Προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «βαθιά διχαστικό» «κατώτερο των περιστάσεων» και «επικίνδυνο πρωθυπουργό» εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Νίκο Παππά στην υπόθεση Καλογρίτσα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την πανδημία και την σημερινή κρίση κατηγορώντας την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι είναι «είστε εκτός τόπου και χρόνου». «Θα ψηφίσετε την παραπομπή πολιτικού σας αντιπάλου τη μέρα που καταγράφεται ρεκόρ κρουσμάτων; αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

«Αν η απάντηση στο δράμα των νοσοκομείων και την εκατόμβη νεκρών είναι η δίωξη του Νίκου Παππά επειδή η κυβέρνησή μας έβαλε τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας επικίνδυνος πρωθυπουργός» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ως «εμπνευστή και σκηνοθέτη» σχεδίου «ποινικοποίησης των πολιτικών του αντιπάλων».

«Και όλα αυτά την ώρα που η δική σας κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ στα ΜΜΕ για να σας λιβανίζουν. Πόσες προανακρτικές πρέπει να προκαλέσουμε όταν ξανάρθουμε στη διακυβέρνηση; Δεν θα ξέρουμε από πού να το πιάσουμε και που να το αφήσουμε. Σας διαβεβαιώνω γι’ αυτό» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «πολιτική δειλία» την απουσία του πρωθυπουργού και των υπουργών από τα κυβερνητικά έδρανα της Βουλής λέγοντας ότι «η εικόνα των αδειανών κυβερνητικών εδράνων είναι συμβολική και χαρακτηριστική για το τι συμβαίνει τούτη την ώρα στη χώρα. (σ.σ. η κυβέρνηση) απούσα από τη βουλή, απούσα από το δράμα που ζει ο λαός και ο τόπος».

«Σοβαρά τώρα κύριε Μητσοτάκη με 70 νεκρούς την ημέρα, εσείς το μόνο που σκέφτεστε είναι πως θα στήσετε ποινικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους;» ανέφερε ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντί σύνεσης και χαμηλών τόνων επιλέγει ειδικά δικαστήρια και εδώλια μετατρέποντας τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη σε πλυντήριο της πολιτικής της.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η προανακριτική για το Νίκο Παππά δεν είναι «φυσιολογικό» σε συνθήκες πανδημίας και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν».

Ο κ. Τσίπρας ωστόσο συνέδεσε την προανακριτική για το Νίκο Παππά με την δίωξη Παπαγγελόπουλου λέγοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι «όποιος ερευνά συστημικά σκάνδαλα και τη συστημική διαπλοκή θα διώκεται. Αυτό είναι το μήνυμά σας προς τις επόμενες κυβερνήσεις».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «καθεστωτικό μήνυμα» που υπερβαίνει την ΝΔ ως κόμμα και την οικογένεια Μητσοτάκη.

«Το οξύμωρο είναι ότι θέλετε να στήνετε ειδικά δικαστήρια χωρίς να υπάρχει ζημιά για το ελληνικό δημόσιο. Παγκόσμια πρωτοτυπία. Τον Παπαγγελόπουλο γιατί τον παραπέμψατε; Επειδή τόλμησε να ερευνήσει τη ζημιά του δημοσίου στο διεθνές σκάνδαλο Novartis και την έρευνα την ονομάσατε σκευωρία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν κατηγορείτε το Νίκο Παππά για ζημία του δημοσίου, αντιθέτως με τις ενέργειές του εθίγησαν οικονομικά συμφέροντα προς όφελος του δημοσίου. Αν η επιλογή σας αυτή που δημιουργεί τοξικό κλιμα σε μια στιγμή κορύφωσης του εθνικού δράματος και της κοινωνικής κρίσης οφείλεται στο ότι έχετε να ξεπληρώσετε γραμμάτια σε μέρος της διαπλοκής που σας στηρίζει τότε σας συμπονώ. Θα το βρείτε μπροστά σας» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι «βαθιά νυχτωμένη» αν ελπίζει ότι με έναν «διχαστικό αντιπερισπασμό» θα ξεπεράσει τα πολιτικά προβλήματα που έχει στη διαχείριση της κρίσης και της πανδημίας.

«Ποιο είναι το σκάνδαλο για το οποίο κατηγορείτε το Νίκο Παππά; Ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο;» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε «μια γενναία προσπάθεια» να ρυθμιστεί ένα τοπίο που ευνοούσε την ασυδοσία της διαπλοκής.

Ο κ. Τσίπρας κάνοντας αναφορές στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τον όρο της διαπλοκής και τον Κώστα Καραμανλή που είχε μιλήσει για νταβατζήδες τόνισε ότι θα αποδειχτεί επιζήμιο για τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «να στήσει ειδικό δικαστήριο στο ΣΥΡΙΖΑ επειδή θέλησε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο νομιμότητας».

«Δεν χρωστάω σε κανέναν. Ο κ. Μητσοτάκης πόσους έχει που ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος τον έκανε πρωθυπουργό;» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας  λέγοντας «αν θέλετε να στήσετε ειδικά δικαστήρια προχωρήστε. Εμείς δεν θα σας κάνουμε τη χάρη να απολογηθούμε επειδή προστατέψαμε το δημόσιο συμφέρον».

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι η κυβέρνηση μιλάει για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου καθώς ανοίγει το θέμα των ΜΜΕ σε συνθήκες αναξιοπιστίας τους στην κοινωνία επειδή «λειτουργούν μεροληπτικά υπέρ της κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας «περήφανος» και χαρακτηρίζοντας το νόμο Παππά «παράσημο» στη «μάχη υπέρ του δημοσίου, της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού» λέγοντας ότι «30 χρόνια πειρατείας και ανομίας στέρησε εκατομμύρια εσόδων από το ελληνικό δημόσιο».

«Στήστε δίκες σκοπιμότητας για τους πολιτικούς σας αντιπάλους με βασικό κατηγορητήριο ότι τόλμησαν να τα βάλουν με τη διαπλοκή. Αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός και επικίνδυνος γι’ αυτόν που τον επιλέγει. Η ιστορική πείρα μας διδάσκει είναι ότι έπαθε ζημιά η παράταξη που τον εμπνεύστηκε. Δεν θα σας ακολουθήσουμε σε αυτό το διχασμό» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο τόπος χρειάζεται μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση που θα ασχοληθεί με τα προβλήματα της χώρας και όχι την εξόντωση των πολιτικών της αντιπάλων, που θα ενώνει τους Έλληνες και όχι να τους διχάζει.