Το χάσμα είναι υπαρκτό μεταξύ ισχυρής ομάδας των «προεδρικών» και της «Ομπρέλας» που έχουν ως βάση τη δυνατή τάση των «53» και αποτυπώθηκε στη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.
Σε μια χρονική στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί την ομόνοια και τη συστράτευση όλων στην προσπάθεια για ουσιαστική και αξιόπιστη αντιπολίτευση είναι σαφές ότι κυριαρχούν οι έριδες που τροφοδοτήθηκαν εκ νέου με τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.
Η έκρηξη του πασοκογενούς Παναγιώτη Κουρουμπλή που πριν λίγες ημέρες επανήλθε στη Βουλή, καθώς κέρδισε την έδρα στο Εκλογοδικείο από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο βουλευτής Β’ Αθηνών στον Δυτικό Τομέα είπε επί της ουσίας και προφανώς για λογαριασμό και άλλων συναδέλφων του, αυτό που πιστεύει σημαντικό τμήμα των προεδρικών: ότι κάποιοι θέλουν να μην κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ώστε να επιταχυνθούν οι εσωκομματικές εξελίξεις, εννοώντας ουσιαστικά το άνοιγμα του ζητήματος της διαδοχής του Αλ. Τσίπρα.
Στη σκιά της εσωκομματικής σύγκρουσης προ ολίγων 24ωρων για την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο για την επένδυση στο Ελληνικό τα όσα έγιναν χθες στην ΚΟ επιβεβαίωσε τον πόλεμο που υπάρχει μεταξύ τμήματος των προεδρικών και της Ομπρέλας που θα έχει πολλά επεισόδια ακόμα.
Αναψε φωτιές ο Π. Κουρουμπλής
Η φράση του Π. Κουρουμπλή ότι ορισμένοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν το κόμμα να παραμείνει καθηλωμένο στο 20% άναψε φωτιές. Και αυτό διότι το συνέδεσε με την επιθυμία ορισμένων, που όμως δεν κατονόμασε, να υπάρξουν εσωκομματικές εξελίξεις λόγω της ήττας.
Η φράση αυτή που ικανοποίησε πολλούς προεδρικούς για ένα ζήτημα που το συζητάνε καιρό, καθώς υπάρχουν και σχετικές διαρροές στα ΜΜΕ, εξόργισε την πιο αριστερή τάση. Εξάλλου είναι γνωστό σε κύκλους των Αθηνών ότι οι διαρροές που γίνονται επιλεκτικά σε ΜΜΕ αφορούν την Ομπρέλα και τις κινήσεις της.
Σήκωσε το γάντι ο Π. Σκουρλέτης
Το γάντι σήκωσε ο Πάνος Σκουρλέτης που επιτέθηκε στον Π. Κουρουμπλή με φράσεις, όπως, «ντροπή» και «άθλιες τακτικές εσένα και των ομοίων σου».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είπε ότι τους προσβάλλει όλους, ζήτησε να κατονομάσει ποιους εννοεί, καθώς όπως διευκρίνισε είναι ντροπή να υπάρχουν τέτοιες κατηγορίες κατά στελεχών.
Οι πασοκογενείς που γενικά είναι συνηθισμένοι σε τέτοια στάση στα κομματικά όργανα, θεωρούν υπονομευτική την στάση των «53». Στο πλαίσιο αυτό ο Π. Κουρουμπλής είπε στον Π. Σκουρλέτη, «εσύ ήσουν γραμματέας και πήραμε μόνο πέντε δήμους» για να ανταπαντήσει: «Λες ψέματα. Συμμετέχουμε στη διοίκηση 55 και όχι 5 δήμων και θυμίζω ότι διαφωνούσα να γίνουν ταυτόχρονα αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές.
Από τη συνεδρίαση όμως δεν έλειψε και η κριτική του έτερου πασοκογενούς Χρήστου Σπίρτζη για την διαφοροποίηση των Νίκου Φίλη και Θοδωρή Δρίτσα στην ψηφοφορία για το Ελληνικό.
«Δεν υπήρξε κομματική γραμμή. Εγώ κινήθηκα με βάση όσα λέει διαχρονικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συνεδρίασε κανένα όργανο. Ο »πρωινός καφές» δεν είναι όργανο για να αποφασίσει. Από τη στιγμή που δεν υπήρξε κομματική γραμμή έκανα αυτό που πίστευα σωστό» απάντησε ο Ν. Φίλης.