Το μεγαλύτερο ρίσκο από το ξέσπασμα της πανδημίας ετοιμάζεται να λάβει η κυβέρνηση και να προχωρήσει τις επόμενες μέρες στο άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η πρωτόγνωρη εκτόξευση των κρουσμάτων και του αριθμού των διασωληνωμένων από τη μία πλευρά, και η κατακρήμνιση των οικονομικών δεικτών από την άλλη σε συνδυασμό με την εξάντληση των ψυχολογικών αποθεμάτων του κόσμου, λειτουργούν ως τις δύο κυρίαρχες αντίρροπες δυνάμεις στην κοινωνία, τις οποίες καλείται η κυβέρνηση να διαχειριστεί με χειρουργικές κινήσεις.

Στρόφιγγα αποσυμπίεσης

Εχοντας εξασφαλίσει τις θετικές εισηγήσεις μεγάλης μερίδας ειδικών, και παρά το τρομακτικό άλμα των κρουσμάτων στις 4.340, ο σχεδιασμός του Μαξίμου είναι να ανοίξει τη στρόφιγγα αποσυμπίεσης της οικονομικής ασφυξίας, επιτρέποντας τη σταδιακή λειτουργία του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης.

Η απόφαση αυτή, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα εξειδικευτεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα, φαίνεται να πατεί σε μία μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας για σταδιακή αποκλιμάκωση του βίαιου πανδημικού κύματος, που θα γίνει περισσότερο ορατή προς τα τέλη του Απριλίου.

Το DNA της πανδημίας

Και ενώ πλέον τα νοσοκομεία και οι δομές Υγείας σε όλη τη χώρα λειτουργούν υπό συνθήκες πολέμου, με τα ασθενοφόρα να σχηματίζουν ουρές για να παραδώσουν στους γιατρούς ασθενείς, με τα κρεβάτια να τοποθετούνται όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος και με τους διασωληνωμένους να συνωστίζονται έξω από τις πόρτες των ΜΕΘ, οι κυβερνητικοί επιτελείς διαβλέπουν ότι με το άνοιγμα της οικονομίας αλλά και με την χρήση χιλιάδων ατομικών διαγνωστικών τεστ, το DNA της πανδημίας θα μπορεί να διαβαστεί καλύτερα, να μελετηθεί ο τρόπος και το φάσμα της εξάπλωσής της, να δημιουργηθούν εργαλεία περιχαράκωσής της.

Η λεπτή γραμμή ισορροπίας που καλείται να χαράξει η κυβέρνηση, όταν από βδομάδα και λόγω των δεκάδων χιλιάδων μαζικών τεστ θα αποκαλύπτονται ακόμη και 8.000 με 10.000 κρούσματα καθημερινά, είναι να δώσει πλέον τη δυνατότητα στον κόσμο, μέσω της ενεργοποίησης των βασικών οικονομικών δομών, να τηρήσει από μόνος του τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, αίροντας επισήμως ένα λοκντάουν που ανεπισήμως ουδέποτε μπόρεσε να τηρηθεί.

Η αυριανή μέρα

Ανοικτά σχολεία, ανοικτά καταστήματα, εστίαση με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους, πόλοι συγκέντρωσης του κόσμου, που επιμερίζεται σε μικρότερα σημεία ελεγχόμενου «συνωστισμού», αναθέρμανση της κατανάλωσης, χιλιάδες εργαζόμενοι ξανά στις δουλειές τους και όχι σε διαρκή περιπλάνηση στους δρόμους. Συνέχιση του προγράμματος των εμβολιασμών, επέκτασή του σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες, κατοχύρωση ήδη της ασφάλειας των ευπαθών ομάδων, θεμελίωση του ανοσιακού πλέγματος για τους υπόλοιπους.

Είναι ένα μονοπάτι μέσα από την φωτιά που τα τελευταία 24ωρα καίει όλο και δυνατότερα αλλά και που η ανάλυση των δεδομένων προοιωνίζεται εξασθένηση του πύρινου μετώπου. Προς το παρόν, ο πόλεμος μαίνεται πιο σκληρός από ποτέ. Και οι ζωές που χάνονται είναι πολλές. Την Τρίτη ανήλθαν στους 72 οι νεκροί, ο ιός χτυπά μαζικά και εκείνους που προσπαθούν να σώσουν τα θύματα του αόρατου εχθρού, που αναζητούν κρεβάτι να τους βάλουν, που λυγίζουν και δεν υπάρχει κρεβάτι ούτε για τους ίδιους.

Η μάχη της Αττικής

Το πιο μεγάλο μέτωπο είναι στην Αττική. Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, με δεκάδες ανθρώπων να παραμένουν σε λίστα αναμονής εκτός Εντατικής.

«Το ένα από τα τρία τμήμα Covid έχει 10 διασωληνωμένους. Υπάρχουν κι άλλοι και στα υπόλοιπα. Συνολικά από την ενημέρωση που έχουμε από την πλατφόρμα του ΕΚΑΒ είναι 124 διασωληνωμένοι συνολικά στην Αττική εκτός ΜΕΘ». Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Επικράτειας ήταν 456, μία αύξηση της τάξης του 8,06%. Την Τρίτη στο νοσοκομείο Αττικόν, νοσηλεύονται 90 κρούσματα, ενώ οι κλίνες που παραμένουν ελεύθερες είναι μόλις 17.

Οι εκτιμήσεις για την αποκλιμάκωση

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες.

«Θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες και στη συνέχεια θα υπάρξει αποκλιμάκωση». Ωστόσο, η αποκλιμάκωση αυτή θα είναι αργή και θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν μήνα προκειμένου να υπάρξει αισθητή μείωση.«Θα πάρει πάνω από έναν μήνα».

Σε έξαρση η πανδημία, σε απόγνωση ο κόσμος

Είναι σαφές ότι η επιδημία είναι σε έξαρση, υπογράμμισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. «Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν υπερμεταδόσεις σε χωριά και κωμοπόλεις. Οποιαδήποτε κοινωνική εκδήλωση είναι υψηλού ρίσκου μπορεί να καταλήξει σε πολλά κρούσματα. Η επιδημία καλά κρατεί.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι και οι αντοχές της κοινωνίας στα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα πολιτικά και τα ψυχολογικά είναι κι αυτά και ακραία πίεση. Υπάρχει μια αντίφαση, από τη μια μεριά καταλαβαίνουμε ότι η πανδημία έχει έξαρση.

Η κοινωνία όμως από την άλλη μεριά πιέζει για να ανοίξει. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα όπλα που έχουμε είναι οι εμβολιασμοί και η αλλαγή της πολιτικής στη χρήση των tests. Δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνει αυτή η κατάπτωση από τη μία πολιτική στην άλλη».

Τι δείχνουν τα λύματα

Σταθεροποιητικές και πτωτικές τάσεις παρουσιάζει το ιικό φορτίο του κοροναϊού στα αστικά λύματα των περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων
του ΕΟΔΥ.

Οι πτωτικές τάσεις κυμαίνονται από -32% στον Άγιο Νικόλαο μέχρι -71% στα Χανιά. Οριακές κρίνονται οι πτωτικές τάσεις στην Αττική (-12%) και στο Ηράκλειο Kρήτης (-23%) καθώς και η ανοδική τάση στη Θεσσαλονίκη (+11%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Επίσης, σταθερή παραμένει ουσιαστικά η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Λάρισας (-3%) και του Ρεθύμνου (-2%).

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στην Περιφέρεια Αττικής το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν παρουσίασε σημαντική διακύμανση (-12%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα (22-28/3/21), στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή (+11%) στο σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 15-21/03/2021.