Ως την «πιο τραγική ημέρα από την αρχή της πανδημίας» χαρακτηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ τη σημερινή καθώς, όπως τονίζει «όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες μέχρι τελευταίας και οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορωνοϊό εκτός ΜΕΘ είναι οι περισσότεροι».

Μάλιστα, όπως τονίζει, τα νοσοκομεία θέλουν ακόμη μία ΜΕΘ δεκάδων κλινών κορωνοϊού προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους διασωληνωμένους που βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους.

«Σε κάθε νοσοκομείο, δεκάδες ασθενείς με κορωνοϊό είναι συνδεδεμένοι με συσκευή υψηλής ροής οξυγόνου που πολλοί εξ αυτών θα χρειασθούν διασωλήνωση τις επόμενες ώρες, ενώ κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Ευαγγελισμού, που έχει 20 τέτοιους νοσηλευόμενους ασθενείς και δύο διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ,  οι γιατροί έλεγαν στον γιο 70χρονου που πέθανε διασωληνωμένος πολλές ημέρες στο Αμαλία Φλέμινκ να βρει ο ίδιος ΜΕΘ για τον πατέρα του.

«Τη πρώτη ημέρα της διασωλήνωσης του είπαν ότι είναι 40ος στη λίστα αναμονής και μετά, 8 ημέρες του είπαν ότι είναι 51ος. Κάθε ημέρα έπεφτε σειρά αντί να ανεβαίνει».

Η ομοσπονδία, επίσης καταγγέλλει, ότι πέθανε 82χρονη διασωληνωμένη ασθενής στη “Παμμακάριστο” ευρισκόμενη 10 ημέρες σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Και δεκάδες άλλα τέτοια παραδείγματα που αποτυπώνουν την επιλογή περιστατικών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια και άλλα κριτήρια.

Η ΠΟΕΔΗΝ, θέτει δύο ερωτήματα, λέγοντας πώς «το ζήτημα είναι γιατί να φθάνουμε στο σημείο να επιλέγονται ασθενείς για ΜΕΘ», ζητώντας να γνωστοποιηθούν «ποια είναι τα κριτήρια» των  επιλογών αυτών.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΘΡΙΑΣΙΟ οκτώ διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΝΙΚΑΙΑ δεκαέξι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ δύο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΕΡΥΘΡΟΣ άνοιξε προχθές 10 επί πλέον κλίνες ΜΕΘ φθάνοντας 30 κλίνες. Γέμισαν όλες εν ριπή οφθαλμού και έχει τρεις διασωληνωμένους εκτός.
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. Τέσσερεις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
ΕΛΠΙΣ. τεσσερις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
ΛΑΙΚΟ τέσσερεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ. επτά διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΤΖΑΝΕΙΟ. πέντε διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ. δύο διασωληνωμένοι εκτόςΜΕΘ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ. εννιά διασωληνωμένοι σε λίστα αναμονής.

Αναφορικά με την Αττική έχει μόνο 385 κλίνες ΜΕΘ και συγκεκριμένα:

ΚΑΤ: 51 κλίνες
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 25 κλίνες
ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 9 κλίνες
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 16 κλίνες
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 58 κλίνες
ΣΩΤΗΡΙΑ: 84 κλίνες
ΕΛΠΙΣ: 6 κλίνες
ΝΙΜΙΤΣ: 6 κλίνες
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 16 κλίνες
ΕΡΥΘΡΟΣ: 30 κλίνες
ΤΖΑΝΕΙΟ: 10 κλίνες
ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 κλίνες
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 κλίνες
ΑΤΤΙΚΟ: 45 κλίνες