Περίπου 300 απλές κλίνες και άλλες 60 κλίνες εντατικής ανοίγουν τις επόμενες ημέρες στο λεκανοπέδιο Αττικής, προκειμένου να αντέξει το σύστημα υγείας να καλύψει τα νέα περιστατικά που προκύπτουν καθημερινά. Το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει κορύφωση του κύματος που διανύουμε ως το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης, με αποτέλεσμα να αναζητούνται ως το ερχόμενο Σάββατο, όλοι οι διαθέσιμοι χώροι από χειρουργεία ή αίθουσες ανάνηψης που δεν χρησιμοποιούνται στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, για να καλύψουν τις ανάγκες σε ΜΕΘ για περιστατικά covid.

Αντίστοιχα, η 1η ΥΠΕ προγραμματίζει το άνοιγμα 30 κλινών σε κάθε ένα από τα 9 γενικά νοσοκομεία της Αθήνας σταδιακά τις επόμενες ημέρες, με τη σύμπτυξη περαιτέρω των θαλάμων που νοσηλεύουν γενικά περιστατικά. Εξαιρούνται από την οργάνωση αυτή, τα ογκολογικά και παιδιατρικά νοσοκομεία.

Η δυνατότητα στελέχωσης των νέων κλινών απλών θαλάμων ή εντατικής δίνεται τώρα με την επίταξη των γιατρών του ιδιωτικού τομέα που παρουσιάστηκαν σε ποσοστό 91%, για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του τρίτου κύματος.

Στο μεταξύ μπήκαν σήμερα στη μάχη του covid επιπλέον 400 κλίνες από τον Ερυθρό Σταυρό που μετατράπηκε σε νοσοκομείο για κάλυψη μόνο περιστατικών κορωνοϊού, ενώ από αύριο η εφημερία του νοσοκομείου για τα γενικά περιστατικά, θα καλυφθεί από τα στρατιωτικά νοσοκομεία 251 ΓΝΑ και 417 ΝΙΜΤΣ.

Αύξηση στα εξιτήρια

Διαβλέποντας την αρχή μιας σταθεροποίησης στην πορεία της πανδημίας, οι ειδικοί του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, περιμένουν τις αμέσως επόμενες ημέρες να αρχίσουν να αυξάνονται και τα εξιτήρια, γιατί ήδη έχει περάσει αρκετός καιρός από την έναρξη του πρώτου κύματος, ώστε να δικαιολογείται πλέον η δυνατότητα επιστροφής των ασθενών στο σπίτι τους. Ο χρόνος νοσηλείας διαφέρει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όμως η νοσηλείες σε απλό θάλαμο κυμαίνονται από 10-15 ημέρες και η παραμονή στην εντατική μπορεί να φτάσει ακόμη κι ένα μήνα, όμως ο μέσος όρος της νοσηλείας συνολικά υπολογίζεται περίπου στον ένα μήνα.

Για την ώρα η πληρότητα στις απλές κλίνες είναι στο 85% και στις κλίνες ΜΕΘ στο 94%, όμως με το άνοιγμα των νέων 300 απλών κλινών και των 60 κλινών ΜΕΘ, αναμένεται να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των επομένων ημερών.

Συνυπολογίζοντας τους γιατρούς που επιτάχθηκαν, δίνεται τώρα η δυνατότητα ανάπτυξης νέων απλών κλινών covid, με αναλογία ενός γιατρού ανά οκτώ ασθενείς. Πρώτα στην ανάπτυξη των νέων κλινών θα είναι το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το νοσοκομείο Αλεξάνδρα.

Τα νοσοκομεία αυτά θα συνεπικουρούν τα νοσοκομεία αναφοράς Σισμανόγλειο και Σωτηρία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συντονισμού που έχει στόχο την ισόρροπη κατανομή των περιστατικών στο λεκανοπέδιο, προκειμένου να αξιοποιούνται κατάλληλα οι κενές κλίνες και να παρέχεται άρτια περίθαλψη στους ασθενείς.

Στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την ανάπτυξη νέων κλινών covid, συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας  με τη διάθεση 300 κλινών από τον όμιλο Hellenic Healthcare Group, το Ιασώ 100 κλινών, την Ευρωκλινική που ξεκινά από αύριο με 60 κλίνες, ενώ στο Λητώ νοσηλεύονται ήδη 45 περιστατικά covid και στο Ιατρικό Περιστερίου έχουν νοσηλευτεί 94 περιστατικά covid και άλλα πέντε νοσηλεύονται στη ΜΕΘ της κλινικής.