Σε ηλικία 80 ετών άφησε την τελευταία πνοή του ο Γάλλος Μπερτράν Ταβερνιέ, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης πολύ όμορφων ταινιών («Το ξεκαθάρισμα», «Νόμος 627», «Γλυκιά νοσταλγία»), υπήρξε επίσης και συγγραφέας κινηματογραφικών βιβλίων γιατί το σινεμά ήταν το πάθος του.

Στο «Αmis Αmericains: Εntretiens avec les grands auteurs d΄ Ηollywood» ο Ταβερνιέ έγραψε για τους αμερικανούς σκηνοθέτες που τον επηρέασαν περισσότερο από κάθε άλλον, αυτούς που ο ίδιος θεωρεί «φίλους του»: τον Τζον Φορντ, τον Μπίλι Γουάιλντερ, τον Τζον Χιούστον αλλά και τον Μάρτιν Σκορσέζε ο οποίος μάλιστα έχει παίξει σε ταινία του Ταβερνιέ, το «Μετά τα μεσάνυχτα» για την οποία ο πρωταγωνιστής της, Ντέξτερ Γκόρντον, είχε προταθεί για το Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου.

Στην Αμερική ο Ταβερνιέ γύρισε και την «Καταιγίδα στην ομίχλη» ένα σύγχρονο νουάρ με πρωταγωνιστή τον Τόμι Λι Τζόουνς.

Γεννημένος στις 25 Απριλίου 1941 στη Λυών, ο Ταβερνιέ ασχολήθηκε με πολλά είδη αλλά ενδιαφερόταν πάντα για τη ματιά των ανθρώπων που ζούσαν από πρώτο χέρι τα γεγονότα, που βρίσκονταν μέσα στα πράγματα. «Οι περισσότερες ταινίες μου έχουν να κάνουν με τον λαό» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ το 2011 με αφορμή την ταινία του «Η Πριγκίπισσα του Μονπενσιέ».

Ο Ταβερνιέ έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα καθότι η δεύτερη γυναίκα του είχε περάσει πολλά χρόνια στην χώρα μας και «μεταφέρει» την αγάπη της για αυτήν.

Αν και ο ίδιος ποτέ δεν κέρδισε κάποιο πολύ σημαντικό βραβείο (παρότι τα μεγάλα φεστιβάλ πάντοτε τον καλούσαν), μέρος του έργου του έχει εκτιμηθεί αφάνταστα. Ιστορικοί έχουν κατατάξει τις ταινίες «Η ζωή και τίποτ΄ άλλο» και «Λοχαγός Κονάν» στις καλύτερες που έχουν γυριστεί ποτέ για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.