Το δίλημμα που καλούνται να λύσουν σήμερα κιόλας κυβέρνηση και Επιτροπή Ειδικών ίσως να είναι το πλέον δύσκολο και σύνθετο. Από τη μια η Οικονομία που πρέπει να πάρει μπροστά καθώς και η Κοινωνία που πρέπει να απελευθερωθεί και από την άλλη η Υγεία με δεδομένο ότι το Σύστημα Υγείας αγγίζει τα όριά του δεν μπορείς να θυσιάσεις την Υγεία με οποιοδήποτε άλλο αγαθό, αλλά αν όμως καταρρεύσει η οικονομία αυτό θα έχει επιπτώσεις και στην Υγεία. Αναγκαίο είναι να βρεθεί μια χρυσή τομή η οποία όμως πρέπει να είναι προσεκτικά σχεδιασμένη. Επομένως δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης επάνοδος στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αλλά επιβάλλεται να αρχίσουμε με προσεκτικά ανοίγματα της οικονομίας και να μετράμε συστηματικά την εξέλιξη της πανδημίας.

***
Όταν τα κρούσματα έκαναν αρνητικό ρεκόρ

Καλόν όμως είναι να γνωρίζετε και τούτα: Ήταν έτοιμοι ειδικοί και κυβέρνηση να άρουν ορισμένα μέτρα. Άλλωστε από το πρωί της Τρίτης δεν ήταν λίγοι αυτοί που έβγαιναν στα ραδιόφωνα για να προαναγγείλουν αποφάσεις της Επιτροπής, ή να κάνουν προτάσεις σε μια συνεδρίαση η οποία δεν είχε ακόμα γίνει. Θα συνεδριάσει όμως (εκτός απροόπτου) σήμερα και, όπως έμαθα, με τη συμμετοχή του Γιώργου Γεραπετρίτη, αν κάτι λέει αυτό. Το απόγευμα της Τρίτης ήρθε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Τα κρούσματα έσπασαν αρνητικό ρεκόρ, ξεπέρασαν τα 4.300 και οι αριθμοί των διασωληνωμένων αυξήθηκαν ανησυχητικά. Τότε, τα μέλη της Επιτροπής Ειδικών άρχισαν να προβληματίζονται. Μαθαίνω, λοιπόν ότι με τόσα πολλά κρούσματα δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη χαλάρωση μέτρων, εκτός βεβαίως από το άνοιγμα των Λυκείων, το click away στο λιανεμπόριο και την διαδημοτική μετακίνηση. Αυτά αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα. Τι ακριβώς συνέβη;

***
Ούτε ίχνος πρασίνου

Υπήρξαν ορισμένα περιστατικά που τα έζησαν τα ίδια μέλη της Επιτροπής που πιθανόν να τους άλλαξαν τις απόψεις τους για την άρση των μέτρων και τα οποία σας μεταφέρω. Σημαντικό μέλος της Επιτροπής περνούσε από το Πάρκο Ελευθερίας, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και παρατήρησε ότι δεν υπήρχε ίχνος… πρασίνου να φαίνεται. Τόσος μεγάλος συνωστισμός υπήρχε εκεί. Τον ίδιο συνωστισμό παρατήρησαν την ίδια ημέρα και πολιτικοί και βγήκαν στα ραδιόφωνα και το ανάφεραν. Συνεπώς, μου είπε το μέλος της Επιτροπής, όλοι είναι έξω, υπάρχει κόπωση από την καραντίνα, τα μέτρα δεν τηρούνται, τι νόημα έχει η παράταση του εγκλεισμού;

Η δεύτερη περίπτωση έχει να κάνει με την εφημερία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του Ευαγγελισμού. Οπως μου είπε η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου σε όλη τη διάρκεια της εφημερίας υπήρξαν μόνον 17 εισαγωγές με κορωνοϊό. Ωστόσο τα μέλη της Επιτροπής, με τόσα πολλά κρούσματα εμφανίζονται προβληματισμένα, την ώρα μάλιστα που γνωρίζουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες και τα κρούσματα θα αυξηθούν και οι διασωληνωμένοι καθώς και οι θάνατοι. Η τρίτη περίπτωση έχει να κάνει με τα εισιτήρια και τα εξιτήρια στα νοσοκομεία, στα οποία υπήρξε τελευταίως κάποια ισορροπία.

***
Το ΄κάψες Μανώλη

Αυτό το ηθικό δίλημμα για τη διαχείριση της πανδημίας και του lockdown πυροδότησε και δημόσια αντιπαράθεση (η δεύτερη μέσα σε λίγες ημέρες) ανάμεσα στον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη και στον επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών του Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκης. Το ζητούμενο ήταν εάν θα πρέπει να αλλάξουν τα μέτρα ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αντιπαράθεση προκλήθηκε ύστερα από σχετική ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook που προέβη ο Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος επισύναψε σχετική ανάρτηση φίλης του, τασσόμενος και ο ίδιος κατά της χαλάρωσης του lockdown και το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ο Μανώλη Δερμιτζάκης σχολίασε τη σχετική ανάρτηση, χαρακτηρίζοντας την τουλάχιστον «αφελές», με τον Γιώργο Παυλάκη να αντιπαρέρχεται το σχολιασμό λέγοντας «το ‘καψες». Να σημειώσω εδώ ότι ο καθηγητής Παυλάκης έχει μεγάλη παρεμβατικότητα στις ΗΠΑ.

***
Πότε θα μειωθούν οι θάνατοι

Υπάρχουν ωστόσο και ενθαρρυντικά νέα. Τον Απρίλιο (χωρίς όμως να προσδιορίζεται το πότε ακριβώς) πρέπει να αναμένεται η μείωση του αριθμού θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία συγκρίνει την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος του Ισραήλ με αυτήν της Ελλάδας.

