Σφοδρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος κάνοντας λόγο για επανέναρξη μαζικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Ιούνιο, με απουσία μέτρων στοιχειώδους προστασίας των αδύναμων οφειλετών εν μέσω πανδημίας.

Προστασία των οφειλετών έναντι της αναγκαστικής εκτέλεσης

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Βουλή τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει ένα σοβαρό σχέδιο προστασίας των οφειλετών απέναντι στη αναγκαστική εκτέλεση, ιδίως της πρώτης κατοικίας. Αντίθετα όμως ανοίγει πλήρως τις διαδικασίες χωρίς να αφήσει να περάσει η περίοδος της πανδημίας».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «χορηγούνται μεν κάποιες ελάχιστες παρατάσεις προθεσμιών για τους πλειστηριασμούς. Όμως σε μια χειμαζόμενη κοινωνία, ποιός από όσους έχουν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, μέσα σε ελάχιστους μήνες; Δεν καταλαβαίνετε ότι πρέπει πρώτα να αναταχθεί η κοινωνία;  Ή πιστοί στην επιλογή σας να ξεκαθαρίσετε το τοπίο  από τα λεγόμενα  «ζόμπι» αποφασίσατε να τσακίσετε την μικρομεσαία ιδιοκτησία;».

Προστασία και για μετά την πανδημία

«Θα αναμενόταν λοιπόν κάποια πρόβλεψη προστασίας για ικανό διάστημα μετά τη λήξη της πανδημίας, ώστε να υπάρξει το αναγκαίο περιθώριο ανάκαμψης. Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να προστατευθεί η πρώτη κατοικία όχι όπως γίνεται τώρα, σε περιορισμένο χρόνο και με πολλές προϋποθέσεις, οι οποίες ουσιαστικά αναιρούν την όποια προστασία, υπογράμμισε ο κ. Ξανθόπουλος, σημειώνοντας ότι η έναρξη ισχύος του πτωχευτικού κώδικα και οι μαζικοί πλειστηριασμοί που έρχονται, οξύνουν το ήδη βαρύ κλίμα στη κοινωνία.

Ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε ακόμη, ότι η κυβέρνηση προχωρά στην επαναλειτουργία των δικαστηρίων, χωρίς κάποιο σχέδιο προστασίας των απασχολουμένων και των παραγόντων στη δικαιοσύνης, ενώ καυτηρίασε και την μη κλήση των δικαστικών ενώσεων από το υπουργείο Δικαιοσύνης, στον αναγκαίο διάλογο για το θέμα αυτό.