Μεγάλο προβάδισμα 15,1 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της MARC, που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

«Όχι» στις διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, λέει η πλειοψηφία των πολιτών, οι οποίοι – κουρασμένοι από την πολύμηνη καραντίνα – ζητούν χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και χαρακτηρίζουν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα περιστατικά αστυνομικής βίας ως μεμονωμένα.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,1%, έναντι 20,5% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά δηλαδή 15,6 μονάδων. Ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,2%, η Ελληνική Λύση με 4,2%, το ΜέΡΑ25 με 2,8%. Άλλο κόμμα προτιμά το 4,6%. Στο 3,4% το άκυρο/λευκό, στο 11,7% οι αναποφάσιστοι. «Δεν θα ψηφίσω» απαντά το 5%.

Πώς αξιολογούν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ

Το 52,7% αξιολογεί συνολικά θετικά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον 1,5 χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία. Στον αντίποδα, αρνητικά αξιολογεί την κυβέρνηση το 46,5%.

Το 77,8% αξιολογεί αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 20,1% αξιολογεί τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θετικά ή μάλλον θετικά.

Τι λένε για αστυνομική βία και διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας

Σχετικά με τα περιστατικά αστυνομικής βίας, το 57,3% εκτιμά πως αυτά είναι μεμονωμένα και δεν χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των αστυνομικών. Το 20,9% εκτιμά πως τα φαινόμενα βίας είναι αρκετά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αυταρχικό κράτος. Το 19,7% απαντά πως η αστυνομοκρατία είναι βασική κυβερνητική επιλογή.

Την ίδια στιγμή, το 68,6% πιστεύει πως θα πρέπει να αποφεύγονται οι διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, ενώ το 30,1% θέλει να συνεχίζουν να πραγματοποιούνται.

Τι λένε για την επιστράτευση γιατρών

Ως προς το «καυτό» θέμα των ημερών, την επιστράτευση γιατρών του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή, προκειμένου να συνδράμουν το ΕΣΥ, που πιέζεται λόγω της έξαρσης της πανδημίας, το 73,2% εμφανίζεται σύμφωνο με την απόφαση της κυβέρνησης, ενώ το 20,3% διαφωνεί.

Τι λένε οι πολίτες για το Lockdown

Το 65,5% των πολιτών ζητά χαλάρωση των περιορισμών στην κυκλοφορία, με το 17,7% να θέλει διατήρηση των υφιστάμενων μέτρων, ενώ το 13,5% ζητεί αυστηροποίησή τους.

Αντίστοιχα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ποσοστό 85,9%, ζητά χαλάρωση των περιορισμών που αφορούν στο λιανεμπόριο, το 7,3% ζητά διατήρησή τους, ενώ το 5% θέλει αυστηροποίηση.

Τέλος, το 75% θέλει χαλάρωση των περιορισμών – άνοιγμα – που έχουν επιβληθεί στην εστίαση, ενώ το 22,3% θέλει τη διατήρησή τους.