Μπορεί να ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τους καταστηματάρχες, ωστόσο οι επιχειρηματίες της εστίασης βρίσκονται ακόμη στο πάγο, όπως και ήταν αναμενόμενο.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα ακόμη δεν επιτρέπουν το άνοιγμα της εστίασης καθώς η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμη από το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων που σημειώθηκε την Τρίτη, ενώ προτεραιότητα έχει η άρση άλλων δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης, θα γίνει λίγο πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα επτά με δέκα ημέρες πριν.

Το πράσινο φως των ειδικών θα εξαρτηθεί φυσικά από τα μέχρι τότε δεδομένα των επιστημόνων. Η μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων φυσικά είναι από τους πιο σημαντικούς δείκτες.

Στόχος είναι λοιπόν το άνοιγμα της εστίασης να γίνει μετά τις 20 Απριλίου και φυσικά με αυστηρά μέτρα όπως αποστάσεις και rapid test στους εργαζομένους.

Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα παραμένουν στο τραπέζι, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών και τον αριθμό των κρουσμάτων.

Αναφορικά με την Εστίαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της Εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων».

Διαβάστε επίσης: Θερμαντικά σώματα και εστίαση : Παρατείνεται έως τον Ιούνιο το αφορολόγητο

Τα μέτρα για την εστίαση

Την ίδια ώρα σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της εστίασης.

Έτσι, εξετάζεται αν η στήριξη των επιχειρήσεων της εστίασης θα γίνει:

α) με την μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, δηλαδή με τη διάθεση ενός κεφαλαίου κίνησης που δεν θα επιστραφεί, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

β) με έναν νέο, ειδικό για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής.

γ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση στο 80% από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Δηλαδή να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα – επέκταση του υφιστάμενου Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

δ) μέσω δανείων κεφαλαίου κίνησης με 100% επιδότηση του επιτοκίου για τουλάχιστον 2 χρόνια.

Επιστροφή στα θρανία

Μετά το λιανεμπόριο, σειρά έχουν σε μία εβδομάδα τα σχολεία.

Ως επικρατέστερη ημερομηνία ορίζεται η 12η Απριλίου για την επανέναρξη των λυκείων και μία εβδομάδα αργότερα ενδεχομένως των γυμνασίων.

Η τελική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αναμένεται να διαμορφωθεί την ερχόμενη εβδομάδα με δύο προϋποθέσεις.

Η επιστροφή μαθητών και καθηγητών στις αίθουσες θα γίνει με υποχρεωτική διενέργεια self test κάθε Δευτέρα, ενώ σε σχετική τροπολογία του υπουργείου Παιδείας περιγράφεται ότι η υποβολή σε τεστ για τον κορωνοϊό θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε σχολεία, πανεπιστήμια και σε άλλες εκπαιδευτικές δομές.

Ο λόγος που δίνεται προτεραιότητα στα λύκεια είναι προφανής και αφορά το γεγονός ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να διαγωνισθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες θα γίνουν κανονικά στην ώρα τους, όπως έχει διαβεβαιώσει το υπουργείο Παιδείας.

Επιπλέον για τεχνικούς, πρακτικούς λόγους δεν είναι δυνατή η λειτουργία μόνο της Γ’ Λυκείου αλλά θα πρέπει συνολικά για όλη τη συγκεκριμένη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Τι θα ισχύσει με τα self test στους μαθητές

Το «κλειδί» για να ανοίξουν τα σχολεία αναμένεται να είναι τα self tests, τα οποία, όπως ήδη ανακοινώθηκε, θα είναι υποχρεωτικά για μια σειρά επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων.

Το υποχρεωτικό self testing που μπαίνει στις ζωές των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα αποτελέσει μία μεγάλη δικλίδα ασφαλείας για το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.