Για τα συστήματα που δημιουργεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής προκειμένου να γίνει η διάθεση των self test από τα φαρμακεία μίλησε στο MEGA ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως σημείωσε ο κ. Πιερρακάκης, η κυβέρνηση καλείται να αναπτύξει νέες πλατφόρμες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη διάθεση των δωρεάν τεστ, τονίζοντας ότι αυτό θα γίνει μέσα από το σύστημα συνταγογράφησης. «Τα φαρμακεία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανακοινώνοντας μάλιστα, ότι τα μισά ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 έχουν γίνει μέσα από τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Για τη διαδικασία που θα ακολουθείται, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, τόνισε πως μετά τη διενέργεια του τεστ, ο πολίτης θα πρέπει να μπει σε μια πλατφόρμα να δηλώσει εάν είναι θετικός, κάτι που θα τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πρόσθετο τεστ σε δημόσια δομή. «Υποχρέωση δεν υπάρχει σε αυτό το σύστημα, εθελοντική είναι η λειτουργία του. Δεν υπάρχει κάποια επίπτωση αν κάποιος δεν δηλώσει το αποτέλεσμα του τεστ» υπογράμμισε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

«Εφόσον είναι θετικός και το δηλώσει μέσα από την πλατφόρμα, μπορεί να κάνει μετέπειτα δωρεάν τεστ στις δημόσιες δομές για να μπορέσει με βάση αυτό για παράδειγμα να πάρει άδεια από τη δουλειά του» πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι η διάθεση των self tests αναμένεται να γίνει στις αρχές Απριλίου. «Προετοιμαζόμαστε εντατικά για να προλάβουμε αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία τίθενται από την πραγματικότητα» συμπλήρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε στην πλατφόρμα gov.gr, η οποία συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας. «Ξεκινήσαμε με 503 υπηρεσίες, τώρα έχουμε ξεπεράσει τις 1.100» ανέφερε ο υπουργός, ανακοινώνοντας ότι πλέον θα είναι διαθέσιμη εύκολα και ψηφιακά η διάθεση του ποινικού μητρώου, με τους κωδικούς του taxisnet.