Λαμπρή ημέρα σήμερα για την Ελλάδα που γιορτάζει τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας της με εκδηλώσεις που ίσως για πρώτη φορά θα συμβούν. Όλα θα ξεκινήσουν από το πρωί στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου θα γίνει η έπαρση της σημαίας. Δεν θα είναι μια συνηθισμένη εκδήλωση. Θα εξαρτηθεί βεβαίως και από τον καιρό και από την τηλεοπτική εικόνα που θα υπάρξει. Γιατί η τηλεοπτική εικόνα της έπαρσης της σημαίας με τον Εθνικό Ύμνο να  ψάλλει η Ελληνίδα σοπράνο Αναστασία Ζαννή, με τους εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς να παρουσιάζουν όπλα και την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία παρούσα, θα κάνει τον γύρο του κόσμου. Εν συνεχεία, μετά την δοξολογία, θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση, η οποία θα διαρκέσει 41 λεπτά (λόγω μέτρων) με τους ιππείς να παρελαύνουν για πρώτη φορά, τα μηχανοκίνητα και τα πεζοπόρα τμήματα να ακολουθούν.  Ήταν ίσως η πρώτη φορά, μετά από ένα χρόνο, που ο ειδήσεις για τον φονικό ιό πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

***

Κι όμως την ώρα που προσγειωνόταν το βασιλικό Voyager της RAF, βαμμένο με την βρετανική σημαία μεταφέροντας στην Αθήνα τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου Πρίγκηπα Κάρολο και την Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε νέα κρούσματα, πάλι πάνω από 3.000 και νέο ρεκόρ διασωληνωμένων που έφτασαν σχεδόν τους 700. Αλλά είπαμε ότι ο κορωνοϊός, η ασφυξία του ΕΣΥ, τα προβλήματα από την χρησιμοποίηση του 251 ΓΝΑ, πέρασαν (σε αυτές τις δύο ημέρες) σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε οι ειδήσεις ήτα συνεχείς. Άρχισαν, βλέπετε, από το απόγευμα να συγκεντρώνονται οι καλεσμένοι στην Εθνική Πινακοθήκη σε μια περιήγηση που θα τους μείνει αξέχαστη. Και αμέσως  μετά ήταν το επίσημο δείπνο, όταν το Προεδρικό Μέγαρο άνοιξε για δεύτερη φορά εν μέσω πανδημίας τις πύλες του (η πρώτη ήταν για τον Αιγύπτιο Πρόεδρο). Το μενού ήταν όντως εντυπωσιακό. Και εξηγούμαι…

***

Η Πεσκανδρίτσα, ο κιμάς γαρίδας και το Χριστόψαρο  στο Προεδρικό

Το πώς κατέληξαν στο συγκεκριμένο μενού στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό έχει ενδιαφέρον και πολύ παρασκήνιο, αλλά δεν είναι της ώρας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι σέρβιραν ένα μενού που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει και είχε την υπογραφή του Master Chef Λευτέρη Λαζάρου. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή στο δεύτερο πιάτο είχε περιληφθεί κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών. Εάν δεν κάνω λάθος, που μάλλον δεν κάνω, ο αρχιμάγειρας Λαζάρου κέρδισε το αστέρι Michelin με τον κιμά γαρίδας, σε παστίτσιο. Πάντως με το μενού αυτό σίγουρα οι καλεσμένοι της Προέδρου της Δημοκρατίας έφυγαν από το Προεδρικό πλήρως ικανοποιημένοι από την πανδαισία των γεύσεων που γευτεί. Και το σημαντικότερο, ξεφύγαμε, στα επίσημα δείπνα, από την συνηθισμένη σφυρίδα με μπρόκολο, σήμα κατατεθέν των προηγούμενων προέδρων.

Για αυτό πιθανόν να επελέγη ο σεφ Λαζάρου να μαγειρέψει ένα μενού που περιλαμβάνει αποκλειστικά γεύσεις της θάλασσας. Το μενού (σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει) ήταν γκουρμέ, αφού ακόμα και στο καλωσόρισμα υπήρχε μπισκότο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού. Εάν αυτό ήταν το καλωσόρισμα, πώς ήταν άραγε το πρώτο πιάτο; Κακαβιά πεσκανδρίτσας, όχι από όπου κι όπου αλλά από την Εύβοια, με σέλινο, μυρώνιθα, καυκαλήθρες και εξτρά παρθένο ελαιόλαδο (Καλαμάτας). Θα πείτε τελειώσαμε; Οχι βεβαίως ακολουθεί και δεύτερο πιάτο, αυτό με τον κιμά γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλο λαχάνου, αρωματισμένος με κιτρινόριζα και κρόκο Κοζάνης και μετά το κυρίως πιάτο. Επρόκειτο για μια γαστρονομική πανδαισία, αφού στο κύριο πιάτο ήταν φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και τοματίνια Κρήτης. Έχετε προσέξει φαντάζομαι ότι τα προϊόντα για την παρασκευή του δείπνου προέρχονται από όλη την Ελλάδα. Και επιδόρπιο; Θα τους άφηναν χωρίς επιδόρπιο;

Επιδόρπιο από λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και κρέμα αρωματισμένη με μπαχαρικά και φιστίκια Αιγίνης. Τα δε κρασιά ήταν δύο λευκά (Φοίβος Παπαστρατής και ποικιλία Μαλαγουζιά) και ένα γλυκό κόκκινο κρασί Αποσπερίτης. Τέλος, καφές (γαλλικός).

***

Η Προεδρία της Δημοκρατίας κάλεσε, όπως έμαθα από ελληνικής πλευράς μόνον τους… θεσμικούς. Ήτοι τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, τον κεντρικό τραπεζίτη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Οι περισσότεροι στο Προεδρικό ήταν οι προσκεκλημένοι και μέλη των αντιπροσωπειών τους.

***

Η πρώτη πτήση Ελλήνων με Rafale

Την ώρα που θα πετούν στον ουρανό της Αθήνας τα γαλλικά Rafale με Γάλλους χειριστές, τιμώντας τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, στους ουρανούς της Γαλλίας θα πετούν τα Rafale με Έλληνες χειριστές. Σας αποκαλύπτω ότι άρχισαν από χθες τις εκπαιδευτικές πτήσεις τους στα Rafale οι τέσσερις Έλληνες πιλότοι που πήγαν στην Γαλλία. Ήδη ολοκλήρωσαν την επίγεια εκπαίδευσή τους και βγήκαν στον… αέρα. Σε λίγες εβδομάδες αναχωρούν άλλοι τέσσερις πιλότοι για την Γαλλία για να εκπαιδευτούν και αυτοί στα Rafale και το πρώτο μαχητικό, με τα ελληνικά χρώματα,  να το προσγειώσει στην Τανάγρα, Έλληνας επισμηναγός τον Ιούνιο. Να σημειώσω ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα έχει αμέσως μετά την παρέλαση γεύμα εργασίας με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο στην Λέσχη Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν ξέρω λόγω της ημέρας φάνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά, αλλά σίγουρα θα συζητήσουν τα πάντα από την κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο, τις σχέσεις Ευρώπης- Τουρκίας έως και τα εξοπλιστικά.

***

Οι Ρώσοι στην Ηρώδου Αττικού

Οι Ρώσοι, διαθέτουν ένα ιδιόκτητο οίκημα, στην οδό Ηρώδου Αττικού, μερικά μέτρα από το Μέγαρο Μαξίμου. Από εκεί περνούν όλοι οι αξιωματούχοι που επισκέπτονται την χώρα μας. Τελευταίως το επισκέφθηκε ο Λαβρώφ, όπου μάλιστα μέσα εκεί είχε και μερικές επίσημες συναντήσεις. Χθες βράδυ διανυκτέρευσε εκεί ο εκπρόσωπος του Πούτιν στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, Πρωθυπουργός  Μιχαήλ Μισούτιν: «Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα», ήταν το μήνυμα του Προέδρου Πούτιν προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η εκπροσώπησή του από τον Μισούτιν έχει τη σημασία της. Γιατί πιθανόν να μην το ξέρετε αλλά ο Ρώσος Πρωθυπουργός, είναι εξπέρ στα φορολογικά (ήταν πριν γίνει πρωθυπουργός επικεφαλής της Φορολογικής Υπηρεσίας) και στα τραπεζικά, αφού εργάστηκε για την επενδυτική εταιρία UFG, η οποία συνεργαζόταν με την Deutsche Bank. Αυτός είναι και ο λόγος που «χρεώθηκε» στον Χρήστο Σταϊκούρα να τον υποδεχτεί. Να σημειώσω ότι έχει και το ίδιο χόμπι που έχει και ο Πούτιν, δηλαδή το χόκεϊ επί πάγου.

***

Στο κινητό του Ρώσου Πρωθυπουργού

Θέλω να σταθώ ακόμα λίγο στους Ρώσους γιατί, νομίζω έχουν ενδιαφέρον. Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να ξέρετε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν δεν μας έστειλε μόνον τον Πρωθυπουργό του Μιχαήλ Μισούτιν. Μας έστειλε ότι καλύτερο διέθετε στην ρωσική κυβέρνηση όπως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αλεξέι Οβερτσούκ, τον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος δεν είναι καθόλου τυχαίο πρόσωπο, αφού επί μία 20ετία ήταν ο ισχυρός άνδρας της Αεροφλότ και τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γκρουσόβ, ο οποίος είναι η τρίτη φορά που έρχεται στην Ελλάδα.

***

Και εκεί που συνομιλούσαν με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Ρώσος αντιπρόεδρος βγάζει το κινητό του και δείχνει στον κ. Μητσοτάκη τα κέντρα πιστοποίησης εμβολιασμού covid που λειτουργούν στη Ρωσία. Έγινε κουβέντα, εάν ενδιαφέρεσθε και για τα εμβόλια Σπούτνικ και για την αποτελεσματικότητά τους, αλλά να ξέρετε ότι για τα εμβόλια αυτά, μόνον εάν τα εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα τα παραγγείλουμε.
Ωστόσο οι Ρώσοι έκαναν και ένα μικρό… παζάρι στην Αθήνα.

***

Ρωσικό παζάρι

Ζήτησαν, όπως μου είπαν αρμοδίως, προκειμένου να μας επιστρέψουν τα αρχεία των Εβραίων της Θεσσαλονίκης (που άρπαξαν από τους Ναζί), να τους παραδώσουμε πρώτα το ρωσικό αυτοκρατορικό αρχείο των Χανίων, εν συνεχεία 80.000 ευρώ για τη φύλαξη  των αρχείων και έναν πίνακα της συλλογής Κωστάκη που φυλάσσεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Παζάρι, όχι παίξε γέλασε.

***

Πότε θα γιορτάσει τα 200 χρόνια η Βουλή

Ο επίσημος εορτασμός για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης δεν γίνει στη Βουλή ανήμερα της 25ης Μαρτίου, αλλά στις 19 Απριλίου. Δεν θέλησαν, βλέπετε, οι βουλευτές να συμπέσουν με τους επίσημους εορτασμούς. Αλλά στις 19 Απριλίου θα υπάρξουν δύο εκθέσεις στη Βουλή, μία στο Περιστύλιο του Περικλέους και μία άλλη στην Αίθουσα Τροπαίων. Η πρώτη έκθεση θα περιλαμβάνει την αφύπνιση των Ελλήνων για την Επανάσταση και η δεύτερη θα αποτελεί ένα αποτύπωμα της Επανάστασης. Όλα αυτά από τα ιστορικά αρχεία της Βουλής.

***

Στρατηγός Φλώρος: Είναι ωραίο να είσαι Έλληνας

Η  ημερήσια διαταγή του στρατηγού Φλώρου για την 25η Μαρτίου εφέτος είναι διαφορετική. Αφού αναφέρεται στους αγώνες των αγωνιστών του 21 και στους αγώνες του έθνους προειδοποιεί: «Κανείς δεν πρέπει να μπερδεύει την αυτοσυγκράτηση, την σιωπή, την καρτερία, την υπομονή ως αδυναμία… Κανείς!» Για να συμπληρώσει «Είναι ωραίο να είσαι Έλληνας. Βαρύ αλλά ωραίο!!! Πολύτιμο! Μοναδικό!!!» Απευθυνόμενος στους άνδρες και στις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει:

«Κι εδώ στέκεστε εσείς!! Οι φύλακες του Έθνους! Οι απόγονοι εκείνων των υπέροχων Ελλήνων, εκείνων των υπέροχων προγόνων. Οι ακοίμητοι φρουροί από το Ορμένιο του Έβρου μέχρι το Καστελλόριζο, δίνοντας το βροντερό «ΠΑΡΩΝ» εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες το χρόνο… ΠΑΝΤΟΥ… Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Πατρίδας… και πέρα απ’ αυτά».

***

Σύνοδος Κορυφής από την…πρεσβεία

Ο τελευταίος που θα αποχωρήσει από την Αθήνα επιστρέφοντας στην Κύπρο θα είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μάλιστα ενδέχεται να  μετάσχει στην  διαδικτυακή σύνοδο κορυφής από την κυπριακή πρεσβεία στην Αθήνα. Ο Κύπριος Πρόεδρος εκτός από τις συναντήσεις που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, συναντήθηκε και με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, ενώ είχε συνομιλία και με τους υπουργούς Δένδια και Παναγιωτόπουλο.

***

Να μην ξεχνάμε και τον Covid

Όσον αφορά τον Covid (για να μην τον ξεχνάμε) οι Ειδικοί μου λένε ότι τα κρούσματα που καταγράφονται τούτες τις ημέρες, έχουν προέλευση την Καθαρά Δευτέρα. Μας είπαν άλλωστε να προσέχουμε και να τηρούμε τα μέτρα, αλλά ορισμένοι δεν το έκαναν. Επιπλέον εξηγούν την έννοια του self test. Σημαίνει τεστ το οποίο μπορείς να το κάνει κάποιος ή κάποια μόνος ή μόνη. Χωρίς να χρειάζεται φαρμακοποιό ή οποιονδήποτε άλλον. Και οι ειδικοί κυρίως οι Εντατικολόγοι αναφέρονται στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Μα πάντα, λένε υπήρχαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κυρίως όταν το νοσοκομεία  εφημέρευαν.