Πριν από το Πάσχα θα γίνει το τρίτο ραντεβού (63ος γύρος) στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ψυχραιμία

Στον απόηχο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο «Θέμα 104,6», τόνισε ότι η Ελλάδα επέβαλε τον ρυθμό της όσον αφορά τη Τουρκία, ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία χωρίς ωραιοποίηση της κατάστασης και αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξήγησε παράλληλα, πως η Ελλάδα πράγματι χρησιμοποιεί τη μέθοδο του μαστιγίου και του καρότου επισημαίνοντας ότι η Αθήνα θέλει να υπάρχει το πλαίσιο των κυρώσεων στο τραπέζι όμως πιστεύει και θέλει να διατηρήσει τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Προβληματισμός για Τουρκία, Ρωσία και Κίνα

Ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ελληνική πλευρά έχει καταφέρει να αναδείξει τη στάση της Τουρκίας ως σε ένα ζήτημα ευρωτουρκικό και όχι περιφερειακό, ενώ αποκάλυψε πως ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, μίλησε στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου για τη στάση της Τουρκίας σημειώνοντας πως η στάση της Άγκυρας τον έχει προβληματίσει όπως και της Ρωσίας και της Κίνας.