Όταν οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινώς, έφθασαν τους 738, όταν υπάρχει πρόβλεψη ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο, όταν διαπιστώνεις ότι η βρετανική μετάλλαξη παρουσιάζει πιο βαριά συμπτώματα και σε ορισμένες περιπτώσεις βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και όταν ξέρεις ότι η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι από 50- 65 ετών, τότε καταλαβαίνεις ότι η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική. Πρόκειται για ένα είδος ασύμμετρης απειλής που υπάρχει μέσα στις ΜΕΘ μου λένε οι ειδικοί.

Αυτή την στιγμή γίνεται προσπάθεια προκειμένου να βρεθούν και άλλες, περισσότερες κλινικές Μ.Ε.Θ. Υπήρξε συγκεκριμένα αύξηση των Μ.Ε.Θ. Covid της Αττικής κατά 67% (από τις 229 στις 381) και των απλών κλινών COVID κατά 85% (2.961 στην Αττική από 1.600) σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Υπάρχουν βεβαίως διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, αλλά πάντοτε, όπως μου λένε οι υπεύθυνοι- καθηγητές των ΜΕΘ, υπήρχαν (και πριν του Covid).Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας έφτασαν τους 456 (ημερήσια μεταβολή +8.06%).

Οι γιατροί και (κυρίως) το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν καθημερινώς μάχη στον ακήρυκτο πόλεμο του covid-19. Υπάρχουν όμως και θετικά νέα. Χθες υπήρξαν αρκετές νίκες ζωής, σημειώθηκαν δεκάδες αποσωληνώσεις, δόθηκαν επίσης αρκετά εξιτήρια και ένας στους 10 Έλληνες έχει εμβολιαστεί. Έως αυτή την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές έχουν εμβολιαστεί 1.609.774 συνάνθρωποί μας. Με ένα πρόχειρο υπολογισμό βγαίνει ότι κάθε μέρα εμβολιάζονται 224.000 συνάνθρωποί μας.

Ο δεύτερος ναύσταθμος και το αβύθιστο αεροπλανοφόρο

Αρχίζουν οι πρώτες εργασίες, σύμφωνα με τις μελέτες, για τη δημιουργία ενός δεύτερου Ναυστάθμου στην Κρήτη, που θα πολλαπλασιάσει την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Όπως με πληροφορούν στρατιωτικές πηγές, η μετατροπή της Κρήτης σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο, απαιτεί χρόνο και προσεκτικό σχεδιασμό. Τα έργα αρχίζουν με την κατασκευή οικιών στρατιωτικών και επέκταση της βάσης. Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πρόκειται να ενισχυθούν οι χερσαίες μονάδες (ανάμεσά τους και μονάδες ειδικών δυνάμεων), ενώ προβλέπεται και ενίσχυση της 115 Πτέρυγας Μάχης στην αεροπορική βάση της Σούδας.

Στην πραγματικότητα αυτό που θα συμβεί, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που ετοίμασαν τα γενικά επιτελεία είναι πέραν από την αναβάθμιση του στρατιωτικού αεροδρομίου και τη θωράκιση των χερσαίων δυνάμεων που θα σταθμεύουν στη Μεγαλόνησο, είναι ο ελλιμενισμός φρεγατών, ταχύπλοων σκαφών και υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού σε μόνιμη βάση σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της Σούδας για τις οποίες σφόδρα, όπως είναι γνωστό ενδιαφέρονται οι Αμερικανοί.

***

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν προς Ερντογάν θα είναι αλλιώτικο

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι θα υπάρξει λίαν προσεχώς τηλεφώνημα του Προέδρου Μπάιντεν στον Ερντογάν. Κάτι που επιδιώκει εδώ και μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος. Η Τουρκία είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, διαθέτει άλλωστε τον μεγαλύτερο στρατό (μετά τις ΗΠΑ) στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, συνεπώς δεν θα ήταν καθόλου παράξενο ο νέος πλανητάρχης να επικοινωνήσει με την Τούρκο Πρόεδρο. Με μια όμως διαφορά. Δεν θα είναι το τηλεφώνημα τόσο θερμό όσο ήταν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν πρόκειται δηλαδή να του πει, «πότε θα έρθεις στην Ουάσιγκτον»« και «αν χρειαστείς κάτι εδώ είμαι», αλλά θα είναι ένα τηλεφώνημα γεμάτο με παρατηρήσεις και αυστηρές συστάσεις, για τους S-400, για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την αποχώρηση από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, για τις επεκτατικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, για τις αμφιλεγόμενες σχέσεις της με τη Ρωσία. Αυτό, μαθαίνω θα είναι το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος του κ. Μπάιντεν προς τον κ. Ερντογάν και θα έχει ενδιαφέρον πως θα το παρουσιάσει η τουρκική προεδρία.

***

Πρωταπριλιά στο Πεντάγωνο

Δεν είναι καθόλου πρωταπριλιάτικο. Γιατί μαθαίνω ότι την Πέμπτη 1η Απριλίου θα υπάρξει τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον νέο υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ απόστρατο στρατηγό Λόιντ Όστιν. Ο ‘Οστιν είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός στην ιστορία των ΗΠΑ που αναλαμβάνει επικεφαλής του Πενταγώνου. Όπως καταλαβαίνετε η συνομιλία Παναγιωτόπουλου- Οστιν αποκτά ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα εξοπλιστικά, αλλά και για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, κυρίως αυτής της Σούδας για την οποία αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος Μπάιντεν στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου.

***

Θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος- Μελέτιος Δημόπουλος, είναι της γνώμης πως θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι. Ανέφερε, μάλιστα, ότι συνεχίζεται ο σημαντικός αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία σε μονάδες covid:«Δυστυχώς, τις επόμενες μέρες αναμένουμε να συνεχιστεί η αύξηση των εισαγωγών των ασθενών που θα χρίζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ» ανέφερε ο ίδιος. Σημείωσε ότι έχουν αλλάξει κάποια στοιχεία και ότι σήμερα υπάρχει λιγότερο ποσοστό ασθενών που μετακινούνται από τις κλίνες covid σε μονάδες σε ΜΕΘ απ’ ότι πριν από 6 μήνες που είναι θετικό. Όπως εξήγησε οι λόγοι είναι ότι η πανδημία έχει «μετακινηθεί» ηλικιακά σε νεαρότερα άτομα που ανταπεξέρχονται καλύτερα και ότι υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης θεραπευτικής δυνατότητας των ασθενών.

***

Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους

Αν και το Πάσχα ακόμα αργεί (είναι στις 2 Μαΐου) ωστόσο έγιναν οι πρώτες σκέψεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε ήδη το πράσινο φως για το Άγιο Φως, που θα έρθει στην χώρα μας με τιμές αρχηγού κράτους. Βεβαίως όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας με την σημείωση βεβαίως ότι έως τις 2 Μαΐου θα έχουν προχωρήσει πολύ οι εορτασμοί. Τη Δευτέρα αναχωρεί για το Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει στο Ισραήλ είναι και η μεταφορά του Αγίου Φωτός, που για δεύτερη φορά έρχεται στην Ελλάδα εν μέσω πανδημίας.

***

Γιαγιά 101 ετών νίκησε τον covid

Μια ηλικιωμένη γυναίκα 101 ετών από το Γηροκομείο Καναλίων κατάφερε και νίκησε τον κορωνοϊό στο Βόλο. Η Ο.Κ. είναι από τις πιο παλιές τροφίμους του Γηροκομείου Καναλίων, όπως είπε στο magnesianews.gr ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος. Η επιστροφή της πριν 20 περίπου ημέρες ήταν ένα μεγάλο γεγονός χαράς που πλημμύρισε το Ίδρυμα. Η 101χρονη εισήχθη στο Νοσοκομείο Βόλου στις 27 Ιανουαρίου, μαζί με άλλους τρόφιμους του Ιδρύματος, οι οποίοι νόσησαν από κορωνοϊό. Έως τις 8 Μαρτίου, όπου και έλαβε εξιτήριο, νοσηλεύτηκε σε απλή κλινική κορωνοϊού με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να μένουν άναυδοι από τη μαχητικότητα της και την αποφασιστικότητά της να νικήσει τον κορωνοϊό και να ζήσει.

***

Ποιους ενόχλησαν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια

Αυτούς που ενόχλησαν (που ήταν λίγοι) τους ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας πως οι εκδηλώσεις συνδύασαν περηφάνια με σεμνότητα, την εθνική ισχύ με τον πολιτισμό και την αυτοπεποίθηση με την εξωστρέφεια και συμπλήρωσε: «ευτυχώς δεν ενόχλησαν παρά μόνον λιγοστούς, λιγοστούς αλλεργικούς με τη σημαία, με την πατρίδα, με την πρόοδο, φυλακισμένους στην κομματική τους κατάθλιψη».

***

Γυναίκα Πρόεδρος

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έχει για πρώτη φορά γυναίκα πρόεδρο. Πρόκειται για τη Νίκη Αναστασίου η οποία ήταν επικεφαλής του συνδυασμού ΚΙΦΙ που πήρε 57 ψήφους στις εκλογές αφήνοντας πίσω με 26 ψήφους τον Φρέσκο Άνεμο με επικεφαλής τον Γιάννη Παπαδημητρίου που ήταν ο βασικός διεκδικητής ενώ στην τρίτη θέση με 25 ψήφους ο Άκης Τσαλίκης από τη Θεσσαλονίκη. Μια γυναίκα λοιπόν στον χώρο της ιστιοπλοΐας, που συγκλονίστηκε το προηγούμενο διάστημα από τις καταγγελίες της Ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου

***

Ο Λαϊκός Εκσυγχρονιστής

Συμβαίνει καμιά φορά και στις καλύτερες (εξ αποστάσεως) συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπουργός να τον χρίζει ο Πρωθυπουργός… «Λαϊκό Εκσυγχρονιστή». Και Λαϊκό και Εκσυγχρονιστή γίνεται θα πείτε; Ναι όταν πρόκειται για πρωθυπουργικά εύσημα προς τον Άδωνη Γεωργιάδη για το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό για τις Λαϊκές Αγοράς (Υπαίθριο Εμπόριο). Το «Λαϊκός Εκσυγχρονιστής» επιδοκίμασε και Μάκης Βορίδης και ο κ. Γεωργιάδης το θεωρεί ως τίτλο τιμής και τον χαρακτηρισμό και τη στήριξη που έλαβε από τον Μάκη Βορίδη. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στέλιος Λιβανός είπε ότι πρόκειται για «Λαϊκό Καπιταλισμό». Πάντως με το νομοσχέδιο προωθείται, όπως είπε ο Άδωνις ,η ελληνική κουζίνα και τα ελληνικά πρωτογενή προϊόντα

***

Η ώρα της κρίσης για τον Νίκο Παππά

Έφθασε η ώρα της κρίσης για τον πρώην πανίσχυρο υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά και κατ’ επέκταση για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Ξεκινά σήμερα στις 9 το πρωί και θα είναι μαραθώνια συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής η εξέταση για πιθανή εμπλοκή του πρώην υπουργού στην υπόθεση Καλογρίτσα. Με λίγα λόγια η Βουλή θα αποφασίσει για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνήσει αν ο Νίκος Παππάς γνώριζε για τα τρία εκατομμύρια που ισχυρίζεται ότι έλαβε ο Καλογρίτσας από τη Λιβανέζικη CCC, ως προκαταβολή για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών με στόχο τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού ελεγχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ!

***

Ο Κουτσούμπας στον Εβρο

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται τον Έβρο, για δεύτερη φορά, μέσα σε ένα χρόνο. Την πρώτη ήταν μετά τα γεγονότα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τώρα, όμως, η επίσκεψη του γίνεται με αφορμή και τις πρόσφατες πλημμύρες στην περιοχή. Το πρόγραμμά του είναι φορτωμένο, αφού και στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης θα πάει και στην Ορεστιάδα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στο χωριό Απαλό για να συναντηθεί με την επιτροπή πλημμυροπαθών. Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί με σύσκεψη στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Αλεξανδρούπολης όπου θα συμμετέχουν φορείς και συνδικαλιστές από τον νομό Έβρου. Σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί, όπως η Εύβοια, η Καρδίτσα με τις μεγάλες πλημμύρες, η Λάρισα με τον μεγάλο σεισμό, αλλά και τώρα στον Έβρο, το ΚΚΕ, δια στόματος του Γραμματέα του, ζητάει να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους κατοίκους, αλλά και να προχωρήσουν τα έργα υποδομής. Ό,τι δηλαδή ζητούν και οι ίδιοι οι πληγέντες.

***

Τα λουκέτα στα μαγαζιά

Πολλά λουκέτα έχουν πέσει στην αγορά λίγο πριν από την επαναλειτουργία της. Ιδίως μετά τα Χριστούγεννα διαπιστώθηκαν προβλήματα ακόμη και στον πεζόδρομο της Ερμού όπου 5 καταστηματάρχες τα μάζεψαν κι έφυγαν. Το μεγαλύτερο ωστόσο δράμα, βιώνει η Τσακάλωφ από την πλατεία Κολωνακίου έως τη Δημοκρίτου, όπου ενοικιαστήρια έχουν μπει σε όλες σχεδόν τις βιτρίνες. Επίσης, στην Πατησίων από τα Χαυτεία έως τη Χαλκοκονδύλη και παραπέρα στην Λ. Αλεξάνδρας, τα παλιά καταστήματα με την ανδρική – κυρίως – ένδυση και υπόδηση αντιμετωπίζουν ζητήματα επιβίωσης ενώ στον ίδιο κεντρικό δρόμο έως την Αγίου Μελετίου , σε άνοδο και κάθοδο, ξενοικιάστηκαν 10 τουλάχιστον.