Μάλιστα, στη χώρας μας η επίδραση του εμβολιασμού στην ανάσχεση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας θα φανεί με μικρότερο ποσοστό εμβολιασθέντων σε σχέση με το Ισραήλ, λόγω δύο παραγόντων: της στοχευμένης εμβολιαστική κάλυψης ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων και του μικρότερου αριθμού συνολικών κρουσμάτων.

***
Απόντος του υπουργού Οικονομικών

Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης (και όχι στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο υπουργείο Οικονομικών) θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Το Σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο, τον προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού και τον Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκο Μαντζούφα, απόντος όμως του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.

***

Παρέλαση… αθλιότητας

Η αθλιότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο σύντροφός της, Π. Κοτσώνης, για την παρουσία τους στην παρέλασης της 25ης Μαρτίου, δεν είχε προηγούμενο. Η «δολοφονία χαρακτήρων» από διάφορους «εθνικοπατριώτες» ξεπέρασε τα εσκεμμένα. Με αναφορές του τύπου «τι δουλειά είχε ο σύντροφος της κυρίας Σακελλαροπούλου στην εξέδρα των επισήμων» και άλλες τέτοιες άθλιες επιθέσεις. Αλλά για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και από τα πλέον επίσημα χείλη ας ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς ισχύει:

Η παρουσία του κ. Κοτσώνη δίπλα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ήταν αυστηρά θέμα πρωτοκόλλου που καθορίζεται από το υπουργείο Εξωτερικών. Δηλαδή, από τη στιγμή που ο Κύπριος Πρόεδρος και ο πρίγκιπας Κάρολος θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση με τις συζύγους τους, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένοι να πράξουν το ίδιο – αλλιώς θα φαινόταν προσβλητικό στους προσκεκλημένους μας. «Το γιατί ακολούθησε η πρωτοφανής (;) αυτή επίθεση μόνο κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι δύσκολο να το καταλάβουμε», αναφέρουν οι ίδιες πηγές μου.

***
Ο Τσίπρας, ο Πολάκης και η προανακριτική

Το ερώτημα που έθεσα ευθέως σε κυβερνητικό παράγοντα, ήταν εάν στις προθέσεις της κυβέρνησης πρόκειται να βάλει και τον κ. Τσίπρα στο κάδρο της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Παππά- Καλογρίτσα; Και ιδού τι μου απάντησε: «Οχι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Ξεκινάμε μια διαδικασία για να διερευνήσουμε εάν υπήρξαν αξιόποινες πράξεις και ποιοί σε αυτές εμπλέκονται. Το συνοδευτικό υλικό για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής είναι ισχυρότατο για την τέλεση της πράξης της δωροληψίας (σε βαθμό κακουργήματος) και της παράβασης καθήκοντος. Η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος και αν στην πορεία αποκαλυφθούν και άλλες, άλλων ευθύνες βεβαίως θα τεθούν ενώπιον της προανακριτικής». Αυτό το «άλλων ευθύνες» τα λέει όλα, φτάνει μόνον να αποκαλυφθούν και να αποδειχθούν. Την ώρα που μου έλεγε αυτά ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στη Βουλή άρχιζε η συζήτηση προκαλώντας…

Σφοδρή σύγκρουση, όπως ήταν αναμενόμενο στην Ολομέλεια της Βουλής η εμπρηστική τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη ο οποίος αποκάλεσε την ΝΔ ως παράταξη του δωσιλογισμού και του μαυραγοριστισμού. Και ωσάν να μην έφθαναν όλα αυτά, που για τους κυβερνώντες σημαίνουν, όπως λένε ότι κατηγόρησε τον μισό πληθυσμό της χώρας ως δωσίλογο και μαυραγορίτες, προειδοποίησε ότι η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι «πολύ διαφορετική»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να εκτρέψει την συζήτηση από τις ποινικές ευθύνες του κ. Νίκου Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το «Καλογρίτσας gate» εγκατέλειψε την γραπτή ομιλία και προχώρησε σε μια παραληρηματικού τύπου τοποθέτηση. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η παράταξη των Κολοκοτρώνηδων, του Μακρυγιάννη και του Βελουχιώτη και η ΝΔ το κόμμα του Τσολάκογλου. Προειδοποίησε δε ότι η δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι «πολύ διαφορετική».

Αν ο κ. Τσίπρας δεν αποκηρύξει δημόσια τα όσα εκστόμισε ο συνεργάτης του, θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι ο κ. Πολάκης είναι το πραγματικό πρόσωπό του. Ό,τι λέει όσα δεν θέλει αν εκστομίσει ο ίδιος και ότι είναι ένας Πολάκης χωρίς μουστάκι. Αυτή ήταν η αντίδραση της ΝΔ.

***
Αραμπάδες και καρούλια…

Με έναν ανατρεπτικό τρόπο ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή επί της προτάσεως της ΝΔ για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Παρακολουθώντας την συζήτηση μου ήρθε στο νου ένα ποίημα ….είπε ο γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και σχολίασε «….αραμπάδες και καρούλια, βάσανα που έχει η αγάπη, ραπανάκια και μαρούλια, ωραία που είναι η Λειβαδιά, χωρίς καμία αιτία…»

Όσοι δεν ήξεραν το ποίημα, κατάλαβαν ότι ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις ραδιοφωνικές εκπομπές «Αραμπάδες με Καρούλια» και «Βάσανα που’ χει η αγάπη» στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Στην συνέχεια ο γ.γ του ΚΚΕ τόνισε «πως για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο πως όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με τα μέσα της μαζικής ενημέρωσης και διερωτήθηκε γιατί δεν προτάθηκε να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το θέμα».