Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση σχετικά με την κορυφαία ελληνική ομάδα στην Ευρώπη έχει κορυφωθεί, ειδικά από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός εκπροσωπεί επάξια τη χώρα σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, φθάνοντας σχεδόν κάθε χρόνο να παίζει σε νοκ-άουτ φάσεις μέχρι το Μάρτιο.

Την ίδια ώρα οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες έχουν… χαθεί από τον ευρωπαϊκό χάρτη, φέρνοντας ελάχιστους πόντους για τη χώρα, με αποτέλεσμα να έχει καταντήσει να βρίσκεται στην 20ή θέση και να βγάζει μόλις τέσσερις ομάδες στα προκριματικά των διοργανώσεων της UEFA.

Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο γιγαντώνεται και αποτελεί αναμφίβολα έναν από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους με συνεχή παρουσία στο Champions League, όμως στην Ελλάδα οι αντίπαλοι του αμφισβητούν ότι είναι η κορυφαία ελληνική ομάδα όλων των εποχών στην Ευρώπη.

Η UEFA όμως ακυρώνει τη φθηνή αυτήν προπαγάνδα και ξεγυμνώνει όσους πίστευαν και έλεγαν ότι ο Ολυμπιακός δεν είναι ο κορυφαίος ελληνικός σύλλογος στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα το ranking όλων των εποχών στο Champions League.

Από το 1955, όταν ξεκίνησε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση του κόσμου, το Κύπελλο Πρωταθλητριών, μέχρι και το 2020.

Το ranking περιλαμβάνει όλη την ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, συμπεριλαμβανομένων των χρυσών χρόνων του Παναθηναϊκού με το Γουέμπλεϊ και τις πορείες, μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, όπου το Τριφύλλι είναι εξαφανισμένο και ο Ολυμπιακός κυριαρχεί.

Και οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται ψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα, αφού είναι στην 23η θέση, με τον Παναθηναϊκό να είναι 29ος.

Από εκεί και μετά είναι το απόλυτο χάος, αφού η ΑΕΚ είναι στην 72η θέση, ο ΠΑΟΚ στην 133η και η ΑΕΛ στην 364η.

Η UEFA λοιπόν βάζει τέλος σε οποιαδήποτε συζήτηση για την κορυφαία ελληνική ομάδα, αφού ο Ολυμπιακός είναι πάνω από όλους.

Το μοναδικό αντικειμενικό δεδομένο θα ήταν φυσικά ένας ευρωπαϊκός τίτλος, η λάμψη του οποίου θα ήταν διαχρονική.

Από τη στιγμή που τίτλος δεν υπάρχει όμως, η επίσημη κατάταξη της UEFA είναι ο απόλυτος οδηγός.

Και ο Ολυμπιακός διαχρονικά εδώ και πάνω από 65 χρόνια είναι ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος της χώρας.

Όπως θα δείτε και στη λίστα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, το αντεπιχείρημα των φιλάθλων Παναθηναϊκού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ότι τα ranking απεικονίζουν την «τρέχουσα» εικόνα, επειδή είναι 5ετίας ή 10ετίας, πάει περίπατο.

Και για να καταλάβει κανείς ότι πράγματι η UEFA βάζει τέλος στη φτηνή προπαγάνδα, τα παραδείγματα είναι ξεκάθαρα.

Το τρανό παράδειγμα

Το 1985 η Λάρισα έφθασε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, επειδή απέκλεισε τη βουλγαρική Siófoki Bányász στους «32» και την ελβετική Σερβέτ στους «16».

Το 2020 ο Ολυμπιακός πέτυχε 3 σερί προκρίσεις στα προκριματικά το καλοκαίρι (Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ, Κρασνοντάρ), ενώ το χειμώνα έπαιξε σε όμιλο του Champions League με την Μπάγερν (που έκανε το 6/6 στους τίτλους κατακτώντας τον τίτλο μόνο με νίκες και βάζοντας 8 γκολ στην Μπαρτσελόνα), τη φιναλίστ του προηγούμενου Τσάμπιονς Λιγκ Τότεναμ και τον Ερυθρό Αστέρα.

Την άνοιξη απέκλεισε με ανεπανάληπτο τρόπο την Άρσεναλ στην εκπνοή της παράτασης στο Λονδίνο με το γκολ του Ελ Αραμπί και εν συνεχεία αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τη Γουλβς μισό χρόνο αργότερα χωρίς τον τραυματία Σα, τον οφσάιντ αγκώνα του Ελ Αραμπί και την εχθρική διαιτησία, που στέρησαν από τον Ολυμπιακό το όνειρο του Final 8 της Γερμανίας.

Όλα αυτά σε μια χρονιά όπου κατέκτησε το νταμπλ (πρωτάθλημα με 18 βαθμούς διαφορά και Κύπελλο με μισή ομάδα στο Βόλο).

Η Λάρισα λοιπόν έφθασε στους «8» και ο Ολυμπιακός στους «16».

Αναμφίβολα όμως ο Ολυμπιακός είναι αυτός που έκανε την πιο εντυπωσιακή πορεία.

Αναλυτικά η θέση των ελληνικών ομάδων:

Ολυμπιακός: 23ος
Παναθηναϊκός 29ος
ΑΕΚ: 72η
ΠΑΟΚ 133ος
Λάρισα: 364η