«Η πανδημία ήρθε ξαφνικά και έπληξε όλη τη γη, έκλεισε τον κόσμο στα σπίτια του και έθεσε περιορισμούς στη διασκέδαση» αναφέρουν οι διοργανωτές τoυ 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το πρόγραμμα του οποίου παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης.

«Όμως το φεστιβάλ αποτελείται από ανθρώπους, που όπως όλοι δεν παύουν να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο και να προσπαθούν να βρίσκουν λύσεις και τρόπους για να ξεπερνούν τις δυσκολίες.»

Συνεπώς για να μην ξαναλείψει από το κοινό του, το φεστιβάλ, μέσα από την ευελιξία που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες είναι εφέτος παρόν διαδικτυακά και θα αρχίσει στις 6 Απριλίου με το «Ντε Γκωλ» του Γκαμπριέλ Λε Μπομέν. Ο Λαμπέρ Ουϊλσόν σε μια ερμηνεία άξια μνήμης, υποδύεται τον θρυλικό ηγέτη της Γαλλίας την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου,

Ο «Ντε Γκωλ» είναι μια από τις μόλις τρεις ταινίες που απαρτίζουν το εφετινό διαγωνιστικό τμήμα της διοργάνωσης. Ολες έχουν διακριθεί και κερδίσει βραβεία: για το « Ντε Γκωλ», ο Λ. Ουϊλσόν απέσπασε το Swann d’or καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ Cabourg 2020. Τo «Ένας γιός» του Μεχντί Μπαρσαουϊ κέρδισε το César 2021 καλύτερου ηθοποιού και το βραβείο Orizzonti καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο φεστιβάλ Βενετίας 2019 (βραβευθείς ο Σαμί Μπουατζιλά).

Και το «Καλοκαίρι του ‘85» του έμπειρου Φρανσουά Οζόν απέσπασε δύο βραβεία καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού στους Φελίξ Λεφέμπερ και Μπενζαμέν Βοιασάν καθώς και το βραβείο φωτογραφίας, στα Lumières de la presse étrangère 2020. «Η συμμετοχή αυτών των ταινιών στο φεστιβάλ σηματοδοτεί κυρίως την ελπίδα και την αισιοδοξία των διανομέων που τις επέλεξαν και θα τις προβάλλουν στις αίθουσες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, για ένα καλύτερο αύριο στο χώρο του σινεμά» αναφέρει το φεστιβάλ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα υπόλοιπα προγράμματα του φεστιβάλ όπως το Πανόραμα με δώδεκα ταινίες ανάμεσα στις οποίες οι «Felicita», «Les eblouis» και «Une vie demente». Στις διαδικτυακές συναντήσεις θα συμμετέχουν αρκετοί καλλιτέχνες ανάμεσα στους οποίους ο Ντενί Πονταλιντέ, ηθοποιός στην ταινία «Effacer l’historique», η Βαλερί Ντονζελί. σκηνοθέτις της ταινίας «Notre Dame» και οι Μ. Μπαρσαουϊί, Λ. Ουϊλσόν.

Στο τέλος, θα απονεμηθούν δύο βραβεία, της κριτικής επιτροπής και του κοινού – και τα δύο δημιουργίες του Οίκου ZOLOTAS (το βραβείο κοινού προσφορά της μπύρας Fischer θα συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ).

Στις τιμές εισιτηρίου, η κάθε προβολή ταινίας εκτός Διαγωνιστικού θα κοστίζει 3 € και εκείνη για κάθε ταινία Διαγωνιστικού 4 €. Οι ταινίες του διαγωνιστικού θα είναι διαθέσιμες για συγκεκριμένες ημερομηνίες: η καθεμία για δυο μέρες (η θέαση θα πρέπει να γίνει μέσα στις 48 ώρες διαθεσιμότητας). Τέλος, θα διατεθεί περιορισμένος αριθμός πακέτων εισιτηρίων για ενότητες του Φεστιβάλ σε προνομιακή τιμή και η προπώληση ξεκινά Δευτέρα 5 Απριλίου στις 12:00 το μεσημέρι (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ, www.festivalfilmfrancophone.gr και στα τηλέφωνα 210 33 98 651, 210 3398 600)