Το νέο όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας έχει όνομα… self test.

Από τις αρχές Απριλίου ξεκινά η λειτουργία της διαδικασίας του self test η οποία θα λειτουργήσει, συμπληρωματικά στην στρατηγική της κυβέρνησης για ασφαλή έξοδο από τα lockdown, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Η διαδικασία των self test θεωρείται αναγκαία και απαραίτητη από την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει σταδιακά το άνοιγμα της αγοράς και των δραστηριοτήτων.

Σημειώνεται πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ πληρούν όλες τις προδιαγραφές των rapid test και είναι ρινικά ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ απλά στη χρήση και με απλές οδηγίες χρήσης.

Τα self test στα φαρμακεία

Η διάθεση των self test θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου από τα φαρμακεία, ενώ θα είναι διαθέσιμο ένα τεστ την εβδομάδα σε κάθε πολίτη για διάστημα δύο μηνών.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός, εξετάζεται τις πρώτες ημέρες το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών.

Οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2.

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση 7 ημερών από την προηγούμενη παραλαβή.

Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό.

Τι θα γίνει αν το self test βγει θετικό

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό, τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο rapid από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19. Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Τέλος, κάτι σημαντικό: Αν υπάρχουν συμπτώματα, θα πρέπει οι πολίτες να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

 • Εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια, επιχειρήσεις (μια φορά την εβδομάδα)
 • Στα σχολεία: υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μια φορά την εβδομάδα
 • Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες δεν είναι υποχρεωτικό.

Οδηγίες: Πώς γίνεται το self test

 1. Καθαρίστε την επιφάνεια που θα ανοίξετε το τεστ. Διαβάστε καλά τις οδηγίες.
 2. Πλύντε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό ή αντισηπτικό.
 3. Ανοίξτε την ειδική συσκευασία, μην αγγίξετε τη μαλακή περιοχή με τα χέρια σας, ούτε να την ακουμπήσετε πουθενά.
 4. Βάλτε τη μαλακή πλευρά μέσα στο ρουθούνι σας, μέχρι να αισθανθείτε αντίσταση.
 5. Περιστρέψετε αργά τη μπατονέτα και τρίψτε ελαφρά στα τοιχώματα, αρκετές φορές.
 6. Επαναλάβετε και στο άλλο ρουθούνι, με τον ίδιο τρόπο.
 7. Στη συνέχεια, αναμειγνύετε το δείγμα με το υγρό που παρέχεται στο κιτ και αναμένετε το αποτέλεσμα.
 8. Βάλτε το χρησιμοποιημένο τεστ στην ειδική σακούλα που βρίσκετε μέσα στη συσκευασία, ακολουθήστε τη διαδικασία απόρριψης όπως αυτή περιγράφεται στο κουτί.