας τα γεγονότα σημείωσαν με νόημα: «Tα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή για μια ακόμη φορά αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στέλνοντας το μήνυμα πως τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας φυλάσσονται.»

Επίσης  ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε: «Σήμερα το πρωί, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά, κατά τα οποία η Τουρκική Ακτοφυλακή και το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης ποιότητας βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα. Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες με περιστατικά που συνέβησαν σήμερα από τις 5.30 τα ξημερώματα μέχρι νωρίς το πρωί στην ίδια θαλάσσια περιοχή και αποτυπώνεται η προσπάθεια παρενόχλησης των πληρωμάτων των ελληνικών σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ από τα πληρώματα των τουρκικών ακταιωρών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.  Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.»

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι: «Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν. Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων. Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα.»