Την ερχόμενη Τρίτη 6 Απριλίου επισκέπτεται την Λιβύη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό των Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, όπως γνωστοποιήθηκε σήμερα κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρο Παπαϊωάννου.

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη -παρουσία Δένδια – στην βορειοαφρικανική χώρα, έγραψε αποκλειστικά «Το Βήμα» την περασμένη Τρίτη (30/03), με την ημερομηνία να γνωστοποιείται σήμερα.

Στο πλαίσιο αποκατάστασης των ελληνολιβυκών σχέσεων και στην προσπάθεια της Αθήνας να εξισορροπήσει την τουρκική επιρροή στην βορειοαφρικανική χώρα, αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί το 2014. Ο έλληνας επιτετραμμένος μεταβαίνει τις επόμενες ώρες στην Λιβύη, προκειμένου η πρεσβεία να είναι ανοιχτή και λειτουργική μέχρι την επίσκεψη.

Σημαντικότερη ημερομηνία για την ελληνική διπλωματία παραμένει η 14η Απριλίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Άγκυρα, προκειμένου να συναντήσει τον τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη» σημείωσαν διπλωματικές πηγές, εκφράζοντας την ελπίδα για εποικοδομητική συνάντηση, εφόσον αυτή λάβει χώρα. Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι για την Αθήνα η διαφορά στα ελληνοτουρκικά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι Δένδιας – Τσαβούσογλου είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία την περασμένη εβδομάδα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την οποία διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν ως «φιλική και πολύ σύντομη κουβέντα».

Χθες, ο Νίκος Δένδιας είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, η οποία αφορούσε στην προετοιμασία της επίσκεψης του πρώτου στην Άγκυρα. Αναφορικά, πάντως, με τις χθεσινές υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, έως τώρα, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα δεν επέδωσε διάβημα -όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιστάσεις- στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τέλος, δεν υπάρχει κανένα νεότερο για τον 63ο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Σερβία

Μια μέρα πριν τη Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας επισκέπτεται την Σερβία (5 Απριλίου), όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ομόλογό του Ίβιτσα Ντάσιτς, τον πρόεδρο της σερβικής βουλής αλλά και τον Πατριάρχη Σερβίας, Πορφύριο.

Η Αθήνα επιδιώκει την ενίσχυση των ελληνοσερβικών σχέσεων, ενώ στο Βελιγράδι θα βρεθεί και ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστουδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στην πρώτη τριμερή συνάντηση Σερβίας, Ελλάδας και Κύπρου.

Δένδιας – Πάιατ για την MDCA

Την αναθεώρηση της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον αλλά και θέματα που άπτονται της Ανατολικής Μεσογείου όπως το λιβυκό, η συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και το κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν προ ημερών ο Νίκος Δένδιας με τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.