Τέλη Αυγούστου του 2016, ο γιος του λεγόμενου κόκκινου εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, Ιωάννης, ετοιμάζεται να πάρει μέρος στο διαγωνισμό φιάσκο του Νίκου Παππά – εκτελώντας την αποστολή της τότε κυβέρνησης: Χειραγώγηση του τηλεοπτικού τοπίου και στο βάθος το ΣΥΡΙΖΑ Channel.

Το περίφημο πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας είχε γνωμοδοτήσει και ο Νίκος Παππάς είχε αποφασίσει ότι τα κανάλια θα είναι τέσσερα.

Ο Ιωάννης – Βλαδίμηρος Χ. Καλογρίτσας χτύπησε τη δεύτερη άδεια με 52,6 εκατ. ευρώ.

Δεν πέρασαν όμως ούτε πέντε ημέρες για να αποδειχθεί ότι το σχήμα Καλογρίτσα δεν είχε όχι απλά τα 3 εκατ. ευρώ της εγγύησης, αλλά ούτε και τα 20 εκατ. ευρώ για την καταβολή της πρώτης δόσης.

Για τους δυο επόμενους μήνες, δυο μεγάλα και ιστορικά κανάλια βρίσκονται στον αέρα και οι εργαζόμενοί μία ανάσα από το φάσμα της ανεργίας.

Τέλη Οκτωβρίου, το ΣτΕ αποφασίζει ότι ο νόμος Παππά είναι άκυρος. Ο διαγωνισμός Παππά ακυρώνεται αλλά μέχρι και εκείνη τη στιγμή στη δημοσιότητα κυριαρχούν τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα στην Ιθάκη.

Οι οικογένεια Καλογρίτσα είχε προσκομίσει ως εγγύηση για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό τη μελλοντική εκμετάλλευση μιας κατά τα άλλα πολυδιαφημισμένης έκτασης 5.000 στρεμμάτων στα βουνά της Ιθάκης.

Τι κι αν ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε ούτε σεντ για την πρώτη δόση, ο Νίκος Παππάς -όπως τότε- έτσι και σήμερα επιμένει ότι ορθώς οι άνθρωποί του στη ΓΓ Ενημέρωσης δέχτηκαν το 2016 τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα.

Το κουβάρι των μεθοδεύσεων στο διαγωνισμό παρωδία των τηλεοπτικών αδειών άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε να αποκαλύψει τα πραγματικά σχέδια του Νίκου Παππά κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα για να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ channel.

«Ο κ. Καλογρίτσας ήρθε στο γραφείο μου και αυτό το ραντεβού το κανόνισε ο κ. Παππάς με εντολή του κ. Τσίπρα, όπως μου είχε πει, γιατί δεν έκανε τίποτα χωρίς να το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας με σκοπό να χρηματοδοτήσω τον κ. Καλογρίτσα».

Ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα όλο το καλοκαίρι του 2016 περιόδευε από Δήμο σε Δήμο της Αττικής και ξεδίπλωνε το σχέδιο κατά της διαπλοκής.

Μόνο που στη Νέα Σμύρνη ο φακός ήταν εκεί για να καταγράψει ένα ακόμη ντοκουμέντο… Τον Ιούνιο του 2016 στην πρώτη σειρά της εκδήλωσης στη Νέα Σμύρνη καθόταν και ο γνωστός εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, με τον Νίκο Παππά να ξεδιπλώνει στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ την άλωση του Τύπου.

Μόνο που χρήματα δεν υπήρχαν και, όπως αποκάλυψε ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον Απρίλιο του 2019, ο κ. Παππάς είχε μεσολαβήσει για να του ζητήσει δανεικά ο κ. Καλογρίτσας. «Ήρθε στο γραφείο μου και μού ζήτησε να του καταβάλλω υπό μορφή δανεισμού το ποσό της πρώτης δόσης των 20,5 εκατ. ευρώ για να πληρώσει και ο ίδιος την πρώτη δόση».

Ο κ. Καλογρίτσας όμως το περασμένο καλοκαίρι έκανε τις δικές του αποκαλύψεις για το ρόλο του Νίκου Παππά στο να στηθεί το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ για να εμπλέξει τελικά και την εφημερίδα «Ντοκουμέντο», εκεί δηλαδή που κατέληξαν τα χρήματα της εγγύησης για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

Στη μήνυση που κατέθεσε κατά της λιβανέζικης εταιρείας CCC αποκαλύπτει ότι για τις ανάγκες του διαγωνισμού συστάθηκε εικονική εταιρεία και μετά την έκπτωση από το διαγωνισμό τα χρήματα δόθηκαν για την έκδοση της εφημερίδας.

Στην αλληλογραφία με τους Λιβανέζους κομβικό ρόλο είχε πρόσωπο με την κωδική ονομασία «white porcha», έκανε όλες τις υπόγειες διαβουλεύσεις και όλα αυτά, όπως καταγγέλλει τώρα ο εργολάβος, βρίσκοντας σε γνώση του «white house» του τότε Μεγάρου Μαξίμου δηλαδή.