Παίζει ωραία παιχνίδια η ποδοσφαιρική μοίρα καμιά φορά. Το τελευταίο θετικό αποτέλεσμα που πήρε η Εθνική κόντρα σε μεγάλη ομάδα ήταν πριν 4 χρόνια στις 25 Μαρτίου κόντρα στο Βέλγιο (1-1). Μετά από 1460 μέρες καλείται να κάνει κάτι αντίστοιχο την ίδια μέρα κόντρα στην Ισπανία για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Είναι η μέρα της Εθνικής μας ομάδας η 25η Μαρτίου; Μπορεί. Άλλωστε είναι μια ιστορικής σημασίας μέρα για τη χώρα μας λόγω της εθνικής εορτής που τιμάται ο Εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ωστόσο, τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά από εκείνη την ημέρα.

Τότε η Ελλάδα πήρε έναν «χρυσό» βαθμό κόντρα στο Βέλγιο, καθώς σε συνδυασμό με τα επόμενα αποτελέσματα στον όμιλο της κατάφερε να τερματίσει πάνω από τη Βοσνία στη 2η θέση και να παίξει στα μπαράζ του Μουντιάλ.

Εκεί η Εθνική στάθηκε άτυχη και συνάντησε την Κροατία, η οποία στη συνέχεια έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης. Στο πρώτο παιχνίδι ηττήθηκε με 4-1, ενώ στο Καραϊσκάκη η μεταξύ τους αναμέτρηση ήρθε ισόπαλη χωρίς σκορ.

Μπορεί να μην ήταν η καλύτερη δυνατή πορεία της Ελλάδας διαχρονικά, όμως ήταν απόλυτα αξιοπρεπής. Μια πορεία που πλέον με την ΕΠΟ της… εξυγίανσης φαντάζει άπιαστο όνειρο.

Τότε στον πάγκο της καθόταν ο Μίκαελ Σκίμπε, ο οποίος είχε καταφέρει να συμαζέψει αρκετά την ομάδα. Ωστόσο, ο 55χρονος τεχνικός έφυγε κακήν-κακώς για τον διαδεχθεί ο 67χρονος Άγγελος Ανστασιάδης, ο οποίος στη συνέχεια αντικαταστάθηε από τον νυν τεχνικό της ομάδας, Φαν Σιπ.

Τότε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε έναν σταθερό κορμό παικτών, οι οποίοι μάλιστα ήταν και δεδομένης αξίας. Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Σάμαρης, Σταφυλίδης, Μήτρογλου. Αντιθέτως, τα τελευταία 2 χρόνια έχουν παίξει στην εθνική 50 διαφορετικοί παίκτες, εκ των οποίων κάποιοι δεν βρίσκονται και στην καλύτερη αγωνιστική τους κατάσταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τους 26 παίκτες που έχει συμπεριλάβει στην αποστολή ο Φαν Σιπ για το αποψινό παιχνίδι με την Ισπανία, μόνο οι 8 από αυτούς βρίσκονταν και στην αποστολή της ομάδας στο τελευταίο μεγάλο αποτέλεσμα της, κόντρα στο Βέλγιο. Ο λόγος για τους Καπίνο, Ανδρούτσο, Τζαβέλλα, Μάνταλο, Φορτούνη, Ζέκα, Μπακασέτα, Σιώπη.

Επίσης τότε η «γαλανόλευκη» είχε μια σταθερή έδρα, το Καραϊσκάκη, ενώ τα τελευταία χρόνια ούτε αυτό δεν έχει εξασφαλιστεί με αποτέλεσμα να έχει παίξει κάποια παιχνίδια ακόμη και στο γήπεδο της Ριζούπολης, το οποίο σίγουρα δεν ανήκει στην ελίτ των ελληνικών γηπέδων.

Εν ολίγοις μέσα σε αυτά τα 4 χρόνια μεσολάβησε μια σειρά από γεγονότα που κάθε άλλο παρά καλό έχουν κάνει στην Εθνική, η οποία από τα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου βρέθηκε να παίζει… τελικούς στο Nations League με τη Μολδαβία και το Κόσοβο και να μην φτάνει καν στην πρόκριση.

Έτσι λοιπόν, ακόμα και η μέρα της να είναι η 25η Μαρτίου, η αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας απόψε η Εθνική είναι πέραν των δυνατοτήτων της. Ωστόσο, γίνονται και θάυματα…

Μια αναδρομή όμως στο τελευταίο σημαντικό θετικό αποτέλεσμα κόντρα σε μεγάλη ομάδα έχει το ενδιαφέρον της.

Η Εθνική δεν είχε θέλξει με την απόδοση της επιθετικά αλλά έκανε ένα τρομερό παιχνίδι αμυντικά και κράτησε μέχρι το 89′ στο μηδέν τους γηπεδούχους, που μέχρι την έναρξη του αγώνα είχαν 21 γκολ σε τέσσερα ματς. Μέχρι το 65′ το Βέλγιο δεν είχε απειλήσει ουσιαστικά την Ελλάδα, όμως η κόκκινη του Ταχτσίδη σε αυτό το λεπτό άλλαξε τις ισορροπίες.

Η «γαλανόλευκη» είχε πάρει το προβάδισμα από το 46′ με πανέμορφο γκολ του Μήτρογλου, κρατούσε το μηδέν έχοντας σε σπουδαία μέρα τον Καπίνο αλλά και την μεσοαμυντική της γραμμή, όμως όντας και με δέκα παίκτες δέχτηκε την ισοφάριση στο 89′ από τον Λουκακού.

Μάλιστα, το τελικό 1-1 δεν είχε αφήσει καθόλου ικανοποιημένο το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, καθώς είχε φτάσει πολύ κοντά στη νίκη